Apel pentru eliberarea jurnalistului Aurelian Grama Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 105 Vizualizări

Apel pentru eliberarea jurnalistului Aurelian Grama

7246_aurelian-grama.gifÎn 4 ianuarie 2007, Aurelian Grama, jurnalist român şi fondatorul ziarelor Zi de Zi, Ziarul de Mureş şi Ziarul de Sibiu, a fost arestat preventiv ca urmare a acuzelor de şantaj extinse ulterior şi asupra lui în mediatizatul caz al Trustului de Presă Gazeta.

Urmărirea penală împotriva lui Aurelian Grama a fost dispusă de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) în 29 decembrie 2006, la două luni după ce jurnalişti şi manageri de presă din Trustul Gazeta fuseseră arestaţi.

Arestarea preventivă a lui Aurelian Grama a fost dispusă fără alte probe în afara unor plângeri penale depuse de persoane publice din judeţul Mureş, care au făcut de mult timp obiectul anchetelor jurnalistice ale publicaţiilor conduse de acesta.

Anchetele jurnalistice despre aceste persoane, ca şi alte anchete ale ziarului au fost realizate cu tenacitate şi incisivitate, în acord cu regulile profesionale ale jurnalismului de investigaţie. Firul acestor anchete poate fi urmărit în materialele publicate de ziariştii mureşeni. În unele cazuri acestea au dus la sesizarea organelor de anchetă.

În ciuda faptului că din probele cauzei nu există nici cel mai mic indiciu că Aurelian Grama ar reprezenta pericol social, privarea de libertate este menţinută pe acest considerent chiar şi după încheierea urmăririi penale.

În aplicarea principiului constituţional al prezumţiei de nevinovăţie, solicităm judecarea lui Aurelian Grama în starea normală de libertate, în aşa fel încât să poate aduce, fără constrângere, probe în susţinerea nevinovăţiei sale.

Solicităm o judecare corectă şi imparţială, în care să se facă o distincţie clară între responsabilităţile lui Aurelian Grama şi responsabilităţile celorlalţi inculpaţi. Judecarea colectivă, ca lot, încalcă drepturile fundamentale ale omului şi ne aminteşte de practici totalitare.

Rechizitoriul, care incriminează activitatea profesională a jurnalistului şi managerului de presă Aurelian Grama, denotă o gravă ignoranţă asupra modului în care funcţionează şi este susţinută financiar o societate editoare de presă, punînd în mod periculos semnul de egalitate între contracte de publicitate legal încheiate şi şantaj.

Faptul că publicaţiile conduse de Aurelian Grama fac parte din asociaţii profesionale de jurnalism, precum APEL (Asociaţia Patronală a Editorilor Locali), că sunt auditate BRAT (Biroul Român de Audit al Tirajelor) şi SNA (Studiul Naţional al Tirajelor), iar că publicitatea se face prin agenţii internaţionale de publicitate, precum ARBO MEDIA, reprezintă indicatori obiectivi de jurnalism profesionist, în care relaţia între politica editorială şi departamentul de publicitate este clară şi exclude posibilitatea unui pretins şantaj.

Acuzele ce i se aduc sunt nefondate şi false, iar privarea sa de libertate este o încălcare flagrantă a drepturilor omului. Aceasta este o formă de intimidare şi de revanşă faţă de felul curajos şi tenace în care Aurelian Grama a înţeles să promoveze jurnalismul de investigaţie.

S-a creat astfel un precedent periculos care goleşte de conţinut libertatea de exprimare.

Zi de Zi şi Ziarul de Mureş

Deschidem o listă de semnături pentru susţinerea eliberării lui Aurelian Grama.
– la sediul redacţiei: Călăraşilor 12, Târgu-Mureş – on-line: www.zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE