Inimă nouă pentru Camelia, o fetiţă de trei anişori Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 61 Vizualizări

Inimă nouă pentru Camelia, o fetiţă de trei anişori

8_22.jpg
O echipă de specialişti ai Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu-Mureş au efectuat în noaptea dinspre 13 spre 14 ianuarie un transplant cardiac în premieră pe ţară, la o fetiţă de trei ani, cu o greutate de nouă kilograme, ce avea cardiomiopatie ischemică dilatativă în formă avansată. Fetiţa este din judeţul Mureş şi a prezentat semne de boală de la vârsta de un an şi trei luni. „În cursul acestei nopţi s-a efectuat o intervenţie de transplant cardiac pe care noi o considerăm un eveniment, datorită faptului că este primul transplant efectuat la un copil mic, de vârstă pediatrică, în România. Transplantele cardiace la o vârstă fragedă sunt rare, atât datorită absenţei sau numărului redus de donatori de această vârstă, cât şi datorită faptului că există puţine servicii în care se pot efectua asfel de intervenţii şi nu mă refer doar la inimă ci la toate organele care se pot transplanta în ţară”, a declarat conf. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică din cadrul IUBCvT Târgu-Mureş.
Intervenţia chirurgicală a durat aproape patru ore, de la ora 1.25 până la ora 5.30. „Cordul a sosit în jurul orei 2.00 pe aeroportul Târgu-Mureş cu un avion pus la dispoziţie de Agenţia Naţională de Transplant”, a continuat dr. Suciu.
Cordul provine de la un băieţel de cinci ani din Timişoara, care în urmă cu o săptămână a fost victima unui accident rutier. După şase zile în care a stat în comă, părinţii micuţului au fost de acord cu donareade organe. Inima a a fost adusă la Târgu-Mureş, iar ficatul şi rinichii la Bucureşti şi Cluj.

Evoluţia pacientei după operaţie, mulţumitoare

Camelia Chirteş a fost diagnosticată cu această boală la vârsta de un an şi se afla în evidenţa IUBCvT deja de doi ani pentru o inimă nouă. Medicii sunt mulţumiţi de evoluţia acesteia în timpul operaţiei. „Suntem mulţumiţi de evoluţia pacientului, de până acum. Operaţia în sine a decurs fără probleme. Urmează însă o perioadă lungă de recuperare şi de tratamente complexe. Ne pasc şi multe capcane pentru că e un drum pe care îl deschidem. Transplant am mai făcut, dar nu la o vârstă aşa de mică şi nu suntem siguri că nu vor apărea şi lucruri pe care le vom stăpâni mai puţin, darsuntem foarte încrezători că le vom putea depăşi aşa cum am făcut-o şi până acum cu alte categorii de pacienţi”, a declarat şi dr. Sorin Paşcanu, medic primar ATI.

Şoc şi bucurie pentru părinţii Cameliei

Părinţii Cameliei o aduceau periodic la spital pentru investigaţii şi tratamente. Obosea repede şi tot timpul voia în braţe. În momentul în care au primit vestea că s-a găsit o inimănouăpentru fetiţa lor au rămas şocaţi şi bucuroşi totodată. Dar teama de ce va fi sau cum va fi au chinuit familia fetiţei ore în şir. „Joi după-masa am fost anunţaţi. Am simţit teamă şi bucurie în acelaşi timp. Mulţumesc medicilor şi familiei care au permis acest lucru şi bunului Dumnezeu, a declarat printre lacrimi Florica Chirteş, mama fetiţei.
Costurile transplantului au fost suportate de Agenţia Naţională de Transplant. Pentru un astfel de transplant costurile se ridică în România la circa 60.000 de euro, iar în Germania poate ajunge şi la 600.000 euro, însă suma variază în funcţie de vârsta pacienţilor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE