Finanțare istorică, de 7,7 milioane de euro, pentru comuna Cristești Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1940 Vizualizări

Finanțare istorică, de 7,7 milioane de euro, pentru comuna Cristești

Primarul comunei Cristești, Kovács Edit, a semnat luni, 16 ianuarie 2023, la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din București, un contract de finanțare în valoare de 37.929.426 de lei (aproximativ 7,7 milioane de euro), pentru implementarea proiectului ”Eficientizare energetică clădiri rezidențiale multifamiliale din localitatea Cristești”.

14 blocuri de locuințe, termoizolate

Sursa de finanțare este Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – componenta 5 – Valul renovării, axa 1 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri rezidențiale multifamiliale, operațiunea A.3 – Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale, iar proiectul vizează eficientizarea energetică a unei suprafețe desfășurată de 32.374 de metri pătrați.

”Proiectul constă în efectuarea de lucrări de eficientizare energetică. Vorbim de termoizolarea termică a 14 blocuri de locuințe din Cristești, precum și la efectuarea de reparații majore la acoperișuri, inclusiv la sistemul de scurgere a apelor pluviale, intervenții pe casa scării, iar iluminatul de pe casa scării va fi asigurat prin panouri fotovoltaice. A rămas un singur bloc care nu a fost inclus în proiect fiindcă a fost construit după anii 2000 și nu a fost eligibil. Vom avea practic un cartier nou de blocuri, care vor avea o imagine nouă, modernă, în comparație cu anii 80, când au fost construite. Valoarea finanțării este de aproape 38 de milioane de lei, cheltuieli eligibile, din două componente: PNRR și un împrumut. E un proiect 100% eligibil și finanțat, noi, Primăria, nu avem nici cofinanțare și nici cheltuieli neeligibile. Nu am mai avut la Cristești un proiect de o asemenea valoare, nici măcar nu ne-am apropiat de această sumă. Până acum, cel mai mare proiect a fost de 2 milioane de euro, pentru apa și canalziarea de la Vălureni, dar acesta e de aproape 8 milioane de euro”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Kovács Edit.

Referindu-se la perioada de implementare a proiectului, edilul șef al comunei Cristești a afirmat că în cea mai optimist variantă lucrările vor demara în vara anului 2024.

”Dacă suntem pozitivi, și e bine să fim, cel mai rapid și optimist termen la care se pot demara lucrările este vara anului viitor. Avem contractat DALI-ul, care apoi va trebui aprobat de către finanțator, de Minister, după care va urma proiectul tehnic și de execuție și procedura de achiziție care este de durată. Ca și derulare, vorbim probabil de un minim de doi ani. Concluzionând, sunt de părere că dacă vorbim despre implementare putem discuta de o marjă de patru ani până finalizare”, a subliniat Kovács Edit.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE