Trei mandate în slujba comunităţii Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 43 Vizualizări

Trei mandate în slujba comunităţii

3225_treimandate.gifGall Erno s-a născut la 28 martie 1948 în Albeşti, Mureş. Este consilier local în cadrul CL Sighişoara, preşedinte al UDMR Sighişoara şi administrator al firmei SC Gabler Com. Aflat la al treilea mandat în CL, spune că politica e grea, dar poate fi şi frumoasă. În puţinul timp liber de mare ajutor îi este Opelul Astra pe care l-a echipat cu cauciucuri de iarnă şi care îl duce oriunde doreşte.

* Reporter: Sunteţi reprezentantul populaţiei maghiare din zona Sighişoara. Care sunt problemele comunităţii?

Gall Erno: Am intrat în politică la începutul anului 1990, fiind printre cei care au pus bazele UDMR filiala Sighişoara. Avem la ora actuală un număr de 2500 de membri cotizanţi din totalul de 5900 de etnici maghiari ai zonei. Din păcate pleacă foarte mulţi tineri din ţară în căutarea unui trai mai bun. Unii dintre ei pleacă în Ungaria, alţii în Spania, Grecia şi mai nou în Portugalia. Tinerii cu studii superioare preferă să se stabilească în Statele Unite. Aleg emigrarea în căutarea banilor şi a reuşitei în viaţă. Cei mai mulţi care se întorc acasă sunt fie cei care nu s-au putut adapta, fie cei care nu au reuşit să facă ce şi-au propus. Există un număr mic de tineri care s-au realizat şi se întorc acasă pentru a investi şi a pune bazele unei noi activităţi.

* Rep.: În ce măsură reuşiţi să rezolvaţi problemele celor pe care îi reprezentaţi?

G.E.: Sunt la al treilea mandat de consilier în cadrul CL Sighişoara. Ca şi vechime în această structură mă clasez pe locul doi, după Florian Coman de la PD. Dacă la început ne-a fost mai greu să înţelegem exact ce este politica democratică, acum am obţinut o mai mare libertate de exprimare. Între membrii CL există acum o coeziune. Bineînţeles că fiecare încercăm să rezolvăm problemele celor care ne-au ales să îi reprezentăm, dar în primul rând am învăţat în toţi aceşti ani că trebuie să lucrăm pentru oraş. Şi conlucrarea se vede în realizările noastre.

* Rep.: În cei 10 ani petrecuţi în administraţie aţi avut reuşite importante personale sau de grup?

G.E.: Ca iniţiativă proprie, am reuşit să obţin acordarea a 30 de bilete gratuite pentru transportul urban, pensionarilor trecuţi de 65 de ani, iar cu grupul UDMR am avut iniţiative concretizate de-a lungul anilor. De regulă am încercat şi, în mare proporţie, am reuşit să îi ajutăm pe cei care ni s-au adresat direct.

* Rep.: Există o "criză" a sediilor de partide în Sighişoara. Se va rezolva curând?

G.E.: Clădirea în care se găseau majoritatea sediilor de partide a fost revendicată şi câştigată în instanţă de fostul proprietar care acum locuieşte undeva în Germania. Pentru că în urma retrocedării s-a tăiat alimentarea cu gaze şi cu apă a clădirii a trebuit să ne mutăm la Casa "Gaudeamus", până când acestă problemă a sediilor va fi finalizată. Secretara noastră este în permanenţă în sediul provizoriu şi cei care doresc să ne contacteze o pot face prin intermediul ei. Dar, personal, fiind o persoană cunoscută în Sighişoara, mă opreşte lumea pe stradă ca să îmi spună problemele pe care le are. La biserică la fel, după terminarea slujbei, la ieşirea din biserică îmi spun problemele lor. În ultimele zile au îngheţat conductele, există probleme cu încălzirea. Din acest motiv dorim iniţierea unui program pentru schimbarea conductelor în oraşul vechi.

* Rep.: Există vreo problemă specifică Sighişoarei?

G.E.: Şomajul în rândul bărbaţilor este foarte mare, mai ales în urma închiderii Nicovalei şi a industriei sticlei. Mii de bărbaţi au rămas astfel fără un loc de muncă. Încercăm să aducem investitori care să cuprindă măcar o parte a acestei forţe de muncă. Până acum s-au deschis nişte firme mixte româno -germane, iar Forumul Democrat German încearcă şi alte contacte pentru viitoare colaborări.

* Rep.: În afara activităţii din CL Sighişoara, care sunt preocupările dvs. profesionale?

G.E.: Sursa mea de venit provine din activitatea firmei pe care o deţin în domeniul textil, SC Gabler Com. Nu pot neglija această activitate pentru că am muncit mult să o pun pe picioare şi să o menţin funcţională şi în plus trebuie să îmi ajut copiii. Fiica mea este studentă în Germania, iar studiile şi celelalte taxe trebuie achitate. În rest, în puţinul timp liber îmi place să citesc şi să practic fotbalul şi handbalul. În ultimul timp mi-am cam pierdut antrenamentul din cauza maşinii. Deţin un Opel Astra care mă duce repede la prieteni. Prefer să merg în localitatea maghiară Kiskusfegyhaza înfrăţit cu Sighişoara. Mi-am echipat maşina cu cauciucuri de iarnă, aşa că drumul este mai uşor şi mai sigur.

A consemnat
Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE