Dorinta lui Benedek Istvan: Infintarea unui Registru Naţional de Donatori Onorifici Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 67 Vizualizări

Dorinta lui Benedek Istvan: Infintarea unui Registru Naţional de Donatori Onorifici

p_5_3_09.jpg
In 30 ianuarie a avut loc deschidereea oficiala celei de a treia Conferinta Internationala si Curs Intensiv de Transplant de celule stern hematopoetic, organizat in Amfiteatrul 1 al Spitalul Judetean Mures. Conferinta internatiomala este si debutul campaniei nationale pentru infiintarea Bancii de sange de cordon ombilical.
Evenimentul desfasurat pe parcursul a doua zile in perioada 30-31 ianuarie intitulat “Transplantul de celule stern hematopoetice in sindroame mieloproliferative” este singular în medicina românească de specialitate si a reunit în jur de o suta de specialisti în domeniu, printre care si o serie de somitati internationale din Anglia, Spania, Franta, Germania si Ungaria.
Principala temă abordată, în cele două zile ale conferinţei se referă la problematica transplantului medular necesar în sindroamele leucemiilor cronice sau acute. ”Pentru noi este importanta aceasta conferinta, este si un schimb de experienta. Il avem invitat pe John Goldman de la Departamentul de Hematologie al Colegiului Imperial de Medicina si al Spitalului Hammersmith, din Londra, o legenda vie a transplantologiei, o somitate cunoscuta nu numai la nivel european dar si mondial. Aceasta conferinta se doreste a fi si debutul unei campanii naţionale pentru înfiinţarea unui Registru Naţional de Donatori Onorifici ce ar trebui să cuprindă persoanele care au efectuate probele de histocompatibilitate şi care, la nevoie, devin donatori de măduvă. În momentul de faţă, bolnavii de leucemie primesc transplant de măduvă doar dacă există persoane compatibile în familie. De asemenea, este bine ca specialistii nostri sa cunoasca locul transplantului, rolul lui, cum este indicat sa se faca. Iar dupa transplant trebuie stiut cum sa fie ingrijiti bolnavii avand in vedere ca de multe ori apar complicatii”, a declarat profesorul Benedek Istvan, seful Clinicii de Hematologie şi Transplant de Măduvă din Targu-Mureş.

Manifesari medicale la Centrul Universitar din Targu Mures
La Clinica condusa de profesorul Benedek se efectueză transplant medular de opt ani de zile, anul trecut fiind efectuate 43 astfel de intervenţii. La conferinta  au fost abordate subiecte precum managementul si deciziile de tratament în leucemia mieloida cronica, rolul imunoterapiei în tratamentul si transplantul sindroamelor mieloproliferative, managementul leucemiei mieloide cronice în sarcina sau transplantul de celule stem hematopoetice în leucemia acuta mieloblastica. La deschiderea lucrărilor Conferinţei a participat şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, profesor doctor Constantin Copotoiu, care a precizat ca anul acesta , în Centrul Universitar de la Targu Mureş vor avea loc o serie de manifestări medicale de mare importanţă. “ In urma acestui curs foarte multi tineri au ce sa invete si in continuare sa dezvolte la locul lor de munca tratamentul si punerea diagnosticului”, a precizat Constantin Copotoiu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE