Calitatea seminţelor în vâltoarea începutului de an Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 134 Vizualizări

Calitatea seminţelor în vâltoarea începutului de an

“Prevedem un an mai bun decât  2012”

Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor Mureş cu sediul în Sângeorgiu de Mureş are ca principal obiect de activitate calitatea seminţelor, de la autorizarea agenţilor economici şi persoane fizice care produc, prelucrează şi comercializează semințe şi material săditor. De asemenea, unitatea inspectează unităţile semincere înregistrate de agenţii economici autorizaţi, certifică seminţele şi materialul săditor la cererea agenţilor economici după inspecţia în câmp. Despre bilanţul activităţii anului trecut şi perspectivele  2013 în ce priveşte acest domeniu ne-a vorbit Lăzurcă Maria, directorul ITCSMS Mureş.

Reporter : Cum se poate descrie pe scurt activitatea pe care o coordonaţi  ?

Maria Lăzurcă : În primul rând vorbim de calitatea seminţelor, începând de la însămânţare şi până se pune în sac. De asemenea  înregistrarea culturilor, inspecţia în câmp până la certificarea finală când se face lotul şi apoi se pune pe piaţă.

Rep.: Cum a fost anul 2012 ?

M. L.: Comparativ cu 2011 a fost un an mai slab în ce priveşte suprafaţa înregistrată, ca şi număr de probe efectuate precum şi interesul mai scăzut al operatorilor economici. În prima fază s-au certificate, dar operatorii economici nu au dus până la sfârşit operaţiunea şi nu au mai pregătit-o pentru comercializare şi au rămas doar în faza inspecţiei în câmp. Pentru vânzare am avut doar la cerere, agenţii economici nu au avut cerere pe piaţă în ce priveşte  sămânţa produsă  şi atunci nu au mai finalizat operaţiunea. Cu toate acestea, veniturile nu au fost afectate în mare măsură, doar că nu am avut activitate tot timpul anului.

Rep.: Cât este de important acest aspect al calităţii seminţelor ?

M. L.: Este foarte important deoarece orice cultură care începe de  la însămânţare are nevoie de un material de calitate, este practic baza la înfiinţarea culturilor. E bine să ştii ce sămânţă ai când începi, pe lângă celelalte verigi tehnologice care au şi ele importanţa lor.

Rep.. Din punct de vedere financiar cum a fost anul 2012 ?

M. L.: Ne-am încadrat cu bine, 50 la sută din venituri proprii  şi 50 la sută de la bugetul de stat.

Rep.: Cum vedeţi anul 2013 şi din perspective schimbărilor intervenite la conducerea ţării la finele anului trecut  ?

M. L.: Încă nu ştim în ce măsură ne vor afecta schimbările  intervenite la conducerea ţării, nu ştim cum va fi reorganizat Ministerul Agriculturii de care aparţinem, nu ştim cum va fi.  În ce priveşte activitatea noastră, pot spune că suprafaţa  pe care ne vom axa activitatea a crescut în acest an cu 200 de hectare fapt pentru care prevedem un an mai bun decât 2012. În rest, pentru acest an sperăm să fie mai bine, să fim sănătoşi şi nu în ultimul rând să avem ce lucra.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE