2013, an cu realizări la Primăria Cuci Administratie
  • admin
  • 0 comentarii
  • 554 Vizualizări

2013, an cu realizări la Primăria Cuci

Pentru ca un primar să fie la al patrulea mandat consecutiv în condiţii de criză prelungită, nu este puţin lucru. În rândurile următoare vă invităm să lecturaţi un interviu realizat cu Ilie Şuta, primarul comunei Cuci.

Reporter: Văd că aveţi şi o diplomă… “Primar de 3 stele”… Care ar fi motivul?

Ilie Şuta: Nu fac promisiuni, sau cel puţin nu fac promisiuni deşarte. Le spun clar oamenilor ce se poate face şi mă pun pe treabă.

Rep: Cum a fost anul 2013?

I.Ş.: Anul trecut a fost unul destul de greu. Nu am stat totuşi pe loc, din bugetul local am reuşit să facem reparaţii la şcoala din Petrilaca, am dotat cu mobilier nou, am reuşit să schimbăm şi parchetul care ca vai de el. Am reuşit să mobilăm şi Căminul Cultural tot din fonduri proprii. Cea mai mare realizare este însă câştigarea unui proiect european în valoare de 936.000 de euro pe măsura 322D.

Rep: Deci se pot absorbi fonduri europene…

I.Ş.: Se pot, cu puţin efort. Banii aceştia sunt pentru drumurile comunale, Cuci – Lechinţa şi Lechinţa – Dătăşeni, Cuci – Petrilaca l-am făcut deja în urmă cu câţiva ani, tot din fonduri SAPARD. Proiectul acesta se întinde pe doi ani, până în septembrie 2015 se poate realiza. O să fac câteva modificări la proiect, pentru că mă încadrez în bani, şi vreau să adaug la Dătăşeni, chiar pe malul Mureşului, o balustradă de protecţie lungă de vreo 100 de metri. Am mai avut probleme acolo, au mai căzut maşini în apă… Acum am depus şi un proiect pe GAL Podişul Târnavelor pentru achiziţionarea unui buldoexcavator. Având în vedere că suntem într-o zonă inundabilă, avem mare nevoie de aşa ceva. Aceste proiecte sunt cu finanţare 100%, doar avem nevoie de TVA, care este eligibil, dar ne vom descurca.

Rep.: Cum staţi cu colectarea taxelor şi impozitelor, le-aţi majorat?

I.Ş.: Nu am crescut deloc taxele şi impozitele locale, iar cu colectarea stăm destul de bine la criza care este, în jur de 90%. Avem noroc şi cu terenurile, că la noi se lucrează mai mult prin formă asociativă, altfel era lucru mare să mergi la fiecare separate.

Rep.: Dacă tot veni vorba de Asociaţii, cum staţi cu normele UE privitoare la colectarea laptelui?

I.Ş.: La noi nu sunt probleme. La noi sunt organizaţi sub forma de Asociaţia Crescătorilor de Animale, avem punct de colectare a laptelui, cu tanc frigorific, suntem dotaţi cu tot ce trebuie, şi nu de acum. Avem noroc cu aşezarea satelor care sunt compacte, astfel totul este mai uşor. Mi-am amintit în schimb de o altă realizare a anului trecut, am reuşit să schimbăm iluminatul public. Tot iluminatul public este cu leduri, în toate satele. Facem astfel şi economii considerabile.

Rep.: Presupun că străzile bine iluminate aduc un plus şi în siguranţa pe drumurile publice.

I.Ş.: Nu avem probleme în general cu infracţionalitatea. Avem o colaborare foarte bună şi cu postul de poliţie, am instalat şi camere de luat vederi în zonele mai circulate, dar am de gând să mai instalez câteva. În plus am organizat şi voluntariatul pentru pază. Au echipamente, legitimaţii, sunt instruiţi de către Poliţia municipală.

Rep.: Aţi făcut destul de multe în comună. Ce nu aţi reuşit să finalizaţi?

I.Ş.: Avem un proiect care ne doare, cu apa şi canalizarea, noi ne-am făcut deocamdată treaba, pe moment mingea e în terenul Consiliului Judeţean. Suntem prinşi între două oraşe, aşa că suntem primii pe listă. Cerinţele normativelor europene prevăd ca până în 2018 să fie racordaţi toţi la apă-canalizare, cu siguranţă ne vom încadra. Deocamdată am fost declaraţi eligibili, doar că nu sunt bani.

Rep.: Cum staţi la capitolul social, cultură?

I.Ş.: Aş spune că binişor. La noi din fericire nu sunt multe cereri de ajutor social, avem maxim 30 de dosare. Bursele elevilor sunt plătite la zi, cred că suntem printre puţinele locuri unde e aşa. Eu chiar dau mare preţ pe şcoală. Din păcate însă a scăzut mult numărul elevilor, ne e teamă să nu îmbătrânească comuna. Condiţii au elevii, am reuşit să le modernizăm şcolile cum nu sunt multe la oraş. La capitolul cultură şi mai bine, ansamblul nostru de dansuri participă în permanenţă la festivaluri şi concursuri interne şi internaţionale cu frumoase rezultate. Am primit şi o orgă pentru ansamblu, din Germania, de la o localitate înfrăţită.

Rep.: Mens sana in corpore sano. Cum staţi la capitolul sport?

I.Ş.: Oricât de neagră ar fi fost criza, la sport nu am renunţat. Avem o bază frumoasă de fotbal, echipa în prezent activează în liga a IV-a. Oamenii din comună mi-au şi spus, să fac ce ştiu, dar să nu cumva să desfiinţez echipa. Nici nu am de gând, oamenii au nevoie unde să iasă la o mişcare. Chiar dacă nu au cine ştie ce rezultate, sportul este foarte important. Chiar şi sătenii ies cu plăcere să urmărească meciurile.

A consemnat Edith VEREŞ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE