Lobby pentru păstrarea raselor locale de bovine Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 479 Vizualizări

Lobby pentru păstrarea raselor locale de bovine

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Târgu Mureș, cu sediul în Sângeorgiu de Mureș, a găzduit vineri, 5 octombrie simpozionul cu tema ”Păstrarea raselor locale de rumegătoare (bovine) în scopul menținerii biodiversității generice”, organizat cu ocazia finalizării proiectului Sectorial ADER 5.2.3. „Conservarea fondului genetic la rasa de taurine Pinzgau de Transilvania” finanțat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Obiectivul proiectului de cercetare a fost conservarea rasei Pinzgau de Transilvania și asigurarea de animale de prăsilă, în limita posibilităților, pentru gospodăriile care doresc să reia tradiția creșterii acestei rase.Ca și concluzie principală, datorită încrucișărilor masive de peste 90 % a rasei Pinzgau de Transilvania cu rasa Bălțata Românească, cu Brună de Maramureș sau cu rase de carne, aceasta a înregistrat un declin evident, fiind amenințată cu dispariția. Datorită faptului că rasa s-a format în zone de altitudine, animalele au însușiri excepționale de rusticitate, valorifică foarte bine pajiștile alpine, sunt rezistente la terenul accidentat, la intemperii și la boli specifice taurinelor”, a precizat ing. Ioan Oroian, directorul SCDCB Târgu Mureș.

„Să reașezăm cercetarea agricolă la locul cuvenit”

În cadrul simpozionului a fost subliniată importanța sectorului de cercetare din domeniul agricol prin vocea secretarului general al Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Sisești”, dr. ing, Mihai Nicolescu. „Acest simpozion vine într-un moment când asistăm la o revigorare a sistemului de cercetare agricol din țara noastră. Această noțiune de păstrare a biodiversității și a raselor de bovine existente în țara noastră este una deosebit de importantă, în condițiile geopolitice și economice mondiale, în care asistăm la un paradox, anual România importă de peste un miliard de lei rase de animale și produse de origine vegetală, lucru care nu este admisibil în condițiile în care avem o tradiție, institute și stațiuni de cercetare. Sperăm ca prin decizile luate de actuala conducere a Ministerului Agriculturii, prin apariția celor 39 de hotărâri de guvern, să reașezăm cercetarea agricolă la locul cuvenit”, a precizat dr. ing, Mihai Nicolescu.

Lobby pentru rasele locale

Tema principală a simpozionului a fost legată de importanța păstrării raselor locale, amplu prezentată de directorul SCDCB Târgu Mureș, ing. Ioan Oroian.

„Importanța raselor locale constă în interesul ștințific legat de conservarea patrimoniului genetic. O dată cu dispariția acestor rase, dispar o serie de însușiri deosebite ale acestora, în primul rând adaptabilitatea, rezistența la boli, conținutul ridicat al laptelui în grăsime și proteine. Datorită faptului că rasele locale, nu doar la cele de bovine, fiind crescute în mediul natural, acesta le-a imprimat niște însușiri excepționale de rezistență, capacitate mare de adaptare, valorificarea foarte eficientă a furajelor locale, în special a furajelor grosiere. Au o rezistență deosebită la boli specifice bovinelor, sunt rezistente la intemperii, în special la fenomenele extreme.O legătură foarte puternică în zonele de deal și de munte există între oameni și rasele de animale pe care le-au creat. Distrugerea acestora înseamnă dispreț față de munca înaintașilor și față de generațiile viitoare care nu vor putea să beneficieze de calitățile acestor rase.Conservarea și păstrarea raselor locale , la toate specile din fermă, este importantă, în special pentru asigurarea securități alimentare a populației țării. Schimbările climatice din ultimul timp ne pot aduce noi provocări în viitorul apropiat, în cazul taurinelor, specile cele mai expusă acestor provocări sunt rasele locale, care pot să constituie o alternativă la rasele supra ameliorate. Se știe, o rasă cu cât este mai ameliorată, cu atâta este mai sensibilă și mai pretențioasă la condițiile de furajare și cele de mediu”, a precizat ing. Ioan Oroian.

Importanța utilizării biotehnicilor de vârf

Printre temele dezbătute în cadrul simpozionului s-au numărat conservarea fondului generic al rasei Pinzgau de Transilvania prin crioconservarea materialului seminal, conservarea rasei de taurine Sura de Stepă, rasă în pericol de dispariție, utilizarea sorgului furajer în hrana taurinelor, ca alternativă la porumb, în condițiile actuale de secetă prelungită precum și utilizarea biotehnicilor de vârf (embriotransfer) în păstrarea și conservarea raselor locale de bovine.

„Rezervarea unor rase pe cale de dispariție prin înființarea acelor bănci de embrioni, intră în sfera importanței zootehnice prin creșterea fertilității femelelor valoroase din punct de vedere genetic, prin folosirea lor ca donatoare de embrioni.Prin transferul de embrioni avem acces mai ușor la genetica mondială, reduce costurile în ce privește transportul raselor din zonele geografice diferite, respectiv a costurilor aferente carantinei animalelor. Pe linie ștințifică, este o biotehnică de bază care permite utilizarea celorlalte biotehnici asociate transferului de embrioni cum ar fi fertilizarea in vitro, sexarea, ingineria genetică, clonarea sau obținerea de mozaicuri genetice”, a precizat dr. Lucian Hârceagă, Semtest BVN Târgu Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE