Jandarmii nu mai pãzesc scolile Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 61 Vizualizări

Jandarmii nu mai pãzesc scolile

391_jandarmii.gifÎncepând de astăzi, jandarmii nu mai asigură paza unităţilor şcolare. Din cauza reorganizării structurilor de ordine publică ale Jandarmeriei, programul "Şcoli şi parcuri în siguranţă" nu va mai funcţiona. Fiind puţin probabil ca Ministerul Educaţiei să aloce fonduri suplimentare pentru pază, şcolile vor rămâne deocamdată nepăzite.

Comandamentul de Jandarmi Judeţean Mureş a anunţat măsuri de reorganizare a structurilor de ordine publică din cadrul Jandarmeriei Române cauzate de noua Lege a Jandarmeriei ce va intra în vigoare de la 13 martie 2005. Armonizarea sistemelor de ordine publică cu cele ale statelor membre ale UE impune proiectarea unei noi organizări a structurilor de ordine publică, dar, potrivit noilor concepţii, a fost necesară retragerea unor efective. Astfel, efectivele de jandarmi care asigurau măsurile de ordine publică din zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Mureş sunt retrase din 9 martie.

De astăzi, fără pază

Începând de astăzi, deci, patrulele de jandarmi care îi mai intimidau pe cei care atentau la siguranţa elevilor nu vor mai activa. Faptul este regretat de toată lumea, mai ales că jandarmii aveau un rol descurajator şi în ultima perioadă fenomenul infracţional aproape dispăruse. De asemenea, experienţa acumulată de respectivele patrule, logistica dezvoltată şi datele adunate pe parcursul mai multor ani se vor pierde. Soluţii nu există deocamdată, fonduri suplimentare din partea Ministerului Educaţiei sunt puţin probabile, iar un serviciu operaţional al Poliţiei Comunitare este departe de a fi închegat. "Din cauza reorganizării reglementată prin noua Lege a Jandarmeriei ce va intra în vigoare din 13 martie, asigurarea măsurilor de ordine publică din zona instituţiilor de învăţământ nu mai intră în atribuţiile Jandarmeriei. Începând de mâine (n.red. astăzi), efectivele de jandarmi din jurul şcolilor vor fi retrase", ne-a declarat căpitanul Daniel Manea, ofiţerul de relaţii publice al Comandamentului Judeţean de Jandarmi Mureş.

În locul jandarmilor, elevi de serviciu

Inspectorul general Ştefan Someşan speră ca paza şcolilor să fie asgurată cât mai curând de noile structuri definitivate. "Colaborarea cu Jandarmeria a fost pentru noi una extrem de benefică, deoarece prezenţa jandarmilor în zona unităţilor şcolare a descurajat aproape complet fenomenul infracţional. În ultimii doi-trei ani nu am avut nici un eveniment semnificativ, dispăruseră şi acele buzunăreli care se comiteau la ieşirea copiilor din schimbul II. O nouă formulă prin care să se asigure paza unităţilor şcolare ar însemna ca Ministerul Educaţiei şi Cercetării să aloce fonduri suplimentare, ceea ce este puţin probabil. Exista un protocol la nivel naţional, în baza căruia noi semnam şi un protocol aici, la nivel local, prin care certificam prezenţa şi activitatea jandarmilor în perimetrul şcolilor. Probabil la nivel naţional erau decontate şi cheltuielile. Mă gândesc că prin trecerea sub tutela Poliţiei, lucrători specializaţi din cadrul acestei structuri ar putea prelua atribuţiile de pază în şcoli. Cel puţin deocamdată, şcolile vor rămâne fără acest serviciu", ne-a declarat Ştefan Someşan inspectorul şcolar general al judeţului Mureş. Directorii unităţilor şcolare regretă şi ei dispariţia acestui program şi aşteaptă rezolvarea tot din partea Poliţiei Comunitare. "Câteva zile ne mai descurcăm, vom asigura paza unităţii cu paznicii noştri şi avem pregătiţi elevii de serviciu la intrările în şcoală. Cu siguranţă, colaborarea cu Jandarmeria ne era de mare folos. Cea mai bună soluţie ar fi Poliţia Comunitară, care să asigure oameni care să stea efectiv în perimetrul şcolilor", declară Gheorghe Presecan, directorul Grupului Şcolar Gheorghe Şincai.

Ionuţ OPREA
ionut@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE