Home / Editorial / UMF și nodul gordian alexandrin

UMF și nodul gordian alexandrin

Distribuie

O zi deosebită se anunță. Pentru viitorul orașului și al județului. Lumea universitară ia o decizie capitală pentru brandul mai multor generații de specialiști ai lumii medicale școliți la Târgu-Mureș și pentru stema din fruntea sau pieptul multor ingineri – economiști – absolvenți de UPM.

„Petru Maior” poate intra unde este locul în istoria universităților din epoca postrevoluționară și prin absorbție poate deveni mult mai strălucitoare alături de noua structură academică. Ce stă să se nască.

Volens, nolens, viitorul este decis de ceva vreme pentru „Petru Maior”. În laboratoarele tainice și din păcate în realitatea crudă a cotidianului ce nu iartă.

Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș, prin semnăturile corpului academic, invitați azi să decidă absobția UPM de către UMF, trăiește clipe unice. Crearea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș. Sau respingerea acestui demers major…

Deciziile primare, la început de principiu, apoi organizatorice, au fost luate de ceva vreme prin semnarea unei charte și alături de factorii politici județeni și naționali, sub lumina reflectoarelor cu diverse negocieri de culise și cu speranțe de implinire sau amânare sau de refuz din partea grupurilor eclectice de intelectuali și politicieni, indiferent de negarea neimplicării în cetatea universitară a celor din urmă.

Momentul era analizat și pregătit în laboratoare și ascuns privirilor cetății în ciuda evidențelor că numai împreună sunt ceva șanse să nu trimitem târgul spre originile denumirii medievale…

Sensibilul oraș… Sub spectrul comemorărilor și mai puțin și foarte rar al conlucrării – colaborării… Ca să nu începem să redefinim termenii doar pentru a scăpa de coșmarul insesizabil al instaurării unei hunte militare ce și-a țesut firele extrem de parșiv înspre mandate mai multe decât Putin – Xi – Erdogan la un loc…

Nu dau nume din corul celor două consitente tabere… nici primadone sau baritoni… în speranța înțelepciunii… Deși par ireconciliabile. Cadrele didactice universitare – români și maghiari, maghiari și români, pot găsi în propria bibliotecă, în propria istorie de decenii a UMF, momente în care români de pe întreg cuprinsul României Mari și actuale, precum și unguri din întreg spațiul carpatic locuit de maghiari, dar sigur din ambele etnii și de peste Ocean sau din Occident au fost și sunt exemple indubitabile de forță și reușită prin unire academică. Conlucrare și colaborare.

Praful se pot alege de toate și martie 90 nu e prea departe și fantomele anual vin sa ne dea târcoale sub forme diverse. Ademeniri. Spectre. Alexandru Macedon l-a avut dascăl și pe Aristotel… Elenismul – cultura noii lumi – îmbinarea culturii grecești cu cea persană a început cu o semnătură inconfundabilă. Alexandru Macedon a tăiat cu sabia a nodul Gordian.

Să fie doar o nălucă – printre atâtea din somnul de veacuri a cetății Târgu-Mureșului – Marosvasarhely?!

Sau va fi o parafă acum în postmodernitate – în post adevăr – a străvechiului nod gordian prin care Europa a intrat în Asia și viceversa și s-a născut o nouă cultură?!

Exagerările își au și ele rostul lor…

Dacă spiritul occidental al lui Petru Maior ar fi în sala de Senat sau Consiliu unde se va vota și spiritul tuturor maeștrilor medicinei maghiare va fi acolo unde universitarii vor alege să urmărească decizia celor ce se vor prezenta azi la vot, cred că primilor le va fi umbrită victoria creării noii Universități fără colegii lor maghiari, iar celor ce au ales să nu și exprime votul și – am înțeles – să ia calea protestelor greu le va fi să se întoarcă acasă într-o cetate a culturii și educație mult mai solidă și cu un corp profesoral extins și performant și cu mai mulți studenți în competiția didactică europeană.

P.S.

Si nu vorbim aici de ce au fost uneori prea multe investiții în imobiliare prea degrabă și abia apoi în proiecte de infrastructură, pe când în alt timp obținerea Cetății ar fi fost probabil altă renaștere a culturii maioresciene… ale unora… și a temeiniciei folosirii resurselor proprii și aducerii de plusvaloarea pe proiecte a altora…

Şi nici despre plecările masive de toate părtile spre patria mamă ori universitatea mai nouă a unora sau val vârtej îmbrățișarea spre ubi patriae, ubi bene, a celorlalți…

Poate o fi vreo șansă reîmbrățișarea chimiei și noilor tehnologii, dezvoltarea brațului armat al lui Hipocrate în vremuri brave pentru armia română… alchimia poate fi câteodată mutată în realitate…

P.P.S. Într-o vreme în orașul de pe Mureș, când se pomenea de extensii, în afară de modă, era vorba de școlile de la Budapesta și Chișinău. Azi, motorul Europei în al patrulea mandat al cancelarului Merkel, prin Marea Coaliție a celor două mari partide istorice germane care nu se iubesc defel dar guvernează din nou după 6 luni de negocieri dure, vine să ne devoaleze ce au gândit câțiva vizionari de la Târgu-Mureș. Sute de milioane de euro într-o extensie germană…

… Universitatea de Artă și Teatru e ca-n secundele de după finish-ul piesei. Calduț și bine după noua lege a salarizării, nu știu ce să facă. Să huiduie nu prea știu. La Bursa de spectacole nu i-am văzut. Sau să aplaude. Să nu rămână Singuri… Măștile oricum vor cădea… Oare Umberto Eco – oare chiar vorbea serios în Numele trandafirului – că există şi o Comedia a lui Platon?! Sau Aristotel?!

Aurelian GRAMA

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   
Loading RSS Feed

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.