Candidaţii pentru funcţia de rector la UPM, pe ultima sută de metri Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 35 Vizualizări

Candidaţii pentru funcţia de rector la UPM, pe ultima sută de metri

11_ad9c9d.jpgCu două zile înaintea alegerilor pentru funcţia de rector în cadrul Universităţii “Petru Maior”, marţi, 7 februarie, în Aula Magna a Universităţii “Petru Maior” cei doi candidaţi înscrişi pentru această funcţie, Călin Enăchescu, prorectorul didactic al Facultăţii de Ştiinţe şi Litere şi prof. univ. dr. Ramona Neag, prodecanul Facultăţii de de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative, şi-au prezentat în faţa alegătorilor părogramul managerial pentru funcţia de conducere a UPM. Fiecare dintre candidaţi au încercat prin  prezentările făcute să-i convingă pe cei care joi, 9 februarie îşi vor exprima votul pentru unul din cei doi candidaţi.
Menţinerea independenţei şi identităţii UPM
“În primul rând doresc şi susţin public menţinerea independenţei şi identităţii Universităţii “Petru Maior”. Această idee am susţinut-o încă de la finele anului trecut, când aceste discuţii legate de viitorul universităţii au avut loc şi reiterez această idee astăzi în faţa dumneavoastră. De asemenea doresc foarte mult ca prin programul meu managerial să contribui la realizarea criteriilor de performanţă, de educaţie şi cercetare la nivelul UPM. Ştiu că va fi greu, dar nu imposibil. Lucrurile trebuie realizate în echipă, iar dacă toţi colegii vor conştientiza necesitatea acestui demers, pentru un rector va fi uşor să-l realizeze. Îmi doresc o colaborare mai dinamică şi concretă cu mediul economic din zona târgumureşeană şi nu numai. Nu este doar un deziderat, doresc foarte mult ca acest lucru să fie realizat. Există resurse pentru realizarea acestei colaborări, şi mă voi implica direct pentru realizarea acestei punţi de legătură între UPM şi mediul economic.
Îmi doresc foarte mult ca studenţii UPM să fie implicaţi în activităţi extracuriculare,  ca ei să fie implicaţi în viaţa economcă, socială  şi culturală a oraşului nostru. Avem resurse, trebuie să-i sprijinim şi orice iniţiativă în acest sens trebuie să fie sprijinită, atât financiar cât şi prin implicarea adecvată a cadrelor didactice în acest demers. De asemenea, am militat şi militez în continuare pentru o gestionare judicioasă a resurselor existente la dispoziţia UPM. Îmi voi folosi toate cunoştinţele pe care le am în domeniul managementului economico-financiar pentru a asigura această gestionare judicioasă a resurselor de care dispunem. Aceasta va presupune identificarea unor noi resurse, şi alocarea acestora acolo unde trebuie, şi în cotele corespunzătoare.
Nu în ultimul rând, aş dori să identificăm un nou sistem de comunicare mai transparent între universitate şi mediul exterior, pentru că din păcate în momentul în care noi spunem că suntem o universitate pentru comunitate, comunitatea începe să dorească să ştie ce se întâmplă în interiorul acestei universităţi. Noi trebuie să fim transparenţi, să fim deschişi unei asemenea comunicări.”

prof. univ. dr. Ramona Neag, prodecanul Facultăţii de de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative
Eficientizarea domeniilor de studiu
“Un plan  managerial trebuie să fie unul dinamic, pentru că prin planurile opraţionale care se fac an de an, noi trebuie să ne adaptăm permanent la condiţiile acestor nisipuri mişcătoare a societăţii româneşti, a legilor, a finanţărilor de la Ministerul Educaţiei.
E foarte greu să cred că vom reuşi un  plan managerial făcut astăzi să ieşim din mandatul de 4 ani, întocmai aşa cum este el. Sunt  idei care ar trebui să  fie adaptate pe parcurs.
Din punct de vedere managerial, aş insita pe ideea că stilul de conducere pe care aş vrea să-l propun este unul bazat pe iniţiativa de jos în sus, o delegare de responsabilităţi, o mai mare autonomie. Referitor la descentralizare, mi se pare absolut obligatoriu ca iniţiativele să pornească de la oamenii implicaţi  în aceste decizii. Ele trebuie să urmeze un curs firesc de la nivelul de departament, trecând prin politica strategică a facultăţii şi ajungând la elementul de top management al universităţii.
Rectorul trebuie să fie un catalizator al acestor evenimente şi nu un om care să decidă pentru toată această comunitate. Un alt aspect important îl reprezintă ierarhizarea universităţii. Ce facem cu această ierarhizare a universităţii, a domeniilor de studii?
Veştile nu sunt îmbucurătoare, nu avem nimic oficial, dar se pare că vom avea o diminuare financiară, undeva de 30 la sută. În acest context, singura noastră şansă  ca să rămânem în continuare în acelaşi trend, este să analizăm cu mare atenţie fiecare program de studiu, să-l evaluăm, să vedem dacă poate fi consolidat. Acest studiu trebuie să fie unul pragmatic, bazat pe cifre, pe realităţi. Nu rectorul va lua decizia de a închide sau de a susţine o specializare. Ea trebuie luată de oamenii din departament şi din facultate, după care trebuie corelată intereselor universităţii. Noi vom asigura mijloacele financiare, materiale, umane şi morale, ca să încercăm să înbunătăţim acest lucru.”

Prof. dr. Călin Enăchescu, prorectorul didactic al Facultăţii de Ştiinţe şi Litere

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE