FOTO+VIDEO: "Lecţie despre Mozart" la Filarmonică Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 227 Vizualizări

FOTO+VIDEO: "Lecţie despre Mozart" la Filarmonică

“Lecţia despre Mozart” de la Paltul Culturii din Târgu Mureş a fost predată de dr. Doina Popa, profesoară la Liceul de Arte din Târgu Mureş, împreună cu aportul practic al Ansamblului Cameral al Filarmonicii, condus de Ferenczi János. Sala mare a Palatului Culturii era plină de copii, veniţi împreună cu învăţătoarele sau profesoarele lor. Lectia-concert a avut loc de la ora 12.00.

În lumea instrumentelor de suflat

Doina Popa le-a vorbit copiilor despre muzica de cameră, despre atmosfera din Viena, din timpul vieţii lui Wolfgang Amadeus Mozart, a prezentat Ansamblul Cameral al Filarmonicii din Târgu Mureş şi a continuat cu prezentarea fiecărui intrument de suflat, utilizat astăzi de membri ansamblului. „Pentru că, astăzi, avem ocazia să ascultăm un ansamblu de suflători, vă voi povesti şi despre intrumentele muzicale de suflat. Acestea se împart în două mari familii: partida lemnelor şi partida alamelor. În funcţie de acest lucru şi sunetele fiecărui instrument primesc o anumită culoare”, a spus Doina Popa.

Despre muzica de divertisment în secolul XVIII şi nu numai

„Prima melodie interpretată va fi un diverstisment de Mozart, prima parte a acestuia în Mi bemol major”, le-a spus profesoara copiilor. În continuare, aceasta le-a explicat ce înseamnă muzica de divertisment. „Această tradiţie de a petrece în cel mai elegant mod şi cu bun gust, cu muzică de cea mai bună calitate, la Viena nu este de ieri de astăzi, ci de 2000 de ani. În perioada romanilor, la Viena, exista o sărbătoare a primei violete, care era acompaniată de muzică. Această dorinţă de a sărbători mereu a fost preluată şi de aceea , pe vremea lui Mozart acest gen muzical, de divertisment, de serenade, de glume muzicale a înflorit, pentru că se adresa masei mari a populaţiei. Muzica de la curţile aristocraţiei începuse să se mute încet, încet şi în casele burgheziei, locuitori oraşelor care şi ei aveau nevoie de distracţii. Această muzică, mai ales divertismentele se cântau, mai ales seara, pe străzile Vienei. Un cronicar, un fel de ziarist din acele vremuri, povesteşte cum în serile călduroase de vară orchestrele erau însoţite de oameni pe străzi dintr-un cartier într-altul. Îmaginaţi-vă, cât de mult le plăcea acelor oameni muzica!”, a povestit Doina Popa.

Mozart, zâmbet printre lacrimi

Bineînţeles, profesoara le-a vorbit copiilor şi despre Mozart, despre muzica şi viaţa acestuia, spunându-le că principala trăsătură a muzicii marelui compozitor poate fi cuprinsă în următoarea expresie: „zâmbet printre lacrimi”. După divertisment, Ansamblul Cameral a interpretat Uvertura şi două arii din „Nunta lui Figaro”, printre care şi cunoscuta „Fluturaş nu mai ai aripioare”.

„Lecţii extrem de utile”

„Sunt extrem de utille aceste lecţii, pentru că în prima parte este o informare despre compozitor, opera lui şi perioada în care a trăit şi în partea a doua este latura practică. De ce este aşa de important lucrul acesta? În zilele noastre copiii sunt foarte agitaţi şi au nevoie de o educaţie în ce priveşte muzica clasică, pentru că îi linişteşte, îi calmează. Ori acest gen de muzică trebuie educat încă din fragedă copilărie. Bineînţeles că prima oară spun că nu le place, însă dacă muzica este însoţită şi de informaţie, de poveste sunt atraşi”, a declarat Maria Dulău, învăţătoare, Gimnaziul „Mihai Viteazu”, din Târgu Mureş.

Wolfgang Amadeus Mozart – opera

Wikipedia:

În scurta sa viață, Wolfgang Amadeus Mozart a compus un număr enorm de opere muzicale, cele mai multe neegalate în frumusețe sau profunzime. În 1862 Ludwig von Köchel a clasificat și catalogat compozițiile lui Mozart, fiind numerotate cu mențiunea KV (Köchel-Verzeichnis = catalogul Köchel). Ultima sa creație, Requiem-ul, are numărul 626. Mozart a fost autorul a 41 de simfonii, printre care sunt de menționat Simfonia nr. 35 Haffner, nr. 36 Linz, nr. 40 și nr. 41 Jupiter.
A compus 27 concerte pentru pian și orchestră, 7 concerte pentru vioară și orchestră, concerte pentru clarinet, pentru harpă și flaut, pentru corn și orchestră, 2 simfonii concertante, divertismente, serenade.
În domeniul muzicii de cameră sunt de menționat cele 6 cvartete pentru coarde dedicate lui Haydn, sonate pentru pian, sonate pentru vioară și pian, trios pentru vioară, violoncel și pian, cvartete pentru instrumente de suflat, sextetul O glumă muzicală etc.
Pasionat de operă, a compus 17 opere, dintre care cele mai cunoscute, jucate și astăzi pe scenele tuturor teatrelor de operă din lume, sunt: Răpirea din Serai, Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Cosi fan tutte, Flautul fermecat.
A mai compus 19 mise, cantate, motete pentru soprană și orchestră, oratoriul „Die Schuldigkeit des ersten Gebots” și, în fine, „Requiem”-ul în re minor.

[zizigallery id=476]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE