VIDEO: „Harmonia Cordis”, de 12 ani pe acordurile chitarei Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 228 Vizualizări

VIDEO: „Harmonia Cordis”, de 12 ani pe acordurile chitarei

Ediția a XII-a a Festivalul Internaţional de Chitară „Harmonia Cordis” și-a deschis porțile marți, 8 august, la Palatul Culturii din Târgu-Mureş, prin recitalurile semnate de Venti Chiavi Guitar Trio, cvartetul format din Csáki András, Girán Péter, Fellegi Dávid, Szemadán Tamás și duetul Melis format din Alexis Muzurakis (Grecia) și Susana Prieto (Spania).

„Prin spectacolele oferite de unii din cei mai renumiți artiști în domeniu urmărim promovarea de standarde muzicale înalte în rândul publicului ascultător și creș- terea exigențelor de interpretare în rândul publicului de specialitate. Cât despre publicul larg vizat, festivalul are în vedere popularizarea instrumentului în plan socio-cultural, cu precădere în rândul tineretului, atragerea și familiarizarea acestuia cu muzică de chitară și cu muzică clasică de calitate. Unul din mijloacele prin care ne propunem să facilităm realizarea acestui obiectiv este de a oferi acces liber tuturor spectatorilor la concertele ținute în cadrul festivalului”, a precizat Beke Istvan Ferenc, directorul Festivalului Internațional de Chitară „Harmonia Cordis”.

Cursuri de măiestrie și recitaluri de excepție

A doua zi de festival aduce și debutul cursurilor de măiestrie (chitară clasică, chitară de jazz, muzică de cameră) care vor fi găzduite de Universitatea de Artă din Târgu-Mureș. Recitalurile zilei de miercuri, 9 august, vor avea loc la Palatul Culturii, și vor fi deschise de Tudor Mizil începând cu ora 19.00. Tudor Niculescu-Mizil a absolvit în anul 2010 Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti, specializarea chitară clasică, la clasa profesorului Cătălin Ștefănescu Pătraşcu. Între 2010-2012 a studiat cu renumitul pedagog Carlo Marchione, definitivându-şi programul de masterat la Conservatorul din Maastricht, Olanda. În paralel cu activitatea de interpret, Tudor Niculescu-Mizil este organizatorul concursului național de chitară clasică Talente în afirmare, aflat la cea de-a V-a ediție în anul 2017. În anul 2016 și-a definitivat studiile doctorale sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban Dimitrie Soreanu, iar din anul 2012 şi până în prezent este profesor definitiv şi titular la Școala Gimnazială de Arte nr. 5 din Bucureşti. Tudor Niculescu-Mizil este invitat frecvent ca interpret și membru în juriu la festivaluri naționale și internaționale din țară.

Va urca apoi pe scenă Anton Baranov din Rusia. Născut în 1984, a început să studieze chitara la vârsta de 10 ani. Și-a continuat studiile la cel mai renumit conservator de muzică din Rusia, la Academia de Muzică Rimsky-Korsakov. Baranov este artist D’Addario și din 2013 a început să cânte pe o chitară Sakurai-Kohno. În 2013 a fost câștigătorul concursului Guitar Foundation of America. Este unul dintre cei mai renumiți chitariști. A susținut o serie de concerte la Carnegie Hall în New York, Palau de Musica în Valencia, în Sala de concerte Mariinski din Sankt Petersburg și în sala Hakuju din Tokyo, unde criticii i-au caracterizat evoluțiile artistice ca fiind „magie pură“. Baranov a înregistrat un album pentru Naxos Classical și un CD pentru Contrastes Records. În 2014, Naxos a lansat albumul intitulat Sonatele de chitară latino-americane. Albumul Contrasters Records conține muzică spaniolă de chitară și a fost lansat pe piață din august 2014.

Ultimul recital al serii de miercuri va fi susținut de duetul format din Giampaolo Bandini – chitară (Italia) și Cesare Chiacchiaretta-bandoneon (Argentina). Duetul fost fondat în 2002, cu scopul de a face cunoscută muzica argentiniană prin instrumente cele mai reprezentative. Duo-ul după scurt timp a devenit un important punct de referință în cadrul circuitelor internaționale de concerte. Au concertat la cele mai renumite festivaluri și teatre din Mexic, România, China, Polonia, Slovacia, Austria, Germania, Spania, Elveția, Franța, Belgia, Olanda, Croația, Rusia, Slovenia, Turcia, Republica Cehă și Ungaria. Duo-ul a avut privilegiul de a cânta dublul concert al lui Astor Piazolla “Hommage un Liegi” dirijat de Leo Brouwer în Sala Auditorium Paganini of Parma și pentru Uniunea Muzicală din Turin alături de renumita orchestră din Moscova, dirijată de Pavel Berman. În 2004 duo-ul a câștigat premiul Cittá di Patti la a 15-a ediție a concursului “Beniamino Joppolo”. Au avut șansa să colaboreze cu artiști renumiți precum Arnoldo Foà, Elio delle Storie Tese, Amanda Sandrelli și cu muzicieni precum Fernando Suarez Paz, Michele Pertusi, Corrado Giuffredi, Danilo Rossi, Massimo Quarta, Enrico Bronzi, Franca Masu, Maria Estela Monti și Enrico Fagone.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE