Abundenţă de tractoare, penurie de bijuterii Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 46 Vizualizări

Abundenţă de tractoare, penurie de bijuterii

2940_abundenta.gif
Gândită ca o modalitate de a combate corupţia, publicarea averilor demnitarilor a reprezentat întotdeauna o sursă de speculaţii, atât pentru presă cât şi pentru oamenii de rând. Pornind de la premisa că, odată ce a cotizat din greu pentru a prinde un loc în Parlament, demnitarul român va încerca să-şi recupereze şi rentabilizeze "investiţia", aleşilor li se acordă cu greu prezumţia de oameni cinstiţi când vine vorba de a-şi prezenta averile. Cu atât mai mult cu cât explicaţiile oferite de unii – de remarcat numărul mare de mătuşi care aleg să-şi lase agoniseala de milioane de dolari, adunată în timpul unei vieţi trăite într-o garsonieră modernă, nepoţilor politicieni – frizează absurdul.
Dacă la Bucureşti declaraţiile de avere au născut poveşti neverosimile, în cazul parlamentarilor mureşeni lucrurile nu par să stea nici pe departe aşa. Chiar dacă sunt cunoscuţi drept persoane avute şi capabile de agoniseală, din declaraţiile publicate pe siturile Camerei Deputaţilor şi Senatului rezultă că aleşii noştri nu s-au preocupat prea mult de bunăstarea proprie. Asta în cazul celor care au catadicsit să completeze formularele, pentru că până ieri la ora prânzului (termenul de depunere a expirat ieri) nu erau afişate pe site decât patru. Din doisprezece.
Borbely Laszlo, ministrul delegat pentru Lucrări Publice şi Amenajarea Teritoriului a reuşit în ultimul an să-şi sporească averea cu 10.000 de euro, rotunjindu-şi contul de economii până la suma de 35.000 euro. În rest, nu se laudă cu nici o achiziţie imobiliară, auto sau de artă, care să depăşească 5.000 de euro.
Şi vicepremierul Marko Bela a completat formularul solicitat de lege, însă nici în acest caz nu s-au înregistrat modificări spectaculoase ale bunăstării demnitarului. Marko Bela nu a moştenit nici o mătuşă multimilionară, însă şi-a vândut Renault-ul Clio pentru a-şi cumpăra un VW Golf. Cât despre conturile liderului UDMR, acestea s-au menţinut la aproximativ aceleaşi valori, în jurul a 30.000 USD şi câteva zeci de milioane de lei vechi.
Alţi parlamentari care s-au conformat încă de anul trecut cerinţelor legii, cel puţin în ceea ce priveşte încadrarea în termnul de depunere a declaraţiei de avere, sunt social-democraţii Liviu Timar şi Pavel Todoran. Timar şi-a păstrat cele aproape 9 hectare de teren arabil de la Sânger, la fel ca şi cele trei autoturisme şi tot atâtea tractoare, însă şi-a sporit domeniul funciar prin achiziţionarea unui teren intravilan, în suprafaţă de 1.200 metri pătraţi, în Târgu Mureş. Valoarea acestuia, de 26.500 euro, este compensată, însă, de datoria pe care fostul şef al DADR Mureş o înregistra la finele anului trecut, de 30.000 euro. Totuşi, Timar a reuşit ca în vara şi toamna lui 2005 să-şi ridice valoarea depozitelor bancare cu câteva zeci de milioane de lei vechi.
Sindicalistul Pavel Todoran este un mic moşier, cu cele 22 de hectare de teren arabil pe care le deţine, dar şi un mic burghez, fiind acţionar la sau proprietar la opt societăţi, valoarea participaţiilor depăşind 3,3 miliarde de lei. Averea lui Todoran mai cuprinde două apartamente, două autoturisme şi două tractoare, precum şi depozite bancare, însă variaţiile faţă de precedenta declaraţie, cea din vară, sunt infime. Prin urmare, dacă Todoran a acumulat ceva în această perioadă, probabil agoniseala este gestionată de vreo mătuşă care-şi va arăta pe viitor generozitatea faţă de nepot.
Restanţierii
Declaraţiile de avere ale celorlalţi parlamentari mureşeni – Lavinia Şandru, Kelemen Attila, Kerekes Karoly, Adrian Moisoiu, Eugen Nicolăescu, Mihai Antonie şi Cristian Georgescu – nu erau postate ieri pe siturile celor două camere, deşi legea prevede publicarea lor până la un anumit termen. Cu toate acestea, parlamentarii restanţieri ne-au declarat că şi-au îndeplinit datoria, chiar dacă în ultimul moment, iar vina pentru faptul că formularele nu apar încă pe paginile web ale instituţiilor nu le aparţine.
Întârziaţi sau nu, formularele depuse de parlamentari urmează să fie verificate de către o comisie a cărei constituire a fost decisă de Ministerul Justiţiei, în colaborare cu ANAF. Surprizele, dacă demnitarii au ceva de ascuns, vor ieşi la iveală în curând. (R.T.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE