Teatrul Naţional ne invită să vizităm „Oraşul nostru” Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 43 Vizualizări

Teatrul Naţional ne invită să vizităm „Oraşul nostru”

7_20.jpg
Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, secţia română, deschide seria proiectelor din acest an cu premiera spectacolului „Oraşul nostru” de Thornton Wilder, în regia Elenei Morar. Absolventă a masteratului regie la UNATC în 2010, regizoarea Elena Morar, cu ocazia acestui spectacol, face trecerea de la teatrul de proiecte, la teatrul de repertorii, de la „Zvăpăiata” de Cehov, spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Metropolis, la „Oraşul nostru”. Cu o distribuţie numeroasă, „Oraşul nostru” prezintă viaţa locuitorilor unui oraş, nici prea mare, nici prea mic, trecând în revistă toate etapele vieţii, descrise într-un mod intim, al unor familii, care trec treptat spre aspectele cele mai profunde ale vieţii. Personajele încep să analizeze nevoia umană de a fi în compania cuiva, dar în acelaşi timp, încearcă să dezlege misterul instituţiei căsătoriei, fiind foarte bine subliniată tendinţa adolescentină de a se arunca în maturitate, fără a fi capabilă să renunţe la comportamentul, dorinţele şi siguranţa copilăriei. „E un loc fără fapte eroice, fără drame imense şi pătimaşe, fără schimbări de destin surprinzătoare. Cu toate acestea, e un loc în care fiecare om este un mic univers care intră în relaţie cu celelalte mici universuri din jurul lui. Ceea ce se crează este o ţesătură, care formează Oraşul nostru”, a precizat Elena Morar, regizorul spectacolului.
Scenografia spectacolului este semnată de Tudor Prodan, aflat la prima colaborare cu regizorul Elena Morar, cât şi cu Teatrul Naţional din Târgu-Mureş. Din distribuţie fac parte actorii Costin Gavază, Eduard Marinescu, Rodica Baghiu, Mihai Crăciun, Costin Holtzli, Mihai Pintilei, Mihaela Mihai, Luchian Pantea, Tiberiu Vasiniuc, Csaba Ciugulitu, Sergiu Marocico, Claudia Domokos, Stanca Jabeniţan şi Sabina Marinescu. Premiera va avea loc duminică, 30 ianuarie, la Sala Mare, ea fiind precedată de repetiţia generală, vineri 28 ianuarie, şi avanpremiera de sâmbătă, 29 ianuarie.

Spectacol la limita între dramatic şi comic
„Din punctul meu de vedere e un spectacol la limita între dramatic şi comic. Sunt aspectele vieţii, un pic caricaturale, dar în acelaşi timp ne dorim să fie un spectacol sensibil, care atinge aceste subiecte într-un mod fin, fără să le judece, fără să ofere concluzii. Tocmai de aceea am dorit să păstrez în epocă decorul, costumele, tocmai pentru a nu-l contemporaniza forţat. Toate aceste lucruri fac ca spectacolul să fie dinamic prin care sunt conturate personajele în raportul lor cu ceilalţi.”
Elena Morar, regizorul spectacolului „Oraşul nostru”

Obsesia de a avea o casă
„Fiind o piesă americană, am încercat cumva să se înţeleagă obsesia americană de a avea o casă, o familie perfectă, într-un cuvânt de avea o viaţă perfectă. Oamenii din „Oraşul nostru” au dorinţe prea mari, vor să realizeze prea multe pentru spaţiul în care trăiesc. Decorul cuprinde întregul oraş, casele fiecărei familii, fiecărui locuitor. Ea devine un fel de cuşcă pentru locuitori, şi asta se vede mai apoi în relaţia cu familia, cu copii şi cu ceilaţi cetăţeni, e practic o oglindă a vieţii de zi cu zi.”
Tudor Prodan, scenograful spectacolului „Oraşul nostru”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE