Familia Crăciun, trei generații de agricultori pe meleagurile Sânpetrului Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 3157 Vizualizări

Familia Crăciun, trei generații de agricultori pe meleagurile Sânpetrului

Pe dealurile Sânpetrului își trăiește o frumoasă poveste o afacere de familie având ca obiect agricultura administrată de familia lui Iacob Crăciun, trei generații de truditori ai pământului și creșterii animalelor.  Începutul poveștii se leagă de Spiru Crăciun, cel care a insuflat fiului Iacob și nepotului Spiru Șerban dragostea pentru agricultură. ”În anii ’90, în urma „lichidării” fostului CAP Sânpetru de Câmpie am avut o asociaţie agricolă de vreo 2.000 de hectare pe nume „Ardeleana Sânpetru”. Practic s-a început pe structura fostului CAP.  Am mers şase ani în această formă, cu lucruri bune, după care lumea a început încet să-şi ia pământul înapoi, iar eu m-am retras. Am început să cresc oi împreună cu tatăl meu, cel care a fost stâlpul şi creierul întregii munci. Intreprinderea Individuală am înfiinţat-o recent, înainte lucrând ca şi persoană fizică. Ca proprietar, pe vechea structură de gospodar a fost imediat după Revoluţie prin anul 1990. După ce am terminat cu asociaţia prin 1996 ne-am retras şi am mers pe cont propriu. Din 1996 am lucrat ca şi persoană fizică, iar în primăvara acestui an am înfiinţa Intreprinderea Individuală care îmi poartă numele. Am făcut această intreprindere individuală nu neapărat că am dorit noi acest lucru ci constrânşi oarecum de factorii economici, adică să recuperăm TVA-ul sau pentru imputuri. Avem un rulaj undeva la 200.000 de euro pe an, aici intră motorină, imputuri şi ale cheltuieli. Avem atât cultură mare cât şi partea de zootehnie”, ne-a declarat Iacob Crăciun.

Rasa Angus, mândria familiei Crăciun

3Imediat după 1990 activiataea în agricultură pentru familia Crăciun a avut la bază creșterea animalelor, a oilor în special, activitate păstrată în prezent ca și pasiune, activitatea concentrându-se pe creșterea vacilor de carne rasa Angus ”Putem vorbi de creşterea animalelor din anii 90 până în 2009 la un mod destul de profesionist, cu stână, cu mulsul oilor şi cu tot ce ţine de acest aspect. Odată cu îmbolnăvirea bunicului am vândut animalele, mai ţinem  vreo 50 de capete doar ca şi hobby. Până în 2011 am ţinut vaci pentru lapte din rasa Bălţată Românească. Documentându-ne pe internet despre rasa Aberdeen Angus am hotărât să rămânem la un efectiv de 5 viţele plus un taur achiziționat de la elveţienii de la Karpaten Meat şi de atunci a început pentru noi povestea Angus. Pentru familia noastră povestea Angus a început în felul următor : cumpărând o vacă Holstein de la preotul din Sânmartin montată cu Angus, cu o vacă de carne, fătând am văzut că a ieşit un dibol negru, fără nicio pată de culoare. Impresionaţi fiind, am sunat să vedem ce e cu această rasă, despre care nu ştiam mai nimic la acel moment . La vârsta de un an şi jumătate era mai scundă decât surorile ei din rasa Bălţată şi mai grea cu 50 de kilograme, asptect care ne-a determinat să ne axăm pe rasa Angus. Este o rasă de carne format în Scoţia, stă tot timpul anului afară, şi am rămas impresionaţi de calităţile ei, în special de rezistanţa ei la condiţiile mai vitrege de vreme. Nu ne axăm în special pe profit, ne interesează economia care o aduce faţă de vacile din rasa Bălţată. E nevoie de oameni puţini, ea stă tot timpul anului afară pe păşune, mănâncă resturi vegetale, le valorifică, iar animalele se înţarcă doar la opt luni. De asemenea se montează în timp de viţeii sug. În prezent avem un efectiv de 90 de capete, metişi plus rasă curată. Din acest efectiv avem tauri autorizaţi spre montă, respectiv Angus negru şi Angus roşu, cel din urmă fiind rezistent temperaturile ridicate de pe timpul verii”, a precizat Spiru Șerban Crăciun.

2Nici cultura mare nu este neglijată de familia Crăciun, grație celor 300 de hectare cultivate, ponderea deținând-o cultura de grâu și cea de porumb. ”Mergem cu precădere pe două culturi masive, porumbul care îl cultivăm pe o suprafaţă de 150 de hectare, respective grâu pe 100 de hectare, restul până la 300 de hectare fiind dat de culture care să asigure furajele pentru animale. La porumb folosim în exclusivitate hibrizii Pioneer .Un rol esenţial în dezvoltarea noastră îl are Compania Dafcochim, compania care are un efect pozitiv asupra tuturor agricultorilor”, afirmă Spiru Șerbam Crăciun.

Ioan Bandi, tractoristul de nădejde

4La bunul mers al activității contribuie și partea de utilaje, alături de oamenii care se îngrijesc de bunul mers al acestora, în capul listei fiind Ioan Bandi, omul de nădejde al familiei, cel care face ca utilajele să funcționeze în parametrii oprimi. ”Mirajul utilajelor agricole luate în leasing e tot mai mare. În ce ne priveşte nu am dorit să luăm utilajele în acest mod ca să nu ne ruinăm viitorul. Am decis să luăm utilaje second, de calitate, cu banii jos. Avem trei tractoare marca Fiat, de care suntem extreme de impresionaţi datorită robusteţii de care dau dovadă, şi nu în ultuimul rând stilului “din topor”, în sensul că sunt tractoare masive, grele şi uşor de întreţinut. Tot Fiat e marca care o avem în ce priveşte combina. Se află la a opta campanile de recoltat,  suntem foarte mulţumiţi de randamentul pe care îl oferă. Cheia succesului nostru îl reprezintă oamenii. Tractoristul nostru lucrează la noi dejà de 10 ani pe nume Ioan Bandi de care suntem extrem de mulţumiţi. Doar el a lucrat pe combină. La noi nu există program, se lucrează de dimineaţa până târziu în noapte. La noi singura regulă este că nu există nicio regulă, treaba trebuie să iasă şi munca făcută aşa cum trebuie”, povestește Spiru Șerbam Crăciun. Pentru acest an recolta se anunță una bună, în special la grâu, unde recoltatul deja a fost executat în proporție de peste 60 %. ”În prezent suntem în plină campanie de recoltarea cerealelor păioase. Am recoltat cam 60 % din suprafaţă, producţia medie e undeva în jurul la 5.000 de kilograme de grâu la hectar. În ce priveşte porumbul, din cauza băltirilor , producţia va fi ceva mai slabă decât în anii anteriori datorită izvoarelor de coastă răsărite după abundenţa de precipitaţii”, spune Spiru Șerban Crăciun.

Povestea merge mai departe

Dragostea pentru agricultură moștenită de la bătrânul Spiru Crăciun a fost moștenită atât de fiu dar mai ales de nepot, iar lucrurile nu se opresc aici, la începutul anului viitor este așteptat să vină pe lume un nou membru al familiei. ”Fiul meu s-a născut între oi, de la doi ani era deja pe tractor, și niciodată nu i-am impus ce să facă. A terminat  facultatea de agronomie la Cluj, cu licența luată și acum s-a înscris și la master. Și-a găsit și o fată pe măsură, în curând se vor logodi, și așteptăm cu mare bucurie anul viitor un nepoțel. Continuitatea este totul, povestea trebuie să meargă mai departe. E a treia generație care va duce munca noastră mai departe, și după cât este de tânăr și de harnic consider că am realizat ceva”, afirmă Iacob, tată lui Spiru |Șerban.

Mădălina, cel mai nou mebru al familiei Crăciun

La bunul mers al activității contribuie și cel mai nou mebru al familiei, Mădălina, cea care își va uni destinele cu Spiru Șerban. ”Amândoi suntem absolvenți de Papiu, ne vom căsători în curând , iar în februarie așteptăm un copil. Și ea a terminat agronomia la Cluj, este implicată în munca noastră, se ocupă de partea de acte, dar când e nevoie se ocupă și de animale, chiar și la condus tractorul când e nevoie. A venit ca o mănușă pentru toată activitatea noastră, în tot ce privește activitatea din agricultură. Noi vom muri în agricultură, nimeni nu a plecat din agricultură de bunăvoie. Cine a plecat înseamnă că nu a fost născut pentru așa ceva. Drept concluzie, profesorul meu de agroecologie de la Cluj, profesorul Avram Fițiu spune în felul următor : un fermier care are o suprafață mai mică de teren va rezista mai multor generații decât o mega fermă, pentru că dacă vine o calamitate naturală, un an doi mai rezistă de la un unchi, de la o mătușă din punct de vedere financiar. În schimb o fermă puternică nu opoate fi finanțată nici măcar de către bunici”, spune Spiru Șerban.

Mădălina, viitoarea doamnă Crăciun vine să completeze activitatea în fermă, de la condusul tractorului când e nevoie până la partea de acte. ”Primul lucru când am intrat în această familie a fost să mă înscriu la Facultatea de Agricultură. A fost primul pas pe care l-am făcut. Fiind la facultate, frecventând cursurile la zi am prins dragul de agricultură. Plus faptul că și acasă mă ajuta foarte mult agricultura prin activitatea de zi cu zi care o aveam în acest domeniu, eu fiind de loc din Sânmărtinul de Câmpie. Pentru a avea și eu un rol important în activitatea din agricultură, mă ocup de partea de acte, și încerc să pun la cale totul pentru a avea beneficii și pe această cale. Ne complectăm reciproc, sarcinile sunt împărțite, fiecare pe sectorul lui știe ce are de făcut, dar când e nevoie pot urca și în tractor să ajut la ce trebuie. Am și permis pentru tractor, Pentru anul viitor așteptăm și un copil. Cum va fi zi de zi alături de noi, cu siguranță va prinde dragul de agricultură văzându-ne pe noi cât suntem de implicați în tot ce facem. Fără doar și poate va îndrăgi munca în agricultură”, a precizat Mădălina.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE