Bustul lui Grigore Vieru nu-şi găseşte locul în Târgu-Mureş Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 96 Vizualizări

Bustul lui Grigore Vieru nu-şi găseşte locul în Târgu-Mureş

11-2_47.jpgDupă sărbătoarea celor 162 de ani de la naşterea lui Eminescu pe 15 ianuarie, devenită şi Ziua Culturii Naţionale, miercuri, 18 ianuarie, a venit rândul unui nou moment de aduceri aminte, cu ocazia împlinirii a trei ani de la trecerea în nefiinţă a poetului Grigore Vieru. Trecută  parcă pe plan secundar, o dată cu mişcările de protest din întreaga ţară, memoria poetului a fost readusă la viaţă de oamenii de cultură mureşeni, care l-au cunoscut şi iubit pe poetul “renaşterii Basarabiei” care a fost supranumit Grigore Vieru.
Unul dintre aceştia este şi omul de cultură Dimitrie Poptămaş, fost director al Bibliotecii Judeţene Mureş, care-şi aduce aminte cu plăcere de serile de poveste, de dialogurile cu poetul Vieru, în timpul deselor sale pelerinaje culturale la Biblioteca Târgu-Mureş din Chişinău. “Practic pot spune că l-am cunoscut înainte de a-l cunoaşte personal  pe Grigore Vieru. Am avut fericirea să-l cunosc personal  atât la Târgu-Mureş cât şi la Chişinău. Am stat ore întregi la discuţii cu el. Grigore Vieru este poetul renaşterii româneşti nu doar pentru Basarabia, ci pentru întreaga Românie”, a declarat Dimitrie Poptămaş.
Bustul lui Vieru
Ca semn de recunoştere faţă de poetul Grigore Vieru, proiectul amplasării bustului acestuia în spaţiul public mureşean a fost primit cu bucurie de intelectualitatea românească târgumureşeană, dar care nu a ajuns să-şi găsească o finalitate în ziua de azi.“M-am bucurat foarte mult atunci când  am înţeles că nu suntem deoparte de a dezveli un bust a lui Grigore Vieru la Târgu-Mureş,  Ori nu s-a întâmplat să fie aşa. Întâmplarea fericită face ca eforturile Direcţiei Judeţene de Cultură să fie încununate de succes,  obţinându-se gratuit acest bust, care a fost adus la Târgu-Mureş. L-am primit cu bucurie, ne-am pus speranţe în el, dar din păcate stă undeva în centru, într-un spaţiu mic al unei expoziţii, şi nu  expus într-un spaţiu public. Vieru ar trebui să-şi găsească un loc în Târgu-Mureş”, a precizat Poptămaş.
“El ne-a iubit pe noi”
Tristeţea omului de cultură Dimitrie Poptămaş nu se opreşte doar la poetul Vieru, alte mari personalităţi ale neamului românesc aşteptănd un loc în spaţiul public mureşean pentru a fi expuşi.
“Dacă stau şi mă gândesc  n-au avut loc în Târgu-Mureş un Filimon, un Iuliu Hosu, un Vasile Netea. Am un gust amar pentru toată această situaţie, se ridică busturi în Târgu-Mureş, iar noi, zi de zi pierdem. Pentru sufletul nostru, şi pentru idealul nostru naţional nu se face absolut nimic. Este deosebit de grav. Nu ştiu care este tributul pe care noi îl plătim, dar bustul poetului trebuia să-şi găsească un loc în Târgu-Mureş, pentru că el a fost la Târgu-Mureş, el ne-a iubit pe noi, noi l-am iubit pe el, aşa cum l-a iubit toată ţara. Grigore Vieru rămâne un poet inegalabil al culturii române, fapt pentru care ar trebui să se găsească un loc în Târgu-Mureş”, a menţionat Poptămaş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE