Se ieftinesc medicamentele Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 56 Vizualizări

Se ieftinesc medicamentele

332_seieftinesc.gifÎncepând din luna aprilie, lista medicamentelor gratuite şi compensate se va modifica. De asemenea, compensarea de 90 la sută va mai fi valabilă doar în această lună. O veste bună este, totuşi, faptul că unele medicamente se vor ieftini, ca urmare a recalculărilor. La ora actuală, farmaciile din judeţ eliberează medicamente gratuite şi compensate după sistemul vechi.
Ministrul Sănătăţii, Mircea Cinteză, a anunţat faptul că lista medicamentelor gratuite şi compensate se va modifica. Programul de compensare de 90 la sută, demarat cu mare fast în campania electorală pesedistă, nu mai este viabil. Noul program de compensare, ce va intra în vigoare începând din luna aprilie, va clasifica medicamentele în două categorii: compensate în proporţie de 80 la sută şi de 40 la sută. Pe prima listă figurează un număr de 113 medicamente, iar pe a doua 117, iar cele gratuite vor fi în număr de 150. Numărul medicamentelor este, însă, mai scăzut în comparaţie cu anul trecut, când compensatele erau în număr de 248, iar cele gratuite 214. După cum a afirmat ministrul Cinteză, pe lista medicamentelor compensate vor fi adăugate în viitorul apropiat noi medicamente. De asemenea, Cinteză a apreciat că, "o compensare este orientativă, ea putând fi mai mică sau mai mare, în funcţie de calculul costurilor."
Ieftiniri la medicamentele din import
O altă noutate este şi faptul că preţul medicamentelor se va ieftini, ca urmare a recalculărilor, deoarece preţurile medicamentelor au fost stabilite la nivelul cursului valutar de acum doi ani. Diferenţele cele mai mari se vor observa în cazul medicamentelor care se importă în dolari, având în vedere cursul actual al acestei monede. Pe de altă parte, însă, şi preţul medicamentelor româneşti se va calcula în euro. De asemenea, în noile condiţii, prin aceste recalculări se va face o economie de 1,4 miliarde de lei.

În martie se aplică sistemul vechi

La ora actuală, farmaciile din judeţ, eliberează medicamentele compensate şi gratuite după vechiul sistem. "Încă nu am aflat nimic despre aceste schimbări. Eliberăm reţete compensate cu 90 la sută. Deocamdată tot aşa procedăm ca până acum", a spus o farmacistă de la farmacia Aesculap.

Cristina CORNEA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE