Arta textilă însufleţită de Sajgo Ileana Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 51 Vizualizări

Arta textilă însufleţită de Sajgo Ileana

16_27.jpg
Galeriile Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Târgu-Mureş, a găzduit miercuri, 19 ianuarie, vernisajul expoziţiei semnată de artista plastică Sajgo Ileana, eveniment organizat cu sprijinul UAP Mureş, în colaborare cu Asociaţia Culturală “OLi! Management.
După o carieră bogată de patru decenii, Sajgo Ileana, fidelă artei tradiţionale a materialelor textile, a expus publicului prezent două din laturile sale plastice, arta textilă şi pictura de şevalet, exprimate în cadrul diversitatăţii preocupărilor de natură tematică, dar şi de natură tehnică a artistei, combinată cu elemente tradiţionale, colaj textil, broderie, toate regăsindu-se în lucrările expuse pe simezele Galeriei UAP Mureş. “Familia, mai ales Olimp, fiul meu, m-a ajutat enorm, alături de tatăl lui, care m-a ajutat în pregătirea tehnologică a tablourilor. Tapiseriile trebuiau reînoite, pentru că, de când nu le-am mai expus, a trebuit să văd dacă mai trebuie ceva corectat. Îubesc natura, îmi plac sentimentele între oameni, motive care m-au inspirit în lucrările mele. În orice eveniment găsesc ceva care să mă inspire. De exemplu, într-un an am vizitat Egiptul şi m-am întors de acolo cu amintiri deosebite, care de asemenea sunt prezente în tapiseriile mele”, a precizat Sajgo Ileana.

Anatomia grafică şi căldura natală

Motivele de inspiraţie au însoţit-o pe Sajgo Ileana de-alungul carierei sale, atât în ce priveşte activitatea profesională, precum şi rădăcinile locuri lor natale, completate de dragostea şi sprijinul familiei, elemente care au constituit esenţa evenimentului plastic de miercuri seara de la Galeriile UAP. “Lucram ca designer la UMF şi acest fapt m-a îndemnat să desluşes anatomia umană şi a trebuit să aprofundez şi anatomia grafică, fapt care m-a îndemnat să transpun acest fapt în creaţiile mele. De asemenea, am un sentiment strâns legat de originea mea. Satul meu natal este renumit ca fiind polul frigului în România, Joseni, şi chiar dacă e aşa de frig, oamenii de aici sunt mai călduroşi, cu înclinaţii căre artă, către pictură, căldură ce am încercat să o redau prin lucrările mele”, a spus Sajgo Ileana.
Vernisajul a fost completat de alocuţiunile susţinute de Gheorghe Mureşan şi Nagy Miklós Kund, precum şi de momentul poetic al actorilor Liviu Pancu şi Kilyen Ilka. Florile, aplauzele, dar mai ales percepţia frumosului izvorât din lucrările semnate de Sajgo Ileana, au fost ingredientele care au condimentat plastic şi spiritual un nou eveniment găzdut de Galeriile UAP din Târgu-Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE