20 martie: Ziua Internațională a Vrăbiilor Social
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 196 Vizualizări

20 martie: Ziua Internațională a Vrăbiilor

Începând din 2010, în 20 martie se sărbătorește Ziua Internațională a Vrăbiilor. Această zi a pornit din India, cu scopul de a atrage atenția către numărul tot mai scăzut al acestor păsări.

„Cauzele sunt diverse și mai multe studii au fost inițiate pentru a afla ce se întâmplă, dar până acum nu există nici un răspuns pentru acest fapt. Un studiu realizat în Anglia a arătat că în orașe o parte din pui, pur și simplu, au murit de foame deoarece părinții nu au găsit destule insecte. Cuiburile din ce în ce mai puține, poluarea, creșterea numărului de prădători și bolile s-ar putea numără printre cauzele descreșterii populaționale”, au transmis reprezentanții Asociației Milvus.

Nu este pentru prima oară când numărul vrăbiilor este în scădere. În China lui Mao Tze Dun, vrăbiile au fost declarate ca fiind inamicii culturilor, iar întreaga populație, de la militari la copii, învățători, gospodine au primit mână liberă în decimarea acestor păsări. „Ornitologul Tso-hsin Cheng care a atras atenția că vrăbiile nu se hrănesc doar cu semințe ci și cu insecte, a primit ca pedeapsă curățarea toaletelor comune și șase luni de muncă ca păstor. În lipsa vrăbiilor, numărul dăunătorilor a crescut iar recoltele au scăzut și mai mult. Printre altele, și această acțiunea a contribuit la gravitatea foametei care s-a instaurat în China și care a pricinuit moartea a 20 – 45 de milioane de oameni”, spun cei de la Milvus.

„Este pasărea cea mai apropiată de om, specia cea mai adaptată modului de viață uman. De obicei își face cuibul în crăpăturile clădirilor, uneori și în copaci, în cuiburile de barză, dar ocupă și cuiburile lăstunului de casă. Creștetul masculului este de un gri pal. Pe gușă și piept, pata de culoare neagră este un simbol al statusului, indicând condiția individului. Femelele, mai modeste din punct de vedere al înfățișării, își aleg partenerul în funcție de acest lucru. Hrana este diversificată, de la semințe la tot felul de deșeuri. În schimb, puii sunt hrăniți exclusiv cu insecte. Cântecul este un ciripit, iar strigătul de alarmă un „ceeeeeerrrrr””, au spus cei de la Asociația Milvus.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE