Două proiecte ”Anghel Saligny” pentru Iernut Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1882 Vizualizări

Două proiecte ”Anghel Saligny” pentru Iernut

Consilierii locali ai orașului Iernut au aprobat, într-o ședință ordinară de lucru care a avut loc în data de 25 octombrie, devizul general și cerea de finanțare pentru două obiective de investiție propuse spre finanțare în cadrul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Apa și canalizarea, prioritare

Primul proiect, ”Rețea de canalizare și branșamente în satul Cipău, UAT Iernut, județul Mureș” este estimat la valoarea de 14.016.844 de lei, inclusiv TVA, din care 207.816 de lei reprezintă cofinanțare de la bugetul local. Potrivit cererii de finanțare care a fost depusă la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, viitoarea rețea de canalizare va fi realizată într-un interval de timp de 36 de luni, va avea lungimea de 11.960 de metri și va deservi 1.064 de beneficiari direcți.

Cel de-al doilea proiect, ”Alimentare cu apă a localității Oarba de Mureș, orașul Iernut, județul Mureș”, este estimat la valoarea de 4.106.407 de lei, inclusiv TVA, din care 147.771 de lei reprezintă cofinanțare de la bugetul local.

Conform cererii de finanțare care a fost depusă la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, viitoarea rețea de canalizare va fi realizată într-un interval de timp de 36 de luni, va avea lungimea de 3.428 de metri și va deservi 290 de beneficiari direcți.

”Avem speranța că vom putea duce proiectele la bun sfârșit. N-am ales niște proiecte de lux pentru populație, am ales niște necesități stringente, alimentare cu apă în localitatea Oarba de Mureș, rețea de canalizare care stă fără canalizare de aproximativ zece ani, mai ales că aceste necesități fac parte din infrastructura de apă-canal și nu de străzi și drumuri. Nu putem trece la asfaltări, la modernizări de străzi fără să avem infrastructura de canalizare terminată. Pe lângă că e o necesitate, cel puțin la Oarba de Mureș și acum asigurăm destul de greu apa potabilă pentru populație, suntem în secolul 21, trebuie să avem apă, canalizare, gaz, electricitate și abia după aceea să avem străzi și trotuare”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Ioan Nicoară, primarul orașului Iernut.

Portofoliu vast de proiecte

În această toamnă, Consiliul Local al orașului Iernut a aprobat documentațiile tehnico-economice pentru mai multe proiecte de infrastructură depuse în vederea obținerii de finanțări din mai multe surse, europene și guvernamentale.

”Am încercat să ne pregătim încă în urmă cu doi ani de ceea ce va urma, Planul Național de Redresare și Reziliență, chiar și ”Anghel Saligny” căruia noi în spuneam PNDL 3. Am depus cel puțin zece proiecte la Compania Națion ală de Investiții, pe listele de sinteză. N-am făcut decât să retragem de acolo două proiecte care ni s-au părut mai fezabile și prioritare pentru populație, pe care le-am depus pe ”Anghel Saligny”. Avem în continuare un portofoliu de cel puțin 15 proiecte pentru care așteptăm ghidurile de finanțare pe fonduri europene, pe POR de exemplu, pe Planul Național de Redresare și Reziliență. Mai avem proiecte depuse pe Administrația Fondului de Mediu, ne preocupă găsirea soluțiilor de finanțare pentru fiecare din proiectele pregătite care se referă nu doar la infrastructură, ci și la rețeaua școlară, modernizări și reabilitări termice, terenuri de sport pentru tineret și chiar un bazin didactic de înot”, a subliniat Ioan Nicoară.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE