Salariile muresenilor au crescut in fata crizei Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 26 Vizualizări

Salariile muresenilor au crescut in fata crizei

p_4_1_25.jpg
Criza economica despre care se tot vorbeste si care se amplifica, spun unii, si in Romania, mai mult la nivel psihologic, ne-a determinat sa aflam care este adevarul “economic” la nivelul judetului Mures, potrivit cifrelor existente pentru 2008 la Directia Judeteana de Statistica (DJS). Ioan Matei, directorul executiv al DJS ne-a facut o scurta analiza a buletinului statistic cu principalii indicatori economico-sociali.

Reporter: Cum a mers industria judetului Mures in 2008?
Ioan Matei: Productia industriala, daca ne referim la lunile octombrie si noiembrie ale anului trecut, a scazut. Criza incepe sa isi faca efectul si in judetul Mures. Indicele de productie industriala a scazut cu circa 20%, atat in octombrie cat si in noiembrie. Dar ca si perioada cumulata pe 11 luni, inca ne situam peste productia industriala a anului 2007. Practic, influenta este numai pe cele doua luni, pentru ca pana in luna septembrie chiar putem zice ca evolutia industriala a judetului a fost foarte buna. Am avut o crestere semnificativa fata de aceiasi perioada a anului 2007, atat la indicii de productie, cifra de afaceri si la exporturi. Acesta scadere se reflecta in octombrie si noiembrie si probabil si in luna decembrie, dar inca nu am finalizat buletinul statistic pe tot anul.

Rep: Cati agenti economici din industrie va furnizeaza date pentru statistici?
I.M.: La aceste operative lunare avem aproape 800 de unitati care ne ofera date legate de productia industriala, numarul de salariati, investitii, cifrele de afaceri si castigurile salariale.

Rep: Comparativ cu primele 11 luni ale anului 2007 cum stam la cifrele de afaceri pe 2008?
I.M.: Per total, pe cele 11 luni in 2008, cresterea cifrei de afaceri la nivel de judet este cu peste 12% mai mare, fata de 2007. In anul 2008 industria a mers bine primele 9 luni, dupa care a inceput sa scada, din cauza influentei crizei mondiale, dar inca nu a batut cresterea pe 2008. Suntem pe plus.

Rep: Criza a scazut si efectivul de salariati?
I.M.:Acesta criza a scazut numarul de salariati dar nu foarte semnificativ, daca aveam in luna august 138.127 de salariati in luna noiembrie au scazut la 137.136, dar nu au fost disponibilizari masive, asta in conditiile in care, natural, in lunile de iarna numarul de salariati scade pentru ca sunt pe piata muncii si activitati sezoniere. La fel este si situatia somajului, unde conform statisticilor rata pe judet e de 4,4%, adica circa 11.000 de someri. Deci influenta in domeniul social inca nu e foarte vadita la noi, mai ales daca tinem cont de faptul ca in ianuarie rata somajului pe judetul Mures a fost de 4,8% iar in martie a ajuns chiar si la 4,9%.

Rep: Cum stam la castigul salarial mediu inregistrat?
I.M.: Aici, in ciuda crizei, in luna noiembrie venitul pe salariu brut a crescut si cel net a fost cel mai mare din anul 2008. In noiembrie, la nivel de judet, am inregistrat salariul mediu brut pe persoana la 1.493 de lei, in timp ce in ianuarie 2008 a fost abia 1.361 de lei. Iar la castigul salarial mediu net vorbim de 1.114 lei, fiind cel mai mare din anul trecut.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE