Lokodi Edita aduce Europa mai aproape de cetăţeni Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 36 Vizualizări

Lokodi Edita aduce Europa mai aproape de cetăţeni

11_33.jpg
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, va participa la lucrările Comitetului Regiunilor (CoR) care vor demara mâine, la Bruxelles. „Participarea la şedinţele CoR este importantă pentru că, pe de o parte permite preşedintelui CJ Mureş să prezinte punctele de vedere, preocupările mureşenilor în cadrul procesului legislativ al UE, iar pe de altă parte să-i informeze despre ce se întâmplă în Uniunea Europeană şi cum funcţionează „Bruxelles”-ul. Toate acestea pentru a „aduce Europa mai aproape de cetăţeni”, a precizat Lokodi Edita Emoke, care participă la lucrările CoR încă din anul 2004, când a fost desemnată pentru prima dată în delegaţia naţională a României.

Membru în comisia de cultură şi mediu

Delegaţia naţională este formată din preşedinţi de consilii judeţene şi primari, care deţin un mandat electoral în comunităţile lor. În 2008, în urma alegerilor locale, reprezentarea României în cadrul Comitetului Regiunilor a cunoscut unele schimbări. La Adunarea Generală a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România din 17 iulie 2008, preşedintele CJ Mureş a fost din nou desemnat să participe la CoR. În conformitate cu prevederile Tratatului CE şi a Regulamentului de Procedură a CoR, desemnarea membrilor pentru perioada 2008 – 2012 s-a făcut în urma notificării de către Guvernul României către Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene a listei cu noile persoane propuse de Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, oficializarea componenţei delegaţiei române făcându-se odată cu publicarea listei, la sfârşitul anului 2008, în Jurnalul Oficial al UE. De asemenea, Lokodi Edita Emoke este în prezent membru titular al Comisiei pentru cultură, educaţie şi cercetare (EDUC) şi Comisiei pentru mediu, schimbări climatice şi energie (ENVE), aliniindu-se ca orientare politică doctrinei Partidului Popular European (PPE). De asemenea, preşedintele CJ Mureş activează în grupul de lucru „Dunărea”, care s-a constituit în ianuarie 2009 şi pledează pe lângă Comisia Europeană să dezvolte o „strategie pentru regiunea Dunării”.

CoR, vocea autorităţilor loale în UE
Comitetul Regiunilor este forul politic prin care autorităţile locale şi regionale îşi pot face auzită vocea în inima Uniunii Europene, la Bruxelles. Înfiinţat în 1994, CoR a fost creat pentru a aborda două aspecte principale. În primul rând, aproximativ trei sferturi din legislaţia Uniunii este pusă în aplicare la nivel local sau regional şi, prin urmare, este logic ca reprezentanţii locali şi regionali să aibă un cuvânt de spus în elaborarea noii legislaţii a Uniunii Europene. În al doilea rând, a existat o anumită îngrijorare legată de faptul că opinia publică este lăsată în urmă, în timp ce construcţia UE avansează. O modalitate de a corecta acest decalaj o constituie implicarea acelui nivel de guvernare cu reprezentanţi aleşi aflaţi cel mai aproape de cetăţean. Intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona conferă CoR un rol consolidat de-a lungul procesului legislativ. Noul tratat impune Comisiei Europene să consulte, încă din faza prelegislativă, autorităţile locale şi regionale, precum şi asociaţiile acestora de pe teritoriul Uniunii Europene. CoR, care reprezintă vocea autorităţilor locale şi regionale la nivelul UE, intervine într-un mod cât se poate de activ încă din această fază preliminară.

Membri din 27 de state europene
Comitetul Regiunilor are 344 de membri titulari şi acelaşi număr de membri supleanţi din toate cele 27 de state membre. Membrii şi membrii supleanţi sunt numiţi pentru un mandat de patru ani de către Consiliu, la propunerea statelor membre. Fiecare ţară îşi alege membrii conform unei proceduri proprii, dar fiecare delegaţie trebuie să reflecte echilibrul politic, geografic şi regional/local din statul membru respectiv. Membrii Comitetului Regiunilor sunt persoane care deţin un mandat ales sau o funcţie importantă în cadrul autorităţilor locale sau regionale din regiunilor lor de provenienţă.

Patru grupuri politice în CoR
În cadrul CoR sunt reprezentate patru grupuri politice, care reflectă principalele familii politice europene: Partidul Popular European (PPE), Partidul Socialiştilor Europeni (PSE), Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) şi respectiv Uniunea pentru Europa Naţiunilor – Alianţa Europeană (UEN-AE).

CoR, consultat de Parlamentul European
Rolul CoR nu se încheie odată cu publicarea unui aviz privind o propunere a Comisiei. Pentru prima oară, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, Parlamentul European are obligaţia de a consulta CoR, ceea ce permite acestuia din urmă să formuleze observaţii cu privire la eventualele modificări ale deputaţilor europeni asupra unei propuneri legislative. De asemenea, CoR are dreptul de a interpela Comisia, Parlamentul şi Consiliul dacă aceste instituţii nu iau în considerare punctul său de vedere şi poate chiar solicita să fie consultat încă o dată, în cazul în care propunerea iniţială suferă modificări substanţiale pe parcurs. În cazuri extreme, CoR este de asemenea abilitat să introducă acţiune în faţa Curţii Europene de Justiţie, în cazul în care consideră că nu a fost consultat în mod corespunzător de către Comisie, Parlament sau Consiliu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE