FOTO: Sărmaşu, buget fără arierate şi deficit în 2014 Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 479 Vizualizări

FOTO: Sărmaşu, buget fără arierate şi deficit în 2014

Consilierii locali ai oraşului Sărmaşu au dezbătut şi votat vineri, 31 ianuarie, cu zece voturi pentru şi două abţineri, bugetul pentru anul 2014, în sumă de 11,09 milioane lei, atât la la categoria venituri cât şi la cheltuieli. Din cei 15 consilieri locali au fost prezenţi 12, din care au votat în favoarea adoptării bugetului următorii: Cornel Purcar (PNL), Gaspar Armin (PRPE), Ştefan Hădărean (PSD), Doina Camelia Moga (PSD), Nagy Adalbert (UDMR), Tiberiu Pop (PNL), Sallai Imre (UDMR), Adrian Şăulean (PP-DD), Cornel Olimpiu Vamoş (PNL) şi Viragos Toth Alexandru (UDMR). Au fost consemnate şi două abţineri, ambele din partea consilierilor PDL Valer Botezan şi Marinel Bota, precum şi trei absenţe: Ioan Dorin Crişan (PNL), Doru Alin Feier (PDL) şi Ioan Rus (PNL).

433.000 lei, excedent din 2013

Structura bugetului a fost prezentată de Simona Năsălean, şef serviciu în cadrul Primăriei Sărmaşu, care a trecut în revistă fiecare categorie de venituri respectiv de cheltuieli. „Bugetul local pe anul 2014 al oraşului Sărmaşu se estimează la venituri la 10.665.000 lei la care se adaugă excedentul anului 2013 de 433.000 lei”, a afirmat Simona Năsălean. „Capitolul de cheltuieli al bugetului oraşului Sărmaşu pentru anul 2014 este în sumă de 11.098.000 lei”, a adăugat Simona Năsălean.

Buget fără arierate

La şedinţă a fost prezent şi primarul Ioan Mocean, care a subliniat că an de an bugetul oraşului Sărmaşu este gândit astfel încât să nu existe arierate şi minusuri de ordin financiar. “Conform legislaţiei în vigoare, Legea bugetului de stat, Legea finanţelor publice şi toată legislaţia care guvernează adoptarea bugetelor locale, aşa cum am făcut-o şi în anii anteriori, oraşul Sărmaşu prin Deliberativul Consiliul Local şi Executivul Primăria oraşului, a încercat întotdeauna respectarea legislaţiei în vigoare şi adoptarea unui buget echilibrat. Acolo unde la capitolul “Venituri” avem o sumă din toate capitolele de venituri care compun bugetul, să fie echilibrat pe fiecare capitol de cheltuieli, astfel încât bugetul final să fie echilibrat şi nu deficitar pentru că orice investiţie, lucrare sau serviciu trebuie să aibă la bază o finanţare. Aceasta a fost regula de bază la Sărmaşu şi din această cauză nu am fost înregistraţi în niciun an cu arierate”, a afirmat Ioan Mocean.

Alimentarea cu apă şi canalizarea, proiecte vitale

Primarul oraşului Sărmaşu a dezvăluit şi câteva din investiţiile prioritare ale anului 2014, capitolul “Infrastructură” fiind la loc de cinste. “Am încercat să asigurăm secţiunea de “Funcţionare”, pentru că este normal şi legea o impune, iar pe secţiunea de “Dezvoltare” am încercat să asigurăm printr-o prioritizare a investiţiilor, câteva proiecte de investiţii care sunt în curs de desfăşurare şi necesită închiderea lor pentru că orice investiţie care se prelungeşte înseamnă costuri crescute. La capitolul “Infrastructură – utilităţi” continuăm şi în acest a extinderea reţelei de alimentare cu apă şi în acest an cred că în maxim două luni vom reuşi să predăm reţeaua pe ultimul proiect de alimentare cu apă a satelor componente operatorului regional Aquaserv. De asemenea, un proiect de utilităţi foarte important este cel de execuţie a racordurilor de canalizare, racordarea gospodăriilor la reţeaua de canalizare pe străzile oraşului şi satului Sărmăşel, respectiv pe cei 18 kilometri de reţea de canalizare pe care am realizat-o din finanţare guvernamentală”, a precizat Ioan Mocean.

Piaţă de zi nouă

Rămânând la capitolul “Infrastructură”, primarul oraşului Sărmaşu a amintit că în acest an producătorii de lactate, carne, fructe şi legume vor avea condiţii europene de comercializare a produselor. “Pe domeniul infrastructură, clădiri şi locuinţe, avem un proiect foarte important, demarat anul trecut, de extindere, consolidare şi modernizare a piaţei agroalimentare. Fosta clădire, parter şi etaj, numită hală agroindustrială, anul acesta se va închide având ca obiectiv o piaţă de zi pentru oraşul Sărmaşu, pentru producătorii de lactate şi carne, dar şi pentru legume şi fructe”, a explicat Ioan Mocean.

Credit pentru infrastructura rutieră

Totodată, am aflat că există şanse mari ca în acest an drumurile locale să cunoască o altă faţă, graţie unei investiţii în valoare de 5 milioane lei. “Pe infrastructură rutieră continuăm programul local de pietruiri şi repietruiri drumuri comunale şi străzi şi după cum decurg lucrurile avem un proiect de creditare pe investiţii locale, depus la Ministerul Finanţelor, în valoare de 5 milioane lei. Proiectul va acoperi cheltuielile de asfaltare de drumuri interioare în oraşul Sărmaşu. Este un proiect amplu, care dacă va primi girul Comisiei de Avizări Credite Locale va schimba faţa oraşului Sărmaşu pe infrastructură rutieră”, a menţionat edilul şef al oraşului Sărmaşu.

Internatul şcolar, transformat în săli de cursuri

Un alt proiect de infrastructură vizează transformarea internatului Liceului “Samuil Micu” în săli de clasă. “Avem oportunităţi în ceea ce priveşte reabilitarea şi recompartimentarea clădirii internatului care nu mai funcţionează în oraşul nostru din lipsă de cereri pentru copii care să locuiască acolo. În condiţiile în care a crescut foarte mult numărul elevilor de la învăţământul liceal, suntem nevoiţi să reamenajăm această clădire a internatului şi să o transformăm în săli de curs. Am demarat anul trecut proiectul, urmând ca în 2014 să încercăm pe finanţări altele decât cele de la bugetul local să putem începe execuţia proiectului”, a subliniat Ioan Mocean.

Sediul Primăriei, extins

Nici sediul în care funcţionează Primăria nu a fost omis de autorităţile locale, care intenţionează extinderea imobilului. “Am finalizat un proiect printr-un contract de servicii de proiectare anul trecut, pentru extindere, prin mansardare, şi recompartimentare a clădirii Primăriei, proiect necesar pentru că urbanizarea oraşului o cere, crearea de noi servicii publice, de noi compartimente în statul de funcţii şi organigrama oraşului necesită această extindere. În acest an vom începe achiziţia publică şi chiar finanţarea pe un acord – cadru a acestei investiţii”, a menţionat primarul oraşului Sărmaşu.

Formaţii de dansuri pentru copii

Referindu-se la proiectele culturale din 2014, Ioan Mocean a afirmat, mândru, că autorităţile se gândesc la soluţii pentru ca generaţia de mâine a păstrătorilor tradiţiilor populare să performeze la aceeaşi valoare cu cea a dansatorilor din prezent. “Pe domeniul “Cultură” se intenţionează să reuşim schimbul de mâine pentru formaţiile artistice artistice de dansuri populare atât româneşti, cât şi maghiare şi ţigăneşti, şi dorim să încheiem un contract de servicii artistice cu un instructor cu atestat de Şcoala Populară de Artă şi să rezolvăm această problemă, astfel încât să existe un nou val de tineri dansatori în Sărmaşu”, a precizat edilul şef al oraşului Sărmaşu.

Capele moderne în satele aparţinătoare

Un alt proiect pentru comunitatea oraşului Sărmaşu vizează construirea unor capele în satele aparţinătoare, astfel încât ritualurile de înmormântare să corespundă normelor europene în vigoare. “Pentru a ne putea alinia cerinţelor şi directivelor europene, vrem să demarăm în acest an un proiect – pilot pentru cele patru sate componente, ştiut fiind faptul că în localitatea de reşedinţă Sărmaşu funcţionează o capelă mortuară încă din anul 2006, care a fost un proiect la început privit cu reticenţă de sărmăşeni care până la urmă, cu trecerea timpului, este folosit în totalitate de către populaţia Sărmaşului. Dorim să facem noi capele printr-un proiect – pilot la nivelul satelor Balda, Vişinelu, Sărmăşel şi Sărmăşel Gară. Bineînţeles că acest proiect va fi făcut în parteneriat cu cultele religioase din fiecare localitate în parte tocmai pentru a putea să avem cel puţin partea de teren unde să se construiască aproape de zona cimitirelor din fiecare localitate”, a arătat Ioan Mocean.

Moga (PSD): “Suntem o localitate cu un buget bun”

Bugetul oraşului Sărmaşu a fost apreciat drept mulţumitor de consilierul social – democrat Doina Camelia Moga. “Ca orice dezbatere au fost şi discuţii contradictorii, în cadrul cărora s-au acceptat amendamente. Suntem o localitate în care bugetul e cât de cât pe plus, avem excedent de la un an la altul, care se reportează. Suntem o localitate cu un buget bun. Sigur, putem face pe nemulţumiţii pentru că întotdeauna îţi doreşti mai mult, dar trebuie să te compari şi cu alţii pentru a vedea că îţi merge cât de cât bine”, a afirmat Doina Camelia Moga.

Viragos (UDMR): “Bugetul corespunde la toate capitolele”

Aceleaşi aprecieri pozitive le-am consemnat şi din partea consilierului UDMR Viragos Toth Alexandru, care în ciuda câtorva minusuri identificate s-a declarat mulţumit de structura finală a bugetului din acest an. “Bugetul anului 2014 este mulţumitor dar nu suficient ţinând cont de necesităţile localităţii Sărmaşu şi a satelor componente. Secţiunea care suferă cel mai mult este cea de dezvoltare – investiţii. E vorba de întreţinerea, exploatarea şi reabilitarea căilor de comunicaţii, în special drumuri şi poduri, care ar necesita fonduri mai mari. Multe din problemele actuale pot fi rezolvate printr-un împrumut bancar. În rest, bugetul corespunde la toate capitolele”, a subliniat Viragos Toth Alexandru.

Botezan (PDL): “Lipsesc anexele la investiţii”

Şedinţa extraordinarăa fost condusă de consilierul PDL Valer Botezan, care a identificat atât aspecte pozitive cât şi negative ale bugetului din 2014. “Aspectele pozitive ale bugetului oraşului Sărmaşu sunt prevederile cuprinse care de-a lungul timpului au fost propuneri venite de la mine. Sunt mulţumit că s-au prins de buget acum şi oarecum nemulţumit că nu s-au prins la momentul respectiv, mă refer la implementarea managementului calităţii în cadrul Primăriei oraşului Sărmaşu şi elaborarea unei strategiii de dezvoltare a localităţii Sărmaşu pe termen mediu şi lung, pe care o propun din 2009. De asemenea, sunt mulţumit pentru că în buget sau alocat sume pentru executarea branşamentelor la reţeaua de canalizare”, a declarat Valer Botezan. “La aspecte negative menţionez prezentarea modul de prezentare a bugetului în comisii, bugetul nu a fost prezentat astfel încât să facem o analiză comparativă cu anul trecut. De asemenea, consider că investiţiile trebuiau cuprinse într-un program anual de investiţii într-o anexă”, a completat consilierul democrat-liberal.

Premiu pentru cel mai bun proiect din Regiunea Centru

Primăria oraşului Sărmaşu a câştigat, în decembrie 2013, premiul Revistei Române de Administraţie Publică Locală pentru cel mai bun proiect la secţiunea Utilităţi Publice la nivelul Regiunii Centru, acordat în cadrul Galei Concursului Naţional de Proiecte din Administraţia Publică Locală “Cele bune să se-adune!”. “Revista Română de Administraţie Publică Locală care are sediul redacţiei la Braşov organizează în fiecare an, în parteneriat cu asociaţiile administraţiilor publice locale, respectiv Asociaţia Comunelor Oraşelor Municipiilor şi Asociaţia Consiliilor Judeţene o selecţie de proiecte sub egida “Cele bune să se adune!”. Anul trecut, oraşul nostru a participat la această gală a premiilor revistei, cu două proiecte de succes, de extindere a reţelelor de alimentare cu apă în toate satele componente şi cu proiectul de zonă de agrement în oraşul Sărmaşu pe Programul Naţional de Spaţii Verzi. Din cele două proiecte a fost selectat primul, cel de utilităţi, de alimentare cu apă şi la secţiunea “Proiecte de utilităţi” a fost ales ca unul din proiectele cele mai valoroase din Regiunea Centru, drept pentru care am primit trofeul Revistei Române de Administraţie Publică Locală”, a declarat Ioan Mocean, primarul oraşului Sărmaşu.

[zizigallery id=1084]

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE