SFINTII LUNII IANUARIE – (IV) Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 44 Vizualizări

SFINTII LUNII IANUARIE – (IV)

11058_sfinti.gif28 Ianuarie – Pomenirea Sfântului Efrem Sirul
Efrem s-a nascut în Siria din parinti nevoiasi în vremea împaratiei lui Constantin cel Mare. El a fost ucenicul Sfântului Iacob din Nisibe, de la care a primit învataturile smereniei, nevointei, ascultarii si a rugaciunii neîntrerupte. Domnul l-a îmbogatit cu întelepciunea dumnezeiasca ce se revarsa prin cuvintele sale, însotite de lacrimi de umilinta, de bucurie si de recunostinta pentru Parintele Ceresc. Cartile Sfântului Efrem Sirul sunt pentru toti crestinii izvoare duhovnicesti pline de dulceata blândului Hristos. Dintre frumoasele sale rugaciuni, cea mai iubita este cea care se rosteste în timpul Marelui Post al Învierii Domnului: "Doamne si Stapânul vietii mele, duhul trândaviei, al grijii de multe, al poftei de stapânire si al grairii în desert, nu mi-l da mie. Iar duhul curatiei, al gândului smerit, al rabdarii si al dragostei, da-mi-l mie, slugii Tale. Asa Doamne Împarate, da-mi sa-mi vad pacatele mele si sa nu osândesc pe fratele meu ca binecuvântat esti în vecii vecilor. Amin!" Pentru darurile primite de la Domnul, pe care le-a înmultit prin aspre nevointe, clericii si poporul au vrut sa-l înscauneze cu sila episcop al Edesei. Atunci s-a prefacut nebun si oamenii l-au lasat în pace. Sfântul Efrem a fost un bun prieten al Sfântului Vasile cel Mare, pe care, atunci când s-au întâlnit prima data, l-a rugat sa-l învete limba greaca pentru a putea citi scrierile sfintilor parinti. Marele Vasile si-a ridicat privirile si sufletul spre cer si i-a zis Sfântului Efrem Sirul: "Aceasta mie nu îmi este cu putinta, dar la Dumnezeu toate sunt cu putinta; hai sa ne rugam!" si dupa ce s-au rugat îndelung amândoi sfintii în Biserica din Cezareea, credinta, nadejdea si iubirea lor catre Domnul le-a împlinit dorinta. Sfântul Efrem primise cunostinta limbii si a început a vorbi cu Sfântul Vasile cel Mare în greceste, spre bucuria lor si spre Slava Lui Dumnezeu, Caruia toate Îi sunt cu putinta.
30 Ianuarie – Sfintii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur.
Fiecare dintre acesti trei mari Sfinti are propria lui Zi de Sarbatoare în Biserica: Sfântul Vasile cel Mare este sarbatorit la 1 ianuarie, Sfântul Grigorie Teologul la 25 ianuarie, iar Sfântul Ioan Gura de Aur la 27 ianuarie. Sarbatorirea lor împreuna la 30 ianuarie a fost instituita în veacul al unsprezecelea, în vremea împaratului Alexie Comnenul, când se stârnise o discordie în popor. Unii credeau ca cel mai mare dintre cei trei era Sfântul Vasile pentru curajul si curatia lui; acestia se numeau vasilienii. Altii îl socoteau cel mai mare pe Sfântul Grigorie Teologul, datorita adâncimii si sfinteniei teologhisirii sale a Sfintelor Scripturi; ei se numeau grigorieni. Ceilalti îl cinsteau pe Sfântul Ioan Gura de Aur ca fiind cel dintâi, pentru elocinta si frumusetea tâlcuirii Cuvântului lui Dumnezeu catre popor; ei erau ioanitii. Cearta dintre cele trei grupari de credinciosi tulbura Biserica si sufletele crestinilor. Dar aceasta cearta s-a curmat prin Purtarea de Grija a lui Dumnezeu, si spre mai marea slava a Sfintei Sale Biserici. Caci Episcopul loan al Evhaitelor (sfânt, sarbatorit la 14 iunie în fiecare an) a avut o vedenie în vis: la început, cei trei Sfinti i s-au înfatisat separat, fiecare în slava nespusa, iar mai la sfârsit toti trei împreuna. Ei i-au spus episcopului loan: "Vezi asadar ca noi trei sântem una în Dumnezeu si nici o despartire sau cearta nu este între noi; si nici nu se afla între noi unul care sa fie mai întîi sau mai pe urma." Sfintii l-au sfatuit pe Episcopul loan sa alcatuiasca o slujba deosebita închinata lor împreuna, si sa rânduiasca o singura zi de cinstire a tuturor trei. în urma acestei minunate vedenii, Episcopul a rânduit ziua de 30 ianuarie pentru cinstirea acestor Trei Mari Dascali ai Lumii si Ierarhi. Grecii au aceasta zi nu doar ca o mare sarbatoare bisericeasca, ci si ca pe cea mai iubita vacanta scolara a anului.

Cântare de lauda la Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigorie si Ioan, scrisa de Sfântul Nicolae Velimirovici.
"O postirea si credinta lui Vasile! O înalta teologhisire a lui Grigorie!
O dumnezeiasca milostivire a lui Ioan! Acestia trei guri de aur sunt,
Din care picura miere. Toti trei, lucratorii unei singure lucrari;
Fiecare în parte, un înger în trup. Ei trei împreuna una sunt,
Precum Dumnezeu este Unul. Nici unul nu este mai întâi sau ultimul.
În vesnicie ei sunt într-un gând, chemând pe unul, toti trei vin în ajutor.
Cântând pe unul, toti trei aud. Slavind pe unul, toti trei se bucura.
Cei trei sfinti barbati una sunt; Trei Ierarhi, si o singura lucrare; Trei nume si o singura slava; Caci celor trei împreuna Hristos le este cap.

Alexandru Mihail NITA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE