Al treilea verdict Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 63 Vizualizări

Al treilea verdict

Zece persoane au fost condamnate la pedepse între nouă luni şi 15 ani de închisoare pentru un atentat comis în 1999 împotriva actualului ministrului sârb al afacerilor externe, Vuk Draşkovici. În atentatul de acum opt ani şi-au pierdut viaţa patru persoane. Milorad Ulemek, poreclit Legija, considerat "creierul" asasinatului premierului sârb Zoran Djindjici în 2003, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru participarea la atentatul împotriva lui Draşkovici, pe vremea aceea liderul opoziţiei sârbe. Fostul şef al poliţiei secrete sârbe Radomir Markovici, coacuzat în acest caz, a fost condamnat la opt ani, iar fostul şef al vămilor, Mihalj Kertes, la 2,5 ani de închisoare.
Nenad Ilici, membru al unei unităţi speciale a poliţiei sârbe cunoscută sub numele de Beretele Roşii, şoferul camionului ucigaş, a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Alţi patru membri ai acestei unităţi au fost condamnaţi la 14 ani de închisoare, în timp ce alte două persoane, poliţişti la data faptelor, au fost condamnate la 19, respectiv 9 luni de închisoare.
În octombrie 1999, convoiul lui Draşkovici a fost lovit în plin, în apropiere de Belgrad, de un camion care transporta nisip. Patru colaboratori apropiaţi ai lui Draşkovici au fost ucişi, iar el a fost rănit. Milorad Ulemek, fostul lider al Beretelor Roşii, s-a predat autorităţilor în mai 2004, la 14 luni după asasinatul lui Djindjici, la 12 martie 2003. Ulemek, care este de asemenea judecat în procesul Djindjici, a fost condamnat în 2005 la 40 de ani de închisoare pentru asasinarea fostului preşedinte sârb, Ivan Stambolici, în august 2000. Este a treia oară când se pronunţă un verdict în acest caz, după ce Curtea Supremă a anulat două decizii precedente din cauza unor "vicii de procedură". (I.B)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE