Supravieţuire prin finanţări externe Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 78 Vizualizări

Supravieţuire prin finanţări externe

565_supravietuire.gifUniunea Europeană anunţă un program cadru simplificat pentru finanţare externă a întreprinderilor mici şi mijlocii, o măsură cu atât mai aşteptată cu cât previziunile pentru IMM-rile româneşti sunt sumbre.

Dată fiind presiunea la care vor fi supuse odată cu integrarea României în UE, o parte însemnată nu vor rezista pieţei concurenţiale. În judeţul Mureş activează 6.232 de Întreprinderi mici şi mijlocii, însă, ca nivel de atragere a fondurilor europene suntem pe ultimele locuri la nivel naţional.
Dacă pentru statele europene IMM-urile reprezintă un factor de impulsionare a economiei, având capacitatea de a realiza peste două treimi din PIB-ul comunitar, în România acestea se vor zbate pentru supravieţuire. Pentru a se dezvolta, pentru a crea noi produse şi a cuceri noi pieţe, întreprinderile au nevoie de cercetare şi inovare. În acest scop, UE lansează din 2006 un nou program-cadru (PC7), prin intermediul căruia întreprinderile mici şi mijlocii vor putea să acceseze fondurile europene mult mai facil, prin simplificarea procedurilor.

Birocraţia stă în calea dezvoltării

Chiar responsabilii europeni au subliniat că birocraţia este o cauză principală de determină scăderea succesului pentru IMM-urile şi reţelele mici de cercetători în câştigarea proiectelor incluse în actualul program-cadru PC6.
Noul program conceput de autorităţile europene va dura cu trei ani mai mult faţă de cele anterioare, care aveau un termen de doar patru ani. PC7 este menit să încurajeze atât cooperarea IMM-urilor la nivel local, cât şi la nivel internaţional, alocând de data aceasta sume mai mari pentru temele de cercetare şi inovare abordate conform nevoilor industriei. Va fi introdus şi un nou capitol, intitulat "Regiunile Cunoaşterii", care va permite regiunilor din Europa să colaboreze mai intens, banii urmând a fi investiţi în acţiuni de cercetare şi dezvoltare.

În România trebuie vorbit mai întâi de supravieţuire

Referindu-se la situaţia din România, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, a estimat că 20-25% din firmele mici şi mijlocii şi-ar putea înceta activitatea în primii ani după aderarea la UE, pentru că nu vor putea face faţă concurenţei.
Preşedintele Consiliului Local al IMM-urilor Mureş, Radu Bălăneanu, crede că o asemenea previziune este una optimistă, dacă se ţine cont de exemplul Ungariei, unde acest procent a fost mult mai mare, în condiţiile în care întreprinderile din ţara vecină erau mai pregătite în vederea activării în condiţiile pieţei concurenţiale a UE. “IMM-urile mureşene au beneficiat de finanţări externe prin vechiul PC6 destul de puţin. Şi din cauza greutăţii procedurilor, dar şi din alte cauze, fiind vorba şi de o compatibilitate a programelor. Realitatea este că la acest capitol întrprinderile mureşene sunt codaşe. Cred că preşedintele Ovidiu Nicolescu a fost optimist, cred că acest procent va fi mult mai mare”, ne-a declarat Radu Bălăneanu.

Ionuţ OPREA
ionut@zi-de-zi.ro

SC ROXALEX COM SRL
Târgu-Mureş, strada Măcinului nr. 10
Punct de lucru str. Depozitelor nr. 30 (în curtea SPID)

Produce construcţii şi confecţii metalice de toate tipurile (hale industriale, uşi simple, rezistente le foc, A.L.A., structuri de rezistenţă).
Vinde prin Depozitul en-gros şi en-detail:
– tablă decapată de la 0,5 la 4 mm; tablă neagră de la 1,5 la 100 mm; ţevi pătrate şi rectangulare, negre şi zincate;
– bare trase, O.B. de la O 6 la O 25 şi P.C. de la O 6 la O 32, profile laminate, sârmă moale de la O 1,2 la O 5;
– plasă sudată, oţel lat, hexagoane, rotunduri.
Unic distribuitor al S.C. "BETAK" Bistriţa
– bandă zincată de toate dimensiunile.
Preţurile sunt negociabile la cantităţi mari.
Relaţii la telefoanele:
– şef depozit: 0745-75.12.58, şef confecţii: 0723-71.23.67., telefon/fax: 0265-25.39.10, 25.94.29.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE