Investiții majore la Penitenciarul Târgu Mureș prin Proiectul Correctional Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1291 Vizualizări

Investiții majore la Penitenciarul Târgu Mureș prin Proiectul Correctional

Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 8 iulie  conferința online de lansare a Proiectului Correctional, în calitate de partener al proiectului, alături de Serviciul de Probațiune Mureș. Evenimentul s-a desfășurat în prezența domnului Kim Ekhaugen, director Cooperare Internațională, Serviciul Corecțional Norvegian (KDI), Fănel Micu, director general, Direcția Națională de Probațiune (DNP), Maria Georgescu, șef al Serviciului Cooperare și Programe, Administrația Națională a Penitenciarelor, Andreea Ciucă, președinte judecător, Curtea de Apel Târgu Mureș, Damian Samoilă, directorul Cancelariei Prefectului, Instituția Prefectului – Județul Mureș, Vilmos-Laszlo Portik viceprimar, Primăria Municipiului Târgu Mureș, Răzvan Ioan Vlasiu, consilier personal primar, Primăria Sâncraiu de Mureș.

Conferința de lansare a fost deschisă de Adrian Iacob, directorul Penitenciarului Târgu Mureș și de domnul Ilie Marian, director general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

La activitatea organizată în cadrul proiectului, au participat peste 60 de reprezentanți ai unor instituții, precum: Curtea de Apel Târgu Mureș, Instituția Prefectului Mureș, Primăria Municipiului Târgu Mureș, Primăria Sâncraiu de Mureș, Serviciile de Probațiune a județelor: Mureș, Botoșani, Suceava, Vaslui, Giurgiu și Maramureș, Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș, Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Mureș, Serviciul de Stare Civilă Tâgu Mureș, Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Mureș și reprezentanți ai ONG-urilor colaboratoare. De asemenea, evenimentul s-a bucurat de prezența experților norvegieni și români din instituțiile partenere în cadrul proiectului.

În cadrul conferinței, au fost evidențiate atât importanța, precum și elementele inovatoare aduse sistemului penitenciar și de probațiune, prin implementarea Proiectului Correctional, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014–2021, Programul „Justiție”, proiectul având o alocare financiară de 31 milioane de euro și perioada de implementare cuprinsă între august 2019 și aprilie 2024.

„Reprezentanții autorităților locale prezenți au apreciat angajamentul Penitenciarului Târgu Mureș, partener în acest proiect ambițios și necesar pentru alinierea procesului custodial și facilitarea reintegrării persoanelor private de libertate în societatea civilă, în conformitate cu standardele europene pe care statul român s-a angajat să le respecte”, se precizează în comunicatul transmis de Penitenciarul Târgu Mureș.

Vlad Olariu, expert construcții în echipa de implementare a proiectului la Penitenciarul Târgu Mureș, a prezentat în detaliu partea de infrastructură a noului centru de detenție cu 210 locuri ce urmează a fi construit, a punctului de acces, sectorului de acordare a vizitelor și a pavilionului multifuncțional pentru activitățile comune penitenciar – probațiune, ca element esențial în atingerea obiectivelor proiectului.

Judecătorul Andreea Ciucă, președintă a Curții de Apel Târgu Mureș, a apreciat obiectivele proiectului și implicarea Penitenciarului Târgu Mureș. „Proiectul Correctional este o oportunitate puternică, nu doar pentru deținuți, de a-și construi încrederea și a se îngriji de ei înșiși, nu doar pentru angajații penitenciarelor și serviciilor de probațiune implicate în proiect, ci pentru societate și comunitatea noastră în ansamblu.”, a precizat președintă Curții de Apel Târgu Mureș.

Damian Samoilă, directorul Cancelariei Prefectului, Prefectura Județului Mureș, a transmis mesajul de apreciere al doamnei prefect Mara Togănel. „Acest proiect este un motiv de mândrie pentru județul Mureș și un nou pas către o societate mai incluzivă, cu instituții competente care își fac treaba cu seriozitate, totul pentru binele cetățeanului.”, asigurându-ne totodată de întreg sprijinul necesar implementării cu succes a proiectului”, a precizat Damian Samoilă.

Viceprimarul municipiului Tîrgu mureș, Vilmos Laszlo Portik a subliniat importanța  implementării principiului „seamless” care stă la baza proiectului.

„Pentru dezvoltarea municipiului Târgu Mureș este foarte important ca persoanele ale căror vieți au luat o direcție greșită, a deraiat, să primească o șansă în vederea corectării,  integrării sau reintegrării în societate”, a spus Vilmos Laszlo Portik

Răzvan Ioan Vlasiu, consilier personal al primarului din Sâncraiu de Mureș, a apreciat efortul depus de echipa de implementare pentru realizarea unui proiect de asemenea amploare în județul Mureș.

„Este un proiect ambițios și valoros care aduce experiența și bunele practici norvegiene într-un domeniu care necesită inovație, oferind un plus de valoare județului Mureș și localității noastre.”, a precizat Răzvan Ioan Vlasiu

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE