Benedek: ”Restricţiile forţează plecarea medicilor” Sanatate
  • Arina Moldovan
  • 0 comentarii
  • 39 Vizualizări

Benedek: ”Restricţiile forţează plecarea medicilor”

Dacă ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, va încerca să reglementeze legislativ ca medicii să nu mai lucreze simultan şi la public şi la privat, acest lucru va facilita plecarea personalului medical în străinătate, susţine prof. dr. Benedek Imre, şeful Clinicii de Cardiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu-Mureş.

Soluţii, metodologii pentru micşorarea fenomenului

Prezent la Târgu-Mureş, la sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii a declarat că prin soluţii şi metodologii va încerca să reducă „căpuşarea sistemului public”. “Noi vom încerca să găsim soluţii, metodologii, ca să micşorăm acest fenomen care există. Prin toate sistemele informatice pe care vrem, în continuare, să le facem reale, în sensul să funcţioneze, pentru că ele sunt aşa, împrăştiate, nu sunt legate, nu sunt conectate, nu sunt corelate, nu sunt coerente”, a declarat ministrul Sănătăţii, adăugând că nu există servicii medicale care să nu fie oferite de spitalele publice din România şi nu ştie încă dacă le va permite în continuare medicilor să lucreze simultan şi în sistemul public şi în cel privat. Acest lucru însă  va înrăutăţi situaţia şi aşa precară în care se află sistemul sanitar românesc, văduvit tot mai mult de personal medical de specialitate. “Nu poate reglementa (n.r. – prestarea simultană în privat şi public a serviciilor medicale oferite de medici) pentru că forţează plecarea. Medicul până ce primeşte 6000 de euro cel mai slab în Germania sau Austria sau 1500-2000 de euro în Ungaria nu o să stea în România pentru un salariu mai mic. Este o lipsă foarte mare de medici specialişti care pleacă, rămânem descoperiţi şi încet încet asta se răsfrânge asupra bolnavilor”, a precizat prof. dr. Benedek.

Calea străinătăţii?!

În prezent, unităţile private sunt o soluţie pentru un venit suplimentar, iar sistarea fondurilor publice către spitalele private nu va face decât să înrăutăţească şi mai mult situaţia prin migrarea medicilor în alte ţări. „Sunt instituţii private, medicii noştri care primesc bani mizerabili au unde să meargă. Dacă ai o specializare, o supraspecialitate lucrezi două ore într-un loc, te plăteşte conform performanţelor, lucrezi două ore în alt loc. Reuşeşte să facă rost de atâţia bani încât să rămână în ţară şi să se simtă bine. Dacă majoritatea unităţilor private nu vor fi compensate cu aceste venituri normal că o să crească masa medicilor nemulţumiţi care iau calea străinătăţii”, a conchis prof. dr. Benedek.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE