Târgumureșenii, îndemnați să ”colecționeze” deșeurile Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3570 Vizualizări

Târgumureșenii, îndemnați să ”colecționeze” deșeurile

Administratorul public al municipiului Târgu Mureș, Kacsó Sándor, a susținut luni, 7 noiembrie, la sediul Primăriei, o conferință de presă a cărei temă a fost ”situația colectării deșeurilor menajere” din oraș.

Convocată la ora 10.54, pentru ora 14.00, conferința de presă nu și-a justificat defel urgența, administratorul public al municipiului Târgu Mureș prezentând, cu foarte puține excepții, informații deja cunoscute (sau care ar fi trebuit să fie cunoscute) de către jurnaliști.

Kacsó Sándor ”a reușit” însă o contraperformanță mai rară, în discursul său susținut la începutul întâlnirii cu jurnaliștii comițând nu mai puțin de cinci greșeli mari de exprimare în doar 3 de minute.

1) ”Întâlnirea asta în momentul de față se va referi mai mult la colectarea deșeurilor care nu aparține UAT-ului Târgu Mureș…”

Fiind vorba despre pluralul substantivului articulat ”deșeurilor”, forma corectă a acestuia este ”aparțin” și nicidecum ”aparține.”

2) ”Noi trebuie să începem să colecționăm deșeuri…”

Greșit, deoarece activitatea de ”colecționare” este una (în general ea reprezintă un hobby), iar cea de ”colectare” este cu totul altceva. Astfel, deșeurile sunt ”colectate” și nicidecum ”colecționate.”

Sperăm așadar, pentru sănătatea urbei, că niciun târgumureșean nu va da curs sfatului dat de către Kacsó Sándor și nu se va apuca să ”colecționeze” deșeuri.

3) ”Primaria este un institut…”

Cât se poate de eronat, deoarece Primăria nu a fost, nu este și nici nu va fi vreodată un ”institut”. Ea este o ”instituție”, iar diferența dintre un ”institut” și o ”instituție” este, potrivit DEX, că institutul este ”o instituție în care se fac cercetări științifice de specialitate.”

4) ”Județul Mureș este împărțit în șapte entități…”

Exprimare eșuată, deoarece în cadrul proiectului care vizează managementul integrat al deșeurilor județul Mureș nu este împărțit în șapte ”entități”, ci în șapte ”zone”.

”Entitate”, potrivit DEX, înseamnă ”conținut de sine stătător” sau, din filozofia scolastică, ”natura unui lucru, esența sa considerată în mod idealist și metafizic ca fiind distinctă de lucrul însuși și independentă de el.”

5) ”O să începem o informare mai agresivă a populației ca să înțeleagă cum trebuie colecționat deșeurile.”

Administratorul public al municipiului Târgu Mureș insistă pe ideea că deșeurile trebuie ”colecționat” și nu ”colecționate”, dar și pe faptul că populația ar trebui să ”colecționeze” deșeuri. Ar fi bine să nu-l asculte nimeni, iar deșeurile să fie în continuare ”colectate” și nu ”colecționate.”

Alex TOTH

PS. Conferința de presă a fost transmisă live, pe pagina de Facebook a cotidianului Zi de Zi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE