Valentin Mărginean, fermierul cu utilaje de 1 milion de euro Agricultura
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1426 Vizualizări

Valentin Mărginean, fermierul cu utilaje de 1 milion de euro

Cotidianul „Zi de Zi” vă face cunoştinţă cu unul dintre cei mai destoinici fermieri din generaţia tânără din judeţul Mureş. În vârstă de 38 de ani, Valentin Mărginean este administratorul Klaus Agrar SRL din Adămuş, fermă care gestionează circa 1.100 de hectare de teren din Valea Târnavei Mici, la limita judeţelor Mureş şi Alba, în localităţile Adămuş, Dâmbău, Mica şi Bahnea.

Primul contract de arendare, la 23 de ani

Născut şi crescut într-o familie de agricultori, Valentin a îndrăgit de mic copil munca pământului, astfel încât nu a mirat pe nimeni atunci când s-a decis să urmeze cursurile unui liceu de profil şi ulterior a unei facultăţi din domeniul agriculturii. La 23 de ani, vârstă la care era alintat „Copilul” de către cunoscuţi, tânărul a avut primul contract de arendare. „Totul a început de la părinţii mei, care au lucrat în domeniul agriculturii. Am terminal Liceul Agricol după care am început activitatea în domeniul agriculturii şi am urmat ulterior şi cursurile Facultăţii de Agricultură din cadrul Universităţii Oradea. Lucrez de tânăr în agricultură, din 1997, când am avut primele contracte de arendare. Nu e o activitate nouă pentru mine, am început să lucrez în agricultură de foarte tânăr. În perioada 1997-2000 eram singurul agricultor tânăr din zonă, toată lumea mă striga cu apelativul „Copilul”. Acum agricultura e altceva, s-a schimbat, văd mulţi tineri de vârsta mea sau chiar mai tineri care doresc să facă agricultură, ceea ce mă bucură”, spune fermierul care este căsătorit cu Ancuţa, care lucrează în domeniul învăţământului, împreună cu care are un băiat şi o fată: Cristian, în vârstă de 14 ani, şi Andreea, în vârstă de 10 ani.

Start cu 100 de hectare

Începutul nu a fost uşor, tânărul pornind la drum cu 100 de hectare de teren. Având însă ca atuuri entuziasmul şi dorinţa de a face ceva util, dar şi sprijinul familiei în special al celor doi fraţi, Sorin şi Gheorghe, împreună cu care conduce în prezent ferma, „Copilul” n-avea cum să dea greş. „Bazele asocierii cu fraţii mei s-au pus acum 15 ani şi de atunci mergem pe aceleaşi principii. Nu am avut niciodată neînţelegeri şi treaba merge foarte bine. În 1997 am pornit cu 100 de hectare şi pe măsură ce am mărit suprafaţa nu am mărit numărul de angajaţi, ci am modernizat ferma cu utilaje performante. Suntem cinci persoane în toată ferma, suntem trei fraţi şi încă doi angajaţi. Nu muncim opt ore pe zi, ci „zi-lumină”, cât e nevoie. Nu muncim după program, ci muncim ca să terminăm treaba, Când am terminat treaba, stăm”, explică administratorul fermei Klaus Agrar.

1.100 de hectare, suprafaţa din prezent

În prezent, familia Mărginean deţine o suprafaţă apeciabilă de teren, cultivat atât cu cereale cât şi cu plante tehnice. „Activăm în zona Târnăveniului, în mai multe localităţi. Lucrez împreună cu fraţii mei aproximativ 1.100 de hectare, iar structura de culturi include cereale şi plante tehnice. Mă refer la grâu, porumb, floarea soarelui, rapiţă, sfeclă de zahăr”, povesteşte fermierul.

1 milion de euro, investiţii în utilaje

Conştienţi că nu pot face faţă unei asemenea suprafeţe de teren cu utilaje rudimentare, Valentin şi fraţii săi s-au ambiţionat să retehnologizeze ferma, astfel încât în prezent dispun de utilaje moderne, de ultimă generaţie. Toate marca John Deere, brand care impune respect în rândul agricultorilor. „Avem o bază modernă, am început de la utilajele româneşti care deja sunt mai rudimentare ca să zic aşa, am avut voinţă, suntem trei fraţi care lucrăm împreună. Momentan deţinem şapte tractoare John Deere cu capacităţi de la 100 de cai putere la 400 de cai putere, mai avem şi două combine John Deere de ultimă generaţie. Atât tractoarele cât şi combinele sunt asistate prin sistem GPS astfel încât nu mai putem spune că suntem tractorişti, ci operatori de utilaje performante. Munca de tractorist s-a transformat în cea de programator de utilaje”, spune tânărul.

Şi investiţiile nu se opresc aici, familia Mărginean având pe lista de cumpărături o maşină de erbicidat. Evident, tot marca John Deere. „Avem şi un proiect de 500.000 de euro care se încheie acum şi foarte multe investiţii făcute din resurse proprii. Estimez că am investit în utilaje agricole mai mult de un milion de euro. Chiar în 2013 mi s-a spus de către cei de la John Deere că sunt printre primii 20 de clienţi de-ai lor din România. Intenţionăm ca în acest an să cumpărăm o maşină pentru erbicidat, totul prin GPS, cu protejarea mediului. Cu baza materială pe care o avem acum am putea lucra şi 2.000 – 3.000 de hectare dar din cauza reliefului şi a condiţiilor mult mai greoaie avem doar 1.000 de hectare”, precizează Valentin.

Mistreţii şi căprioarele, principalii dăunători

Rugat să ofere detalii despre rezultatele muncii din anul 2013, „Copilul” atrage atenţia asupra unui fenomen îngrijorător care tinde să ia amploare în zona municipiului Târnăveni, şi anume distrugerile masive provocate de populaţiile de mistreţi şi căprioare, despre care fermierul spune că s-au înmulţit în mod necontrolat. „2013, din punct de vedere al producţiilor, a fost un an bun. Se putea şi mai bine dar preţurile necorespunzătoare au fost motivul pentru care am terminat anul cu puţin peste linia de plutire. A fost un an mult mai greu decât 2012. A fost foarte greu să comercializăm produsele, mai puţin sfecla de zahăr, penru care avem un contract prestabilit anterior începerii culturii. Munca efectivă a fermei nu este o problemă deoarece avem utilaje foarte performante care în 24 de ore acoperă o suprafaţă foarte mare. În schimb avem problema distrugerilor provocate de animalele sălbatice, în special cele provocate de mistreţi şi căprioare. Pentru noi e o problemă foarte mare deoarece pagubele produse sunt imense. De asemenea, mai avem şi daunele provocate de unii locuitori care nu cultivă dar culeg ceea ce cultivă alţii, sub privirile nepăsătoare ale autorităţilor”, povesteşte administratorul fermei Klaus Agrar.

SOS către autorităţi

Întrucât problema generată de populaţiile de animale sălbatice care s-au înmulţit în mod necontrolat e de fapt problema tuturor agricultorilor din zonă, fermierul solicită autorităţilor să analizeze faptele şi să găsească soluţia care să mulţumească pe toată lumea. „O mai bună gestionare a numărului de animale se impune deoarece în acest ritm numărul oilor din sat este mai mic decât cel al căprioarelor şi numărul porcilor sălbatici este egal cu cel al porcilor domestici din gospodăriile locale. Pe această cale solicit autorităţilor, în numele tuturor agricultorilor din zonă, să ia măsuri în acest sens. Daunele provocate de animalele sălbatice a fost chiar motiv pentru unii locuitori din zonă pentru a renunţa la cultivarea porumbului. Facem şi pază de noapte la culturi dar suntem copleşiţi de numărul foarte mare al animalelor sălbatice şi de cele mai multe ori nu putem face decât să constatăm că de munca noastră s-a ales praful”, subliniază „Copilul”.

Dorinţa pentru 2014: o bursă a cerealelor

Întrebat care sunt aşteptările sale pentru anul 2014, fermierul mărturiseşte că înfiinţarea unei burse a cerealelor ar fi un demers aşteptat de toţi agricultorii din România. „Aşteptările pentru anul 2014 sunt să continuăm retehnologizarea fermei şi din partea statului demararea unei burse a cerealelor în România. Reală. Spun asta deoarece în anul 2013 principala problemă pe care am avut-o a fost desfacerea, preţul foarte mic oferit de marii comercianţi. O bursă a cerealelor în România ar fi cea mai mare realizare a noastră. O aştept şi cred că nu sunt singurul fermier din România care aşteaptă acest lucru…”, conchide Valentin.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Felicitari, nu stiu cum sta cu sistem de irigatii, daca are asa ceva, dar felicitari. In Romania a existat in perioada comunista o bursa de cereale la Braila. In zileled e glorie ale acestei tari, atunci cand Romania a fost condusa de romani, pretul graului din Europa se stabilea la bursa din Braila. Ca sa va faceti o viziunea asupra puterii agrare a acestei tari.

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE