Vlădescu a susţinut taxa auto Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 29 Vizualizări

Vlădescu a susţinut taxa auto

7296_ext_Vladescu.gifMinistrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a argumentat, în faţa comisarului european pentru taxe şi impozite, Laszlo Kovacs, necesitatea menţinerii taxei de primă înmatriculare, invocând protecţia mediului şi veniturile scăzute ale românilor.

"Există o înţelegere a Comisiei Europene faţă de necesitatea acordării unei importanţe cuvenite protecţiei mediului înconjurător şi faţă de dorinţa legitimă a Guvernului de a nu transforma România într-o zonă de evacuare a reziduurilor industriale. Ambele părţi sunt de acord asupra faptului că prevederile Tratatului de Aderare trebuie respectate. De asemenea, vreau să reamintesc ca există o propunere a DG TAXUD (Direcţia de Impozite şi Taxe a Comisiei Europene n.r.) privind introducerea unui taxe ecologice la nivelul ţărilor UE, propunere ce va fi discutată pentru prima dată la consiliul ECOFIN din luna mai a acestui an", a declarat Sebastian Vlădescu, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Finanţelor.
"Pe de altă parte, nivelul scăzut al veniturilor românilor atât ca medie pe cap de locuitor, cât şi pe anumite grupuri de populaţie constituie o limitare solidă în calea introducerii unor alte sisteme de taxare utilizate în alte state europene, sisteme care determină o îmbunătăţire a parcului auto şi, implicit, o reducere a gradului de poluare cu implicaţii favorabile asupra stării de sănătate a populaţiei", a mai spus Vlădescu.
Întâlnirea dintre Vlădescu şi Kovacs a avut loc, marţi, la Bruxelles, unde ministrul român participă la reuniunea miniştrilor de finanţe din UE, ECOFIN.
"Discuţia celor doi a fost una generală. Ministrul Vlădescu i-a explicat comisarului Kovacs problemele pe care le implică schimbarea legislaţiei, în timp ce comisarul european a subliniat că România este stat membru UE şi trebuie ca măsurile luate să nu fie discriminatorii", a spus purtătorul de cuvânt al comisarului european, Maria Assimakopoulou, prezentă la întâlnirea celor doi oficiali.
În următoarele săptămâni, reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi experţi ai Comisiei Europene vor avea consultări pentru a găsi cea mai bună formulă de modificare a taxei.
Comisia Europeană consideră că taxa de primă înmatriculare, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2007, contravine jurisprudenţei Curţii Europene şi Tratatului de aderare a României la UE. Potrivit ministrului de finanţe, însă, CE nu a contestat dreptul României de a institui această taxă, ci modalitatea de calcul. Din cauza sistemului de calcul, nivelul taxei pentru maşinile vechi ajunge să depăşească valoarea reziduală a autoturismului. Taxa de înmatriculare urmează să fie modificată, în conformitate cu legislaţia europeană.
Ministerul Finanţelor a primit acordul reprezentanţilor CE pentru taxa de înmatriculare, în vară, însă modul de calcul a fost modificat în Parlament, în timpul dezbaterilor asupra Codului Fiscal.
Taxa de primă înmatriculare se calculează în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii. Nivelul taxei porneşte de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrică de 600 cmc, dotate cu euro 4 şi ajunge până la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de şase ani, fără euro şi cu o capacitate cilindrică de peste 3.000 cmc. (NewsIn)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE