Ordonanţa 109 şi pokerul Runcan – Poruţiu Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 153 Vizualizări

Ordonanţa 109 şi pokerul Runcan – Poruţiu

5caaap.jpgConsilierii judeţeni vor analiza azi, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Mureş, bugetul de venituri şi cheltuieli al Aeroportului “Transilvania” Târgu-Mureş, precum şi o serie de aspecte legate de funcţionarea regiei subordonată administraţiei judeţene.
Acelaşi scenariu?
Şedinţa se anunţă a fi una cu “scântei” între taberele poziţionate în jurul lui Ştefan Petru Runcan, actualul director al Aeroportului, şi consilierul judeţean Mihai Poruţiu, cel care în urmă cu o săptămână a declarat într-o conferinţă de presă că doreşte să preia managementul regiei. De fapt, singura motivaţie pentru care – în pofida a numeroase dezamăgiri de ordin administrativ recunoscute în respectiva întâlnire cu mass media – acesta nu şi-a dat încă demisia din funcţia de consilier judeţean.
Cel mai probabil, scenariul va fi aproximativ acelaşi cu cel din ultimii ani: vor fi luări de cuvânt din partea consilierilor judeţeni aparţinând grupurilor PNL, PDL, PSD şi UDMR, care vor spune, invariabil, acelaşi lucru: cheltuielile solicitate an de an de conducerea Aeroportului sunt de milioane de lei, iar rezultatele, cuantificabile în număr de pasageri, sunt deocamdată nesatisfăcătoare. La fel de probabil, Ștefan Petru Runcan va fi invitat de conducerea CJ Mureş să susţină în plen bugetul regiei pe care o conduce şi să ofere anumite explicaţii la săgeţile verbale ale contestatarilor. Astfel, directorul Aeroportului îşi va susţine pledoaria imperturbabil, aidoma unui pilot obişnuit cu tulburenţele meteorologice, după care aterizarea va fi una reuşită, adică bugetul va fi votat de consilieri.
De partea cui sunt aşii? Sau dama…?!
Nu voi insista prea mult asupra bătăliei dintre cei doi pentru supremaţia Aeroportului. E limpede că atât Ștefan Petru Runcan cât şi Mihai Poruţiu mizează pe ceva mai mult decât ceea ce cartoforii numesc “cooler.” Adică acea carte venită cum se spune „la noroc”, prin care jucătorul cu mâna cea mai slabă ia, oarecum nesperat, tot potul de pe masă.
E evident că ambii jucători au în mânecă cel puţin un as (dacă nu cumva şi o damă…), carte pe care au pregătit-o cu multă migală pentru pokerul de azi din CJ. De asemenea, e clar ca bună ziua că într-un asemenea meci, atât Ștefan Petru Runcan cât şi Mihai Poruţiu mizează pe nişte… servicii… să zicem ale unui crupier cu ochi mai albaştri. Care deocamdată nu intervine brutal în joc, ci doar supraveghează, cu discreţie, ca totul să fie sub control. Cel puţin aşa se spune în cercurile care gravitează în jurul celor doi, cercuri de unde informaţiile “transpiră” mai degrabă sub formă de bârfe decât de declaraţii oficiale.
OUG 109, a nimănui sau monitorizată de FMI?
Aparent fără nicio legătură cu subiectul Aeroportului, semnalez apariţia Ordonanţei de Urgenţă 109 din 30 noiembrie 2011 privind guvernanţa corporativă a intreprinderilor publice. Semnalez între ghilimele, deoarece cerneala de pe actul respectiv s-a uscat cam de mult. Pentru necunoscători, documentul respectiv a fost adoptat pentru crearea premiselor legislative şi administrative care să conducă la creşterea eficienţei operatorilor economici, în special întreprinderi publice, regii autonome şi societăţi comerciale la care statul deţine participaţii integrale sau majoritare.
Îmi place să cred că acest act nu are valoare de hârtie igienică, din moment ce – citez din Monitorul Oficial 883 din 14 decembrie 2011 – „îmbunătăţirea guvernanţei corporative a intreprinderilor de stat reprezintă un obiectiv asumat de Guvernul României prin Scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional, aprobată de Guvern prin memorandum la data de 7 iunie 2011, revizuită.”
E cât se poate de limpede că Ordonanţa respectivă nu e niciun moft al cuiva care avea prea mult timp liber, ci este un document extrem de important pentru transparenţa unor regii şi societăţi care până nu demult erau considerate a fi un fel de „stat în stat”.
Legea nu-i şi pentru Aeroport?
În acest context, nu cred că miră pe cineva faptul că OUG 109 vizează inclusiv activitatea Aeroportului „Transilvania” din Târgu-Mureş. Prin urmare, citez din Capitolul II, „Administrarea şi conducerea regiilor autonome”, Secţiunea 1 „Consiliul de administraţie”, Art. 5 (1): “Regia autonomă este administrată de un consiliu de administraţie, format din 5-7 persoane.”
Mai departe scrie aşa:
“(2) Consiliul de administraţie este constituit din:
a) un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, licenţiat în ştiinţe economice şi cu experienţă în domeniul economic, contabilitate, de audit sau financiar de cel puţin 5 ani de la data obţinerii diplomei de studii superioare;
b) un reprezentant al autorităţii tutelare, cu experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul de activitate al regiei autonome şi/sau în activitatea de administrare de societăţi comerciale ori regii autonome;
c) 3-5 persoane cu experienţă în administrarea managementul unor regii autonome sau societăţi comerciale profitabile din domeniul de activitate al regiei autonome, inclusiv societăţi comerciale din sectorul privat. Aceste persoane nu pot fi selectate din rândul funcţionarilor publici sau al altor categorii de personal din cadrul autorităţii publice tutelare sau al altor instituţii publice.”
Citind toate acestea, mi-am permis să-mi adresez o întrebare firească. De bun simţ, zic eu.
Oare la noi, la Aeroportul din Târgu-Mureş, care este structura Consiliului de Administraţie?!
Curiozitatea mi-a fost ucisă însă din faşă, site-ul oficial al Aeroportului „Transilvania” nefiind în măsură să mă lămurească cu privire la acest aspect. Chiar dacă, la acelaşi Art. 5 scrie negru pe alb că “(7) Lista membrilor consiliului de administraţie sau, după caz, a consiliului de supraveghere este publicată pe pagina de internet a intreprinderii publice pe întreaga durată a mandatului acestora.”
Mai verific iar pe www.targumuresairport.ro. Din nou nimic, nici o listă rătăcită cu componenţa Consiliului de Administraţie. Perseverez cu încă o „scanare” a site-ului, însă tot fără rezultate. În cele din urmă, m-am luminat: cineva nu dă nici doi bani pe prevederile Ordonanţei 109, iar transparenţa administrativă e doar o expresie a unor jurnalişti care se plictisesc şi solicită – neînţeleşi uneori chiar de proprii colegi de breaslă – ceva ce se numeşte „respect.”
Noi vrem respect! Și transparenţă…
Ei bine, în numele acestor oameni dispuşi să meargă până în pânzele albe pentru respect sau în general pentru a-şi susţine o idee, solicit public, în calitate de simplu cetăţean, următoarele: prezentarea de urgenţă, pe site-ul Aeroportului „Transilvania”, în conformitate cu prevederile legii, a CV-urilor membrilor Consiliului de Administraţie: Vasile Cazan, Luminiţa Gherendi, Maria Gyorfi, Zoltan Kolozsvari, Ileana Morent, Marcel Pârvu, Ștefan Petru Runcan, Lian Someşan şi Ovidiu Vasu.
Cine sunt cei nouă?!
Sunt compatibili sau nu cu toate prevederile Ordonanţei 109?!
Două întrebări care mi se par, din nou, cât se poate de legitime şi deloc exagerate.
Apoi, mergem mai departe. Potrivit Art. 12 din acelaşi act normativ, “(1) Autoritatea publică tutelară încheie cu administratorii regiei autonome contracte de mandat având ca obiect administrarea regiei autonome, care constituie anexă la actul administrativ de numire” şi “(2) Contractul de mandat cuprinde obiectivele şi criteriile de performanţă stabilite de autoritatea publică tutelară. În contractul de mandat, alături de criteriile de performanţă specifice, se prevăd în mod obligatoriu obiective cuantificate privind reducerea obligaţiilor restante, reducerea pierderilor, creşterea profiturilor, a cifrei de afaceri, creşterea productivităţii muncii. “
Două condiţii sine qua non pentru un management performant la Aeroportul “Transilvania”. Indiferent cine va învinge până la urmă, Ștefan Petru Runcan, Mihai Poruţiu sau altcineva, un lucru e cert: câştigătorul trebuie să aibă un Consiliu de Administraţie alcătuit în litera şi spiritul legii! Funcţionabil, ca la carte, şi fără puncte vulnerabile!
Și nu în ultimul rând, nimeni – indiferent de numele său sau de aşii măsluiţi sau nu pe care îi are în mânecă – nu îşi poate permite să joace la cacealma atunci când vine vorba despre respectarea Ordonanţei 109!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE