Preambul de conferință organizată de Universitatea “Petru Maior” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 392 Vizualizări

Preambul de conferință organizată de Universitatea “Petru Maior”

Sub auspicii geopolitice interesante, pe alocuri fierbinți, cadre didactice și studenți și-au dat, marți, întâlnire în Pavilionul Expozițional din Cetatea Medievală a Municipiului Tîrgu Mureș la Conferinţa Internațională „Sud-estul european între tentația eurasiatică și tendința pro-europeană”. Distinșii invitați ai evenimentului, organizat de Universitatea „Petru Maior” (UPM), Centrul de Studii Regionale și Pluraliste „Transilvania”, Asociaţia Română de Drept şi Afaceri Europene, Centrul de Studii de Drept European al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, Societatea Română de Cercetare pentru Afaceri Publice şi Private, au fost Excelenţa Sa, Dr. Mihai Gribincea, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, și Alteţa Sa Prinţul Dimitrie Sturdza.

 

Gazdă a primei părți a evenimentului a fost lectorul univ. dr Raul Felix Hodoș, și de data aceasta, sufletul organizării evenimentului din partea Universității “Petru Maior”.
Primul care s-a adresat auditoriului a fost prof. univ. dr. Călin Enăchescu, rectorul Universității “Petru Maior” Tîrgu Mureș, care nu și-a ascuns nepriceperea în ale istoriei și dorința de a înțelege mai mult din ceea ce se întâmplă în spațiul est-european și internațional.
“Mi se pare o oportunitate deosebită ca să discutăm despre cest subiect. Universitatea este promotoarea acestui eveniment, dar nu trebuie să îi neglijăm pe ceilalți participanți care trebuie neapărat menționați, care au contribuit la posibila desfășurare a acestui eveniment, este vorba despre Centrul de Studii Regionale și Pluraliste Transilvania, Asociația Română de Drept și Afaceri Europene, Centrul de Studii de Drept European al Institutului de Cercetări Juridice Acad. Andrei Rădulescu al Academiei Române, Societatea Română de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private. Pentru universitatea noastră, astfel de evenimente trebuie să devină firești pentru că în afară de clădiri, cărămizi, mortar, universitatea este mult mai presus de aceste elemente materiale, spiritualitatea, iar spiritualitatea este ceea ce se înfăptuiește aici, iradierea aceasta culturală, științifică trebuie să fie norma de bază a unei universități și cred că Universitatea “Petru Maior” face în acest sens lucruri care merită a fi luate în considerare”, a spus rectorul UPM.
Universitatea “Petru Maior” a organizat în cursul anului trecut 120 de astfel de evenimente, ceea ce înseamnă în medie 2-3 evenimente pe săptămână, a mai precizat rectorul Călin Enăchescu.
Prof. univ. dr. Daniela Ștefănescu, decanul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative, și-a centrat discursul pe bogăția spirituală pe care discuțiile le pot aduce participanților.
Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative din cadrul Universității “Petru Maior” este deosebit de onorată ca într-o zi de mai, luna mai având atât de multe semnificații istorice, atât pentru plaiurile românești cât și pe plan internațional, european, suntem mândri că putem găzdui un eveniment atât de important, că, prin efortul conjugat al atâtor instituții și organizații, ne putem aduna astăzi, la aceeași masă, personalități deosebite, cu greutate și în puține ocazii le putem avea alături de noi, de aceea suntem deosebit de onorați, și îmi exprim speranța și nădejdea că în urma discuțiilor care vor avea loc la această masă, cu ajutorul distinșilor invitați, să plecăm cu toții mai bogați spiritual, cu idei noi, cu mai multe clarificări în ceea ce privește tematica foarte incitantă pe care colegul nostru Felix Hodoș și pe care trebuie să îl felicit încă o dată pentru inițiativă l-a propus pentru această după-amiază de mai”, a fost mesajul decanului Daniela Ștefănescu.

 

Relația cu Republica Moldova, obiectiv esențial

 

Mesajului prefectului județului Mureș, Lucian Goga, i-a dat citire Cristina Ilie, reprezentanta Instituției Prefectului. “Este o onoare pentru orașul și județul nostru să găzduiască această manifestare științifică de prestigiu, ca și personalitățile de prim rang ale vieții publice din România și Republica Moldova prezente aici, pe care îmi face o deosebită plăcere să le salut și cu acest prilej. Subiectul propus astăzi de conferință „Sud-estul european între tentația eurasiatică și tendința pro-europeană” este, fără îndoială, unul de actualitate și felicit, cu această ocazie, comunitatea academică organizatoare. Suntem, într-adevăr, într-un spațiu și într-o perioadă care ne îndeamnă la reflecție. Așa cum se arată și în programul de guvernare pentru perioada 2017-2020, România se confruntă pentru prima dată de la aderarea la UE și integrarea în NATO cu riscuri de securitate, determinate de instabilitatea din zonă”, a transmis prefectul Lucian Goga.
Reprezentanta prefectului a mai dat citire unor idei din programul de guvernare referitoare la politica externă și politica economică externă pe care România, prin oficialii săi, și-a propus să le promoveze în mandatul actual. “Și, nu în ultimul rând, continuarea sprijinului pentru Republica Moldova va rămâne un obiectiv esențial al statului român și va trebui dublat de sporirea prezenței în vecinătate, inclusiv prin investiții”, a mai susținut Cristina Ilie.

 

Discurs într-o zi istorică

 

Excelenţa Sa, Dr. Mihai Gribincea, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, ne-a purtat în trecut într-un moment negru al istoriei celor două țări surori.
“Sunt puțin emoționat pentru că îmi face o deosebită plăcere să particip astăzi, la această conferință, cu atât mai mult cu cât este, aș spune, o zi foarte importantă, marcăm un eveniment foarte important pentru istoria României. Acum, cu 200 de ani în urmă, a fost semnat Tratatul de Pace de la București, în urma căruia jumătate din Principatul Moldovei, a fost, de fapt, rupt din trupul țării și anexat la Rusia. Urmările acelui Tratat de la București, cred că își spun cuvântul până în prezent asupra sorții populației dintre Prut și Nistru, a fost o rană pe trupul țării și cred că este semnificativ faptul că astăzi, aici, în acest oraș plin de istorie, în acest castel plin de istorie, noi ne întâlnim să discutăm probleme de istorie, de politică externă și, cum spunea și domnul rector, să sperăm că vom înțelege mai bine apelând la istorie, făcând un schimb e idei, evenimentele care se produc în Republica Moldova și vecinătatea estică”, a declarat E.S. Dr. Mihai Gribincea, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România.

 

Cu degetul pe rană

 

Alteţa Sa, Prinţul Dimitrie Sturdza, a avut un discurs realist arătând spre neajunsurile, în special legate de infrastructură, care împiedică dezvoltarea mai puternică a județului Mureș și a celor două Moldove văduvite de marile proiecte de infrastructură.
“Am venit în Tîrgu Mureș acum vreo 25 de ani și mi-a plăcut, m-am îndrăgostit de județul acesta, mai ales de orașul acesta și de Valea Gurghiului. Vreau să vă spun că îmi pare foarte, foarte rău, că într-un fel orașul acesta, cu universitățile pe care le aveți și cu spitalul bun pe care îl aveți, să fiți așa într-o parte. Nu avem cale ferată direct înspre Sighișoara, nu avem aeroport și nu avem autostradă. Dacă e să avem locuri de muncă mai bine plătite și mai multe, acestea sunt trei obiective pe care cu toții, și universitarii, pe care trebuie să le aibă în vedere. Cât nu o să fie o autostradă de la Oradea – Cluj-Napoca – Tîrgu Mureș – Iași și Chișinău, putem să vorbim despre foarte multe lucruri. (…) Cum vreți dvs. ca să se poată face exporturi rapide între Tîrgu Mureș și Ungaria, unde sunt autostrăzi, când unui camion îi ia vreo șase ore până la Oradea, e imposibil, puteți să uitați. Fără Aeroport, fără autostrada care să se ducă până la frații noștri din Moldova, puțin o să putem să facem. Putem să schimbăm guvernele, putem să schimbăm politica, dar asta este primordial (…) În ziua când o să fie toate astea, o să fie mai mulți studenți aici, la universitate, o să devină o universitate mare și cunoscută, dar așa rămânem un mic oraș de provincie și este foarte păcat pentru că, pentru mine, acesta este raiul de pe pământ”, a fost radiografia realizată de Alteţa Sa, Prinţul Dimitrie Sturdza.
Rămânem cu tristețea că am fi putut învăța mai mult și noi, jurnaliștii, însă cerințele speciale de desfășurare ne-au văduvit de o dezbatere cu o tematică cel puțin interesantă.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE