Patronul Autotex preocupat de filaj în toaletã Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 58 Vizualizări

Patronul Autotex preocupat de filaj în toaletã

3079_patronul.gifDouã foste angajate ale Autotex Târgu Mureş îl acuzã pe patronul firmei, Csibi Peter, de hãrţuire sexualã * Femeile au depus plângere la Comisia pentru egalitatea de şanse între femei şi bãrbaţi, în care povestesc calvarul trãit în ultimii ani * "A încercat sã mã sãrute cu forţa şi sã mã pipãie pe coapsã şi sâni", a scris în plângere una dintre femei * De asemenea, Csibi Peter este zugrãvit ca un obsedat sexual, care a fost capabil sã instaleze în toaletã şi în vestiarul femeilor camere video * Ieri ar fi trebuit sã ajungã la Târgu Mureş o echipã a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminãrii, în atenţia cãruia a ajuns cazul

Csibi Peter, patron al Autotex SRL Târgu Mureş (strada Arieşului nr. 19), firmã producãtoare de lenjerie intimã, trebuie sã rãspundã în faţa unei comisii a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminãrii unor acuzaţii extrem de grave. El este acuzat de douã foste angajate ale sale cã le-a hãrţuit sexual, fiind nevoite în cele din urmã sã-şi dea demisia.

Calvarul

Demersurile împotriva ex-angajatorului au început în octombrie 2005, când G.D., una dintre femeile agresate, s-a adresat cu o reclamaţie Inspectoratului Teritorial de Muncã. Ea a acuzat agresiunile fizice şi psihice la care este supusã de cãtre patron. Salariaţii ITM au îndemnat-o sã nu depunã reclamaţie pentru a nu-şi pierde locul de muncã. G.D. s-a întors la locul de muncã, dar comportamentul fãţiş sexual şi agresiunile au continuat. Aşa a ajuns la cabinetul deputatului UDMR Kerekes Karoly, care a sfãtuit-o sã depunã la Comisia pentru egalitatea de şanse între femei şi bãrbaţi din Camera Deputaţilor o plângere, înregistratã în 21 noiembrie 2005, împotriva lui Csibi Peter.
Faptele reclamate, la care sunt supuse multe femei din România, sunt cutremurãtoare şi jignitoare, descriindu-l pe Csibi drept un obsedat sexual. "Sunt angajata respectivei firme din anul 2000 (n.red. între timp şi-a dat demisia)…dupã o vreme şi cu mine a avut un comportament de molestare sexualã, care a început cu aluzii la viaţa mea sexualã, apoi mai târziu a încercat sã mã sãrute cu forţa şi sã mã pipãie pe coapsã şi sâni. Pentru a face aceste lucruri, m-a urmãrit sã fiu singurã pe culoar, în birou sau în vestiar. …Dupã o luptã îndelungatã mã trânteşte de perete sau de mobilier, renunţând cu greu la scopul urmãrit, lãsându-mã cu vânãtãi şi cu o stare sufleteascã de tulburare profundã", a scris G.D. în plângere.
Aceste fapte au fost vãzute şi de colegele sale, care însã nu au reacţionat, preferând sã se uite în altã parte. De altfel, G.D. ne-a mãrturisit cã "chiar dacã ar fi chestionate, fostele colege nu vor declara nimic, cu toate cã nu au nimic de câştigat".
Mai târziu, situaţia s-a agravat. Anul treŢut, în varã, Csibi a sãrit fãrã menajamente pe spatele femeii, a întors-o, i-a prins gâtul şi a lovit-o. "Am reuşit sã scap de el numai printr-o loviturã de picior… În procent de 60% corpul meu prezenta vânãtãi, dar nu l-am denunţat de teamã sã nu îmi pierd locul de muncã".
În data 7 octombrie s-a repetat agresiunea, iar G.D. cum scriam mai sus s-a adresat ITM a cãrei angajatã a sfãtuit-o sã renunţe.

Filaj în toaletã

G.D. şi-a încheiat plângerea, arãtând cã "patronul Csibi Peter, dupã toate semnalmentele este un obsedat sexual, mergând pânã acolo cã a instalat şi camere de supraveghere în vestiar şi în toaletã, urmãrind prin monitor femeile care lucreazã în firmã". Femeia ne-a mãrturisit cã ar fi vrut sã fotografieze camerele video, dar i-a fost teamã, cu toate acestea ne-a asigurat cã deţine fotografii cu camera din vestiar.
Mai mult, vizionãrile, aşa cum ne-a declarat fosta angajatã nu se opreau doar asupra angajatelor: "le urmãrea şi pe modelele care veneau sã probeze lenjeria. Erau tinere de 15-16 ani şi eu am o fiicã de 15 ani şi mã îngrozeau toate aceste lucruri".
Acuzaţiile lui G.D sunt susţinute şi de o altã femeie, H.N., care într-o plângere adresatã Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor, trimisã în 9 noiembrie 2005, îşi descrie astfel trauma: "lucrând singurã la ambalare, într-o încãpere separatã, am fost agresatã fizic de multe ori de cãtre patron şi batjocoritã, lãsându-mi vânãtãi pe braţ. Dupã mai multe avertismente din partea mea, patronul m-a molestat şi m-a ameninţat cã în cazul denunţãrii acestuia îmi voi pierde locul de muncã. Dupã ce am fãcut cunoscut soţiei acestuia cele întâmplate, mi-a redus din salariu".
H.N. ne-a mãrturisit cã pânã la urmã, dupã doi ani în care a suportat agresiunile, nu a mai putut suporta: "pentru mine era totuna, dacã mã jucam sau nu cu locul de muncã, era în joc familia mea. Nu îmi pare rãu. S-a umplut paharul. Ceea ce am suferit în doi ani, nu îi doresc la nimeni. Doar nu eram animale".
Din cele povestite de femei, cazurile nu sunt izolate, alte femei preferând sã renunţe la locul de muncã decât sã mai suporte comportamentul sexual agresiv al patronului. Poate de ruşine au ales însã sã tacã.

Reacţii

Cazurile prezentate de cele douã femei au ajuns în atenţia CNCD la jumãtatea lunii decembrie anul trecut, consiliul transmiţând plângerea mai departe colegiului director care anunţase luni cã va trimite o comisie pentru a investiga cazul. De asemenea, despre situaţia de la Autotex au fost înştiinţaţi şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse. Pânã la închiderea ediţiei însã, comisia nu ajunsese la Târgu Mureş. Asupra derulãrii anchetei, dacã va fi o anchetã, vom reveni în numerele noastre viitoare, considerând cã asemenea comportamente nu trebuie tolerate.

Ligia VORO

"Vreau sã plãteascã pentru faptele întâmplate, pentru cã nu vreau sã vinã alte femei, noi, sã nu ştie şi sã li se întâmple acelaşi lucru. Nu pot sã spun pânã unde mergem, pânã acolo unde se va termina cu bine", H.N.

"Le-am ajutat sã facã plângere, mai departe se ocupã Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminãrii şi Autoritatea Naţionalã pentru Egalitate de Şanse. Am discutat şi cu patronul care a negat cã ar fi fãcut aşa ceva",
Kerekes Karoly, deputat UDMR

"De multe ori a încercat sã-mi smulgã bluza, fusta, halatul de lucru, fiind nevoitã sã dau în el cu picioarele pentru a mã apãra. Când lucrez la maşina de cusut mã atacã prin surprindere prinzându-mi sânii, bãgându-mi mâna între picioarele mele, fiind obligatã sã mã apãr folosind foarfeca sau alte instrumente de lucru. Ajunsesem sã merg la toaletã doar însoţitã", G.D.

"…consider cã situaţia pe care ne-aţi prezentat-o se referã la o problemã deosebit de gravã, faţã de care este necesarã intervenţia instituţiilor competente. De asemenea, vã informez cã aceastã situaţie a fost prezentatã membrilor Comisiei, iar eu ca Preşedintã a Comisiei voi urmãri cu deosebitã atenţie modul de soluţionare al cazului relatat de dvs.", citat din rãspunsul remis petentei G.D. de cãtre deputatul Minodora Cliveti, preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse între femei şi bãrbaţi

Csibi Peter nu a putut fi contactat, nici la firmã, dar nici telefonic acasã sau la firmã. Cu toate acestea vom gãzdui în numãrul viitor poziţia sa, în mãsura în care este dispus sã vorbeascã.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE