Ioan Grama rezolvă problemele foştilor deţinuţi politici Social
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 148 Vizualizări

Ioan Grama rezolvă problemele foştilor deţinuţi politici

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) este asociaţia foştilor deţinuţi politic anticomunişti, deportaţilor, prizonierilor şi urmaşilor acestora. A fost înfiinţată în 2 ianuarie 1990,  are sediul central în Bucureşti şi include 43 de filiale, cu sedii proprii, în ţară. Ioan Grama este secretarul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Mureş, fiind omul care se ocupă de toate problemele administrative ale Asociaţiei. El ţine legătura cu membrii, organizează şedinţe şi îi ajută pe cei care au probleme, mai ales în ceea ce priveşte acordarea drepturilor legale.

Ioan Grama, arestat pentru o poezie

Ioan Grama a studiat teologia în Cluj-Napoca, confesiunea reformată. În 15 martie 1959, a fost arestat şi la 25 mai 1959 a fost condamnat la 8 ani de puşcărie pentru deţinerea şi răspândirea publicaţiilor interzise. A fost vorba de o poezie. “Una singură, eu am scris o poezie cu care mă pot mândri şi astăzi, că nu e împotriva nimănui, dar atunci au spus că e contrarevoluţionară. Am fost anchetat la Cluj, apoi am ajuns la Peniteciarul Gherla, aveam 19 ani, după care în lagărele de muncă din Balta Brăilei. Am fost şi preot reformat şi am fost şi măturător de stradă, după eliberare. În schimb, nu am fost turnător, deşi mi-au spus că o să putrezesc acolo”, povesteşte Ioan Grama.

2.000 de membri la AFDP Mureş

AFDP Mureş are peste 2000 de membri. Dintre aceştia, spune secretarul AFDP, aproximativ 1200 îşi plătesc cotizaţia, în categoria  membrilor intrând şi soţiile şi copiii foştilor deţinuţi politici. “Cotizaţia este de 2% din veniturile de care beneficiază conform Legii 118. Nu plătesc toţi. Le-am spus, nu-I nimic, dar să nu veniţi la mine când aveţi o problemă”, a spus secretarul AFDP.

Activitatea secretarului

Pe lângă şedinţe, Ioan Grama se ocupă şi de organizarea de întâlniri ale membrilor AFDP Mureş cu ocazia zilelor naţionale ale României sau ale Ungariei. De asemenea, el este cel care emite adeverinţele de membru, strange cotizaţiile şi face demersuri pentru respectarea drepturilor foştilor deţinuţi politici. “Suntem scutiţi de anumite taxe şi impozite, dar când cerem o hârtie ni se spune că nu am plătit una sau alta. Eu cred că toţi vor să arate cât de mari sunt ei”, spune Ioan Grama. “Apoi, abonamentul la telefon, iarăşi, nu trebuie plătit (la Romtelecom n.r.), sunt scutiţi şi urmaşii”, a precizat fostul deţinut politic, spunându-mi că dacă apare vreo problemă, el încearcă să o resolve.

Direcţia de muncă se mişcă prea încet

Ioan Grama, un om foarte activ, meticulous şi perspicace, pentru vârsta la care a ajuns, este şi cel care le întocmeşte dosarele celor care solicită indemnizaţiile specificate în Legea 118. “Eu fac dosarul, cu toate documentele necesare şi îl trimit la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială, ei decid. Au fost oameni care au murit şi n-au primit bani. Ei, cei de la Direcţia de Muncă, spun că nu-I nimic, primesc urmaşii. Bine, să spunem că-i aşa, dar dacă n-au urmaşi ce se-ntâmplă? Au fost cazuri când unii nu au primit nimic. Problema e că se lucrează cam şase luni pentru un dosar. Dădeam telefon şi mi se răspundea că acum lucrează cu dosarul respectiv. După trei luni primeam acelaşi răspuns şi după trei luni, poate, era la fel. O dată mi s-a spus că nu printate documentele necesare pentru completarea dosarului, le-am spus că le printez eu, le fac eu şi mi-au spus că nu se poate aşa. Până la urmă am ajuns să merg la Bucureşti şi să vorbesc cu parlmentari ca să rezolv problema”, a declarat Ioan Grama.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE