Bijutierii români, cerşetorii UE Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 54 Vizualizări

Bijutierii români, cerşetorii UE

6022_bijuterie.gifDupă o perioadă de relativă relaxare, piaţa bijuteriilor româneşti ar putea intra din nou în colaps odată cu aderarea României la UE. Asta din cauza eliminării barierelor fiscale, care vor dezavantaja producţia internă.

Patronatul Bijutierilor din România a anunţat că acciza aplicată bijuteriilor se ridică la aproximativ 50.000 de euro lunar, data de 1 ianuarie 2007 fiind o dată critică pentru piaţa internă de bijuterii.
"La această dată, aproximativ 90 la sută din producătorii români vor dispărea, deoarece consumatorii nu vor plăti 25 la sută în plus pentru o bijuterie, doar de dragul de a susţine producţia autohtonă", a declarat într-o conferinţă de presă dedicată acestei probleme, Karl Heintz, preşedintele PBR.
O astfel de creştere a preţului bijuteriilor ar fi inacceptabilă pentru cumpărătorii de azi, pentru că şi aşa preţul actual al bijuteriilor de producţie internă este cu aproximativ 50 la sută mai scumpă decât în altă parte. "Producţia internă de bijuterii este aproape paralizată, foarte mulţi bijutieri renunţând să mai producă bijuterii sau să mai facă investiţii. Nici măcar preţul aurului cotat pe piaţa internaţională la 21,70 de dolari/gramul, nu ne ajută. În procesul de prelucrare tehnică se pierd aproximativ 10 la sută din cantitate. Incredibil de mult aur. În funcţie de modelul cerut, costul de producţie saltă la peste 20 de lei noi. Adăugaţi TVA-ul de 19 la sută şi acciza de 25 de procente şi încă adaosul comercial de 20 la sută şi se ajunge la peste un milion de lei gramul. Asta este la noi, cu toate că vom intra pe o piaţă liberă în care metalele preţioase nu sunt supuse accizării. Nu mai ştim ce să credem. Bijutierii români care au reuşit cu greu să îşi facă un nume pe piaţa internaţională vor fi strânşi de gât, iar cei care aveau clientelă din pătura de mijloc a societăţii româneşti vor fi obligaţi să tragă obloanele", ne-a spus A.L. unul din bijutierii cu state vechi în oraş.
Temerea cea mai mare a bijutierilor este că există interesul ca începând din 2007 piaţa românească să fie invadată din nou de bijuteriile aduse la kilogram din Turcia, odată cu scoaterea din ţară pe drumurile vestice a camioanelor încărcate de bijuterii. Deşi pare a nu avea logică, această afirmaţie este susţinută şi de patronatul bijutierilor din România şi de bijutieri. Ei ştiu cel mai bine cum le este afectată chiar şi acum activitatea din cauza pieţei negre care funcţionează fără cusur. Din totalul bijuteriilor existente în România 75 la sută provin din Turcia şi Italia fiind introduse ilegal prin filiere "profesioniste". Acestea sunt bijuteriile vândute în special în consignaţii cât şi prin case de amanet.
Dacă bijutierii autohtoni nu au putut fi înlăturaţi de traficanţii nonvalorilor de import, acum statul le dă acestora o mână de ajutor.

Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE