Sistemul, nepregătit pentru noile Coduri Penale Administratie
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 130 Vizualizări

Sistemul, nepregătit pentru noile Coduri Penale

 

De la 1 februarie, au intrat în vigoare noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală, coduri care aduc elemente de noutate, instituţii foarte moderne, legislaţia ţării noastre va fi în rând cu cea a statelor europene şi revoluţionează un sistem, care, potrivit judecătorilor Tribunalului Mureş, nu este încă pregătit, pentru că nu este suficient să arunci legi pe piaţă pentru a vedea ce se întâmplă după.

„Noile Coduri ridică foarte multe probleme”

Sonia Deaconescu a declarat că noile Coduri ridică probleme, însă interceptarea nu este singura problemă, existând lucruri de substanţă care ar necesita discuţii serioase. „Intră în vigoare noul Cod Penal, cu legea de punere în aplicare şi intră în vigoare noul Cod de Procedură Penală, cu legea de punere în aplicare şi intră în vigoare legile de executare a pedepselor. Din punct de vedere al judecătorului care se va trebui să aplice zi de zi, este destul de dificil. Nu înseamnă că nu le-am studiat, dar ca tehnică legislativă, mie nu mi s-a părut cea mai bună idee să ai legi de punere în aplicare. Era normal să fie nişte coduri clare, care să nu mai necesite atâtea explicaţii prin legi de punere în aplicare. Aceste Coduri ridică foarte multe probleme, pentru că mi se pare falsă problema că se discută doar de problema interceptărilor, pentru că nu este singura problemă pe care ar putea-o ridica aceste coduri. Sunt şi anumite lucruri de substanţă, care poate ar necesita discuţii. Eu nu contest importanţa acestui mijloc de probă în cazurile cu adevărat serioase, dar nu vreau ca tot ce înseamnă modificări masive să se reducă la o singură problemă”, a declarat Sonia Deaconescu, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Mureş.

Codurile, adoptate de patru ani

Codurile care au intrat în vigoare la 1 februarie au fost adoptate de aproximativ patru ani, însă s-a amânat foarte mult intrarea lor în vigoare. „Consiliul Superior al Magistraturii a făcut nişte propuneri concrete: câteva articole care ar lămuri un pic unele probleme pe care noi le-am identificat, dar încă nu avem niciun semnal că ordonanţa aceasta s-ar da sau nu şi ca procedură de lucru şi ca tehnică legislativă, codurile intră în vigoare mâine (1 februarie – m.r.) şi să dai Ordonanţa azi (31 ianuarie – n.r.) sau peste două zile, vă daţi seama în ce dificultate sunt puşi şi practicienii. Codurile acestea sunt adoptate de aproximativ patru ani. Judecătorii au sesizat anumite probleme care îi frământă de mult timp, dar factorii de răspundere au început să ia poziţie pe o anumită problemă de două-trei săptămâni, iar acest lucru nu este normal. Ele au fost adoptate, dar s-a amânat intrarea lor în vigoare foarte mult timp”, a spus Sonia Deaconescu.

În rând cu legislaţia ţărilor europene

Deşi ridică probleme, iar sistemul nu este încă pregătit pentru ele, noile Coduri aduc şi lucruri bune, instituţii moderne şi necesare, care n-au mai existat şi care pun legislaţia ţării noastre în rând cu cea a statelor europene. „Pe fond, ele aduc lucruri noi şi bune, instituţii foarte moderne, necesare, care n-au mai existat, pentru că era un cod adoptat la nivel perioadei din 1969. Ele ne pun în rând cu legislaţia statelor europene şi noi sperăm că impactul în general va fi pozitiv”, a adăugat Sonia Deaconescu.

„Noi plecăm la drum cu aceiaşi şase judecători”

Tribunalul Mureş pleacă la drum cu aceiaşi şase judecători, care vor trebui să împartă cele trei săli de judecată, vor fi judecători de drepturi şi libertăţi, dar şi judecători de cameră preliminară şi vor trebui să găsească modalităţile necesare pentru a fi în limitele regulamentului şi pentru a fi în timpul necesar studierii şedinţei de judecată. „Sistemul nu este în totalitate pregătit pentru a face faţă acestor modificări. Codul de Procedură Penală aduce elemente de noutate prin introducerea unor instituţii noi, cum este judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară şi judecătorul care judecă fondul cauzelor după ce se emite rechizitoriul. Intenţia legiuitorului a fost de a separa aceste instituţii şi personalul care ocupă aceste funcţii să fie separat. Noi plecăm la drum cu acelaşi personal, cu aceiaşi şase judecători, cu aceleaşi săli de judecată pe care va trebui să le împărţim între noi, să le transformăm totodată şi în săli de cameră de consiliu. Din cei şase judecători, ne-am gândit la început să facem doi judecători de drepturi şi libertăţi, restul să judece cameră preliminară şi fonduri. Am găsit modalitatea ca toţi să fim şi judecători de drepturi şi libertăţi, şi judecători de cameră preliminară. Este foarte greu de făcut o astfel de programare a judecătorilor în toate cele trei instituţii, în condiţiile în care trebuie să alocăm timp şi studiului şedinţelor de judecată, şi intrării în şedinţa de judecată. Cred că ne va fi foarte greu, dar vom găsi o modalitate pentru a fi în limitele regulamentului şi pentru a fi în timpul necesar studierii şedinţei de judecată”, a declarat Ioana Lucaci, preşedintele Tribunalului Mureş.

În privinţa repartizării cauzelor, Ioana Lucaci a precizat că o altă problemă este programul informatic din cauza numărului mic de judecători. „O altă problemă este programul informatic. Principiul pe care se merge este repartizarea aleatorie a cauzelor, care a fost şi până acum, dar iarăşi ne lovim de aceeaşi situaţie: suntem prea puţini judecători şi ca să pui în fiecare zi doi judecători la drepturi şi libertăţi astfel încât să fie aleatorie repartizarea este foarte dificil”, a adăugat judecătoarea Ioana Lucaci.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE