Udatul nevestelor, tradiția seculară a Văii Gurghiului Comune
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 675 Vizualizări

Udatul nevestelor, tradiția seculară a Văii Gurghiului

Unică în România, sărbătoarea ”Udatul nevestelor” de la podul Hodacului și-a derulat luni, 20 iunie, în a doua zi de Rusalii o nouă ediție, tradiția de peste un secol fiind păstrată cu sfințenie de localnici. Aceasta spune că la acest eveniment participă tinerele neveste căsătorite în intervalul de la evenimentul de anul trecut. Ca semn al preţuirii, al respectului, tinerele neveste aveau cinstea de a juca în primele rânduri. În iureşul jocului, la un semn al celui care conduce hora, de obicei unul mai în vârstă, întreg alaiul, în pas de dans perechi, se îndreaptă spre albia râului, urmăriţi cu privirile de sutele de spectatori aşezaţi pe ambele maluri ale râului Gurghiu, în aşteptarea momentului culminant. Când alaiul ajunge pe malul râului, la un strigăt al conducătorului „în apă, mă!”, nevestele erau luate în braţe de dansatori, care se îndreptau spre firul apei. Tinerele neveste strigau, se zbătea în braţele bărbaţilor, cerând parcă ajutorul soţilor lor, care se găseau pe mal şi care începeau tratativele cu jucăuşii. Târgul constă în acordarea de către bărbatul nevestei a unei plăţi în băutură. Când târgul este încheiat, nevasta este adusă bărbatului, care în faţa mulţimii o sărută. Dacă se întâmplă ca bărbatul unei neveste să nu ajungă la înţelegere cu dansatorul, acesta o lasă în apă, spre hazul tuturor şi ruşinea bărbatului.

Bărbații trebuiau să vină să ne scoată”

2Pe vremuri acest obicei al udatului nevestelor era unul așteptat cu foarte mare interes de toată lumea. Era multă lume care se bucura de acest moment, erau și câte 20 de tinere neveste care se cununau în anul respectiv și care participau la această săprbătoare după care urma jocul și voia bună pentru toată lumea.Te puneai la udat după cum te cununai. Așa era regula, după vărstă, care cum era mai mare. Nu se băga înaintea cea mică la cea mai mare, nu era permis. Fiecare femeie avea bărbat ca să joace și să plătească jucăușul. Fiecare aveam jucăuși iar bărbații trebuiau să vină să ne scoată. Dacă nu ne scoteau se zicea că nu le suntem dragi, dacă nu venea și ne lua de mână și spuneau că plătesc kilogramul de țuică, bere sau vin pentru cel care ne lua la joc. Pe mine bărbat ma udat și a spus că-i sunt atât de dragă, eu fiind mai tânără ca el cu 10 ani. Atunci ma udat, a plătit, și după ce am venit înapoi de la udat am jucat jocul întreg.”, ne-a povestit Maria Pop, de 78 de ani din Hodac.

Cântec, joc și voie bună la Podul Hodacului

3Până ce tinerele neveste să fie udate în apa Gurghiului, gazdele din Hodac au pregătit un program artistic pe scena amenajată lângă podul Hodacului cu participarea Grupului vocal ”Maris” și a grupurilor de dansatori ai ansamblurilor ”Hodăceana” și ”Moștenitorii Hodacului” și a solistei Ilinca Fărcaș din Deda.

4

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE