Home / Slider / Mai are politica vreun sens?

Mai are politica vreun sens?

Distribuie

Joi, 19 aprilie, în Bastionul Croitorilor (Teatrul Scena) din Cetatea Medievală Târgu-Mureș, a avut loc o lansare de carte cu un titlu și totodată pe un subiect controversat: „Mai are politica vreun sens? Instrumentele democrației și povara populismului”. Volumul a fost scris de Radu Carp și a apărut în acest an la editura Humanitas.

S-a decis să se iasă din sfera universitară cu acest volum și să aibă parte de o lansare ca la carte. „Mai are polica vreun sens?” este o întrebare retorică și constituie pretextul unei dezbateri pe care o propune cartea lui Carp. Aceasta încă are sens, a avut și va avea, iar lecturând cartea ne putem da seama că încă ne dictează viața. „Cartea debutează cu un subiect care ține de istoria Târgu-Mureșului, mai precis de evenimentele din martie 1990 despre care știm foarte puține lucruri. Au fost câteva persoane condamnate, s-au scris câteva cărți, dar, să spunem, acel eveniment nu suscită acel interes pe care îl cunoaște Revoluția din decembrie 1989 sau Mineriada din 13-15 iunie. Toată cartea este dedicată evenimentelor politice care ne stresează, ne creează decepții, depresii, ne bucură, ne încarcă cu speranțe, despre care Radu Carp scrie aproape zi de zi în diferite reviste.” a afirmat prof. univ. dr. Cornel Sigmirean. Tot el a sustras afirmații din partea publicului prin următoarele cuvinte „Astăzi asistăm la o erodare, o depreciere a partidelor lansate în România, cele clasice. Există nevoia unei altfel de politici în România. Și aici constată domnul Carp că din păcate o anumită inhibiție descurajează apariția unor noi partide pe scena politică, desigur cu anumite excepții. Dar în general puține provocări ne aduce noua generație și mai ales alte ideologii și alte experiențe culturale din ultimii ani. Și de altfel, asistăm în ultimii la ani la schimbarea ideologiilor, la o regrupare, la o redefinire a lor.”

„Politica are același sens ca și fotbalul astăzi”

S-a pus problema populismului care în ultima vreme a apărut în mai multe locuri cu o reprezentare pronunțată din partea Ungariei și Poloniei, și anume care sunt cauzele acestei popularități, dacă este globalizarea, criza economică, atentatele sau fenomenul de migrație. Aceste răbufniri patriotice pot fi atribuite unei reacții la răspândirea islamului în vest, migrației, întrebarea fiind dacă islamul este o ideologie sau o religie. „Probabil este mai degrabă o ideologie în care întâlnim și religie, și puțin socialism și puțin naționalism” a spus prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.

Lectorul Lucian Săcălean a ținut să menționeze o realitate în care trăim. „Asistăm la o criză politică. E o realitate de la care trebuie să pornim, o realitate în care ne confruntăm cu așa-zisa bâzocrație. Aceste elemente care până la urmă sunt de democratizare a societății în mediul online, mediul virtual, au ajuns să bifeze un fel de a face politică diferit de cel tradițional, în sensul în care nici nu mai are importanță dacă un lucru se întâmplă sau nu în realitate, dacă o declarație este sau nu reală, se găsește cineva în mediul online să posteze ceva și zeci de mii se apucă să comenteze, să share-uiască, și ajungem de multe ori de la un lucru care nu este real sau doar parte din realitate la cu totul și cu totul altceva. Și astfel vedem politicieni care în loc să-și facă treaba, și treaba politicienilor din legislativ este să stea în Parlament, să facă legi, să le facă bune dacă s-ar putea, sunt de fapt deturnați de la această activitate și rămân împreună cu angajații pe Facebook să comenteze, să posteze și să reposteze diverse lucruri.”

Am avut parte și de o opinie a unei persoane care nu se învârte în mediul politic academic și anume sociolog dr. Mircea Munteanu. „Politica întotdeauna a avut sens în orice organziare umană. Dincolo de toate definițiile care s-au dat politicii începând din Antichitate, ea va avea întotdeauna un sens. Însă, în opinia mea, ca analist de pe margine, ca un simplu cetățean, politica are sens și în viitor. Dar spre exemplu în contextul robotizării în anumite domenii, globalizării, care este probabil cel mai bun combustibil pentru populism, cu faptul că informația în zilele noastre este cel mai mare deșeu, cea mai mare poluare produsă de umanitate, care provoacă efecte pe care nu le putem anticipa, luând în considerare acest context destul de amplu, politica ar trebui să își releve cel mai bine sensul din ziua de astăzi acolo la nivelul la care ea ar fi fost inventată de fapt în Antichitate și anume la relația directă a cetățeanului cu autoritatea cea mai apropiată de el. Politica va avea întotdeauna sens, dar dacă vrem ca acel sens să fie cât mai apropiat cetățeanului, atunci ea ar trebui desfășurată de către cetățean cât mai aproape de cel care este chemat să îi regleze anumite aspecte a vieții sociale.”

Articolele care constituie această carte au fost strânse pe parcursul a doi ani de zile, însumând zece mari teme sub care sunt toate grupate. Una dintre acestea care a fost discutată pe larg la eveniment este problema Basarabiei, care va fi abordată în mod special în 26 aprilie de la ora 12:00 de către profesori universitari de la UPM și din Republica Moldova în Aula Magna de la Universitatea „Petru Maior”.

„Mai are politica vreun sens? Așa cum am formulat-o și eu și Ayn Rand, această întrebare nu are răspuns. Contestarea politicii s-a născut odată cu politica. Această antiteză, această contestare a politicii ne acompaniază de mai bine de 2000 de ani. Și astăzi trăim într-o perioadă în care democrația, politica, sunt elemente contestate. Doar la începutul anilor 90 a existat un entusiasm nebun, acela a fost un moment de grație, care se întâmplă frecvent în instorie. Dar ulterior oamenii de știință din domeniul politicii și-au dat seama că de fapt lupta dintre democrație și cei care o contestă e perenă, nu se va sfârși niciodată. Astăzi constestarea democrației se face de către cei care se simt nereprezentați. Există o criză a reprezentării la care partidele nu pot oferi un răspuns satisfăcător, și atunci apar partidele 2.0, partidele populiste și discuțiile online.” Astfel a ținut să încheie însăși autorul cărții, Radu Carp.

Evenimentul s-a sfârșit cu discuții cu audiența care au durat mai mult decât prezentarea propriu-zisă, demonstrând încă o dată puterea politicii și importanța pe care o atribuie oamenii acesteia.

Elena POLEARUȘ

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.