Din 24 ianuarie, internet şi la biblioteca din Iernuţeni Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 80 Vizualizări

Din 24 ianuarie, internet şi la biblioteca din Iernuţeni

Prin programul Biblionet, demarat în 2009, Biblioteca  „Petru Maior” a intrat în rândul bibliotecilor publice moderne din România, iar din 24 ianuarie 2012, şi filiala din Iernuţeni va oferi cititorilor accesul gratuit la informaţie. Programul funcţionează sub forma unui parteneriat între IREX, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), autorităţile locale şi naţionale şi bibliotecile din ţară.
Filiala Iernuţeni urmează să beneficieze de două calculatoare, de un router wireless, un switch, o imprimantă, un scanner, un proiector şi un ecran de protecţie. “Acţiunea este dezvoltată de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, iar prin IREX se distribuie în ţară toate echipamentele. Pentru instalarea şi asamblarea calculatoarelor, există contracte cu firme, în funcţie de fiecare judeţ. Instalarea şi montajul se face la cerinţele celor din Statele Unite, în funcţie de configuraţie”, a declarat Toth Attila, informatician.
Sumedenie de facilităţi
Printre componentele principale ale programului se numără şi facilitarea accesului liber la informaţie, asigurarea sprijinului guvernamental, promovarea valorilor bibliotecii şi pregătirea bibliotecarilor din bibliotecile publice. “Săptămâna trecută am participat la un curs de pregătire la Târgu-Mureş la Biblioteca Judeţeană. Ne-am prezentat zece persoane şi am fost instruiţi cum să folosim calculatorul, cum să ne utilizăm serviciul de e-mail, cum să intrăm pe internet. Prin acest program, utilizatorii au acces gratuit la internet, iar cei care au copii sau rude în străinătate pot veni la bibliotecă să ţină legătura cu aceştia. Va exista şi o cameră web iar elevii au posibilitatea de a-şi scoate la imprimantă referate sau alte documente. De asemenea, vom folosi şi programul Power Point” , a explicat Angela Dălălău, bibliotecar în cadrul filialei Iernuţeni a Bibliotecii „Petru Maior”. “Elevii vor avea multe posibilităţi. De exemplu, pentru imprimare, copiii beneficiază de cinci pagini gratuite. Toate aceste opţiuni constituie nişte avantaje importante”, a specificat Elena Maria Enache, bibliotecar în cadrul Bibliotecii „Petru Maior”.
Cititori interesaţi
Implementat la sediul central al bibliotecii din Reghin, încă din noiembrie 2010, programul a adus un plus de interes din partea cititorilor. “Cititorii sunt încântaţi de idee. Mulţi copii vin şi navighează pe internet, cu toate că au calculatoare acasă. Aici pot veni cu prietenii şi asta îi tentează”, a declarat Toth Attila. Odată cu implementarea acestei acţuni, programul bibliotecii a fost modificat. Zilnic, între orele 8 şi 16, reghinenii se pot bucura de serviciile Biblionet. Reprezentanţii bibliotecii doresc implementarea acestui program şi La filial din Apalina cel târziu în luna martie a acestui an. “Pe termen lung, sperăm să avem mai mulţi cititori. Chiar dacă nu împrumută o carte, cât stă în bibliotecă aşteptându-şi rândul la calculator, elevul poate fi tentat să citească”, a adăugat Toth Attila.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE