Leii grei şi-au arătat faţa Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 66 Vizualizări

Leii grei şi-au arătat faţa

866_Leii.gifLa data de 1 iulie 2005 moneda naţională a României, leul, va fi denominată, pierzând patru zerouri. Leii vechi rămân în putere până la 31 decembrie 2006. Până la această dată vom putea plăti în vechea monedă, care va fi retrasă, treptat, din circulaţie.

Începând cu 1 iulie 2005, în România vor intra în circulaţie noile cupiuri, denominate, care vor asigura tranziţia spre moneda europeană. Măsura a fost una mult discutată, dar necesară, având în vedere valorile care ajunseseră să se vehiculeze în România. În aceste condiţii, la un curs de schimb de aproape 40.000 de lei pentru un Euro, contactul brusc cu moneda europeană ar fi reprezentat pentru români un şoc destul de greu de suportat. Pentru a-i obişnui pe români cu noile valori, BNR a decis ca începând cu 1 martie afişarea preţurilor şi în noua monedă, "leul greu", chiar dacă nimeni nu ştia cum arată aceasta. În acest mod, văduvit de cele patru zerouri din coadă, noul leu şi-a făcut deja intrarea în viaţa românilor sub forma unor preţuri, la început neverosimile, pe etichete.
Treptat, leii vechi vor fi înlocuiţi cu noile bancnote şi monede, iar după 31 decembrie 2006 preschimbarea va mai fi posibilă numai la sucursalele BNR care desfăşoară activităţi de casierie şi la unităţile instituţiilor de credit autorizate special de către BNR. Acţiunea de preschimbare va dura maximum 3 ani, respectiv până la data de 31 decembrie 2009.

Componenta psihologică

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, apreciază că trecerea la noua monedă nu va determina un salt al preţurilor. De fapt, sloganul sub care Banca Naţională a luat această măsură este "Nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se simplifică". În acest sens, Banca Naţională a României va produce în cantităţi mari şi moneda de 1 ban, prin aceasta evitându-se încercările de rotunjire şi eliminarea justificărilor agenţilor economici care nu dispun de monede suficiente pentru rest. Afişarea dublă a preţurilor cu 4 luni înaintea datei de punere în circulaţie crează posibilitatea familiarizării publicului cu noua formă şi valoare a preţurilor şi facilitează memorarea lor, anulând totodată posibilitatea modificărilor de preţuri.
Noile bancnote şi monede vor fi asemănătoare ca şi compoziţie şi dimensiune cu euro. Bancnotele vor avea valoarea de 1 leu, 5 lei, 10 lei, 50 de lei şi 100 de lei, iar monedele vor fi de 1 ban, 5, 10 şi 50 de bani, având compoziţie metalică rezistentă la uzură, însă diferită de la o valoare la alta.
În ceea ce priveşte creditele sau depozitele clienţilor la bănci la data de1 iulie 2005 toate bunurile, drepturile sau obligaţiile exprimate sau evaluabile în bani vor fi convertite automat în monedă nouă.

Amalia VASILESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE