Fum negru Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 55 Vizualizări

Fum negru

848_Fum.gifPentru a doua zi consecutiv, pe coşul Capelei Sixtine a ieşit fum negru, semn că cei 115 cardinali reuniţi în conclav nu au reuşit alegerea unui nou Suveran Pontif. Deliberările conclavului au început luni după-amiază, după ce cardinalii s-au retras între zidurile Capelei, decorată cu frescele lui Michelangelo. Ritualul prin care se anunţă rezultatul votului a creat emoţii în rândurile miilor de pelerini adunaţi în Piaţa Sfântul Petru.
La fel ca şi în seara zilei de 18 aprilie, fumul care a ieşit ieri la amiază pe hornul Capelei Sixtine a avut la început o culoare deschisă, determinându-i pe mulţi dintre pelerini să creadă că a fost ales un nou Papă. La scurt timp însă, fumul a devenit negru, semn că nu s-a reuşit să se ajungă la un acord în privinţa succesorului Papei Ioan Paul al II-lea. Cei 115 cardinali aflaţi în izolare votează de patru ori pe zi – de două ori înainte de masă şi de două ori seara. Pentru a deveni Papă, un cardinal are nevoie de două treimi din voturi. Observatorii susţin că dacă actualul favorit, cardinalul Ratzinger, nu va reuşi să obţină în curând majoritatea necesară, el va ceda locul unui alt candidat de orientare conservatoare. În cazul în care nici miercuri nu se va reuşi desemnarea noului Papă, cardinalii vor face o pauză de o zi, dedicată exclusiv rugăciunii.
În ultimul secol, nici un conlcav nu a durat mai mult de cinci zile, papa Ioan Paul al II-lea fiind ales la capătul a trei zile de deliberări. Un conclav cu o durată mai lungă de o săptămână ar semnala existenţa unei diviziuni profunde între tabără conservatoare şi cea reformatoare.
Pentru alegerea Papei este nevoie de 77 de voturi. Potrivit Constituţiei Apostolice elaborate de Papa Ioan Paul al II-lea, în cazul în care după 33 de runde de votare nu se stabileşte nici un câştigător, acesta va fi desemnat prin majoritate simplă – 58 de voturi.

Ioan BUTIURCÃ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE