Filarmonica revine în Palatul Culturii în noua stagiune Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 530 Vizualizări

Filarmonica revine în Palatul Culturii în noua stagiune

După șase luni și jumătate de pauză, concertele  Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș revin în Palatul Culturii, primul mare eveniment fiind Festivalul Muzical „In memoriam Constantin Silvestri”, care în acest an a ajuns la ediția a XXX-a.

„Datorită pandemiei de Covid 19 ediția din acest an nu are caracter internațional pentru a nu risca sănătatea artiștilor noștri, a publicului și desigur a artiștilor de peste hotare. Dar „noi toți ai casei” precum și invitații din țara noastră ne vom strădui să susținem concerte de înaltă ținută și cu un repertoriu frumos și variat și care să țină cont de plasamentul impus de distanțarea între artiștii aflați în scenă. Deasemenea, suntem obligați să asigurăm o distanțare corespunzătoare a publicului, astfel că s-a redus simțitor numărul de locuri disponibile în sală”, a precizat Vasile Cazan, managerul Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș.

Noutățile stagiunii

Noua stagiune vine cu noutăți care vizează în primul rând abonamentele și ora de începere a concertelor, 18 și nu 19 ca până acum,.

„Aș dori să punctez câteva aspecte referitoare la concertele noii stagiuni 2020-2021. Până la Anul nou nu vom pune în vânzare abonamente la concertele acestei perioade, urmând să decidem ce vom face de atunci încolo. Costul abonamentelor rămase neonorate în stagiunea precedentă va fi restituit prin casieria instituției așa cum acest lucru este comunicat prin site-ul instituției”, a spus Vasile Cazan.

Potrivit acestuia, joia seara rămâne dedicată concertelor  simfonice și  camerale ale unor ansambluri mai mari ale instituției, iar seara zilei de marți este rezervată recitalurilor sau a concertelor corale. Altă noutate este dată de faptul că toate concertele sunt fără pauză, pentru a împiedica răspândirea virusului.

„Îmi face o deosebită plăcere să evidentiez două excepționale seri de marți, cel din data de 13 octombrie când îl avem ca oaspete pe foarte talentatul pianist Csíky Boldizsár jr. și care va susține un Recital de pian cu lucrări de J.Brahms, C.Filtsch, S.Rachmaninov, A.Skriabin și G.Gerschwin. O săptămână mai târziu, în data de 20 octombrie veți putea savura armoniile superbe ale “Reginei instrumentelor”, orga din Sala mare care a beneficiat în lunile trecute de o reparație capitală și de a cărei sonoritate și varietate timbrală total îmbunătățită vă veți convinge în Recitalul doamnei Molnár Tünde, organista Filarmonicii noastre.Doresc să evidentiez aici și Concertul Ansamblului de suflători și percuție al instituției, joi 15 octombrie sub bagheta Maestrului Horváth József, dirijorul Operei maghiare din Cluj Napoca, Domnia Sa fiind și cel care a realizat aranjamentele lucrărilor ce vor fi interpretate.”, a menționat directorul filarmonicii târgumureșene.

Vasile Cazan, 30 de ani de colaborare cu Corul Mixt al Filarmonicii

Un moment cu totul special este Concertul coral extraordinar de marti, 27 octombrie susținut de Corul Mixt al Filarmonicii la împlinirea în acest an a trei decenii de excelență.

„Vreau să subliniez buna colaborare pe care o am cu acest minunat ansamblu de voci umane. Concertul din data de 27 octombrie aduce publicului un  program variat, cu madrigale, motete, coruri din oratorii și opere, la pian cu doamna Antonia Someșan. Deasemenea, va îmbogăți coloritul concertului sunetul harpei, demonstrat cu brio de doamna Nagy Emese, harpista Filarmonicii tîrgumureșene”, a precizat Vasile Cazan.

Ultimele două concerte simfonice din Festival vor avea loc în zilele de 22 și  de 29 octombrie,  avându-i la pupitru pe dirijorii Cristian Oroșanu și Marius Hristescu.

(A. Z.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE