„Laboratorul” legilor sociale, prezidat de Alexandru Frătean Politic
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 58 Vizualizări

„Laboratorul” legilor sociale, prezidat de Alexandru Frătean

111Senatorul social-democrat Alexandru Petru Frătean a fost ales miercuri, 2 septembrie, în funcţia de preşedinte al Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senatul României. Care sunt provocările şi priorităţile noii funcţii deţinută de Alexandru Petru Frătean, vă invităm să aflaţi în interviul următor.

Reporter: Ce înseamnă, mai concret, comisia pe care o prezidaţi?

Alexandru Petru Frătean: După cum se ştie, munca de pregătire a dezbaterilor în plen care înseamnă adoptarea efectivă a legilor care conduc ţara, se întâmplă în comisii. Senatul are mai multe comisii permanente care sunt conduse de un preşedinte. Comisiile au şi angajaţi care analizează toate legile care trebuie să treacă pe la comisia de muncă, în cazul meu. Domeniile din care fac parte legile care vin la comisie sunt foarte multe şi aş aminti raporturile de muncă, politici salariale, securitatea şi igiena muncii, protecţia, asistenţa şi securitatea socială, protecţia socială a şomerilor, ocuparea forţei de muncă şi formarea profesională, protecţia specială a persoanelor cu handicap, parteneriatul şi dialogul social, instrumentele bilaterale şi multibilaterale în domeniul politicilor sociale, pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale, nivel de trai, calitatea vieţii, piaţa muncii, protecţia familiei, drepturile reparatorii acordate prin legi speciale şi multe altele. Practic, la comisie se analizează tot ceea ce înseamnă lege care vine la Senat, iar dincolo de domeniile enunţate, pentru care comisia întocmeşte rapoarte, comisia trebuie să dea avize pentru o serie de alte proiecte legislative a căror raportori finali sunt alte comisii din Senat care au eventual tangenţă cu unul din domeniile amintite.

Rep.: Care e importanţa comisiei a cărei activitate o coordonaţi în raport cu alte comisii parlamentare?

A.P.F.: Comisia de muncă din Senat, alături de comisia juridică are cea mai consistentă activitate, dacă ne raportăm la numărul de rapoarte şi legi la care se dau avize. Suntem una din comisiile cele mai laborioase şi foarte solicitate, mai ales în această perioadă. Probabil ştiţi, unul din principalele obiective ale guvernului nostru şi partidului nostru a fost legat de redarea drepturilor tuturor oamenilor care au fost frustraţi prin măsurile guvernelor Băsescu: s-au tăiat pensii, s-au tăiat salarii, s-a dus criza pe seama oamenilor. Noi am promis că vom da înapoi toate aceste drepturi, cu alte cuvinte am avut foarte multe drepturi şi vom avea în continuare până reglăm toate aceste subiecte pentru că mai sunt o serie de lucruri care în mare s-au rezolvat dar foarte multe detalii şi domenii de aplicare mai ridică probleme şi vom avea mult de lucru în această directive.

Rep.: Cât de apropiată e graniţa dintre măsurile sociale corecte şi măsurile populiste?

A.P.F.: Am reuşit să găsim soluţii bune împreună cu Guvernul, pentru că în dezbateri au fost atât propuneri ale Guvernului care să regleze aceste subiecte, dar şi o serie de iniţiative legislative ale senatorilor şi parlamentarilor care vizează o serie de puncte din această materie, legate de salarii, pensii, reparaţii, tipuri de indemnizaţii, ca să nu mai spun de povestea aceasta a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, subiect pe marginea căruia avem în fiecare lună câteva iniţiative legislative şi unele dintre ele – şi nu mă refer doar la acestea, ci şi la protecţia copilului – şi în general multe iniţiative le putem cataloga populiste. Din păcate. Sunt iniţiative care se fac de foarte mulţi în ideea de a promite în judeţele şi colegiile respective tot felul de avantaje pentru voturi şi până la urmă ele n-au cum să treacă pentru că sunt exagerări şi lucruri care sunt făcute doar de dragul de a fi făcute. Cred că una dintre marile probleme ale noastre este populismul, pe care trebuie să îl tratăm foarte serios, în sensul de a încerca să luăm măsuri corecte şi nu populiste.

Rep.: Aţi anunţat, în urmă cu câteva zile, şase priorităţi legislative personale. S-a schimbat agenda dumneavoastră ca urmare a noii funcţii pe care o deţineţi?

A.P.F.: Nu s-a schimbat agenda mea, dimpotrivă. Principalele mele priorități legislative rămân aceleaşi pe care le-am anunţat, respectiv Codul Fiscal, Legea Salarizării, Legea Bugetului pentru 2016, Legea Votului prin corespondență, Legea Achizițiilor Publice şi Codul incompatibilităților. Ceea ce aş adăuga la agenda respectivă este că îmi doresc o colaborare foarte serioasă cu Ministerul Muncii, indiferent de eventualele culori politice ale acestui Minister. Îmi doresc o discuţie foarte aprofundată, mai ales pe tot ceea ce însemană protecţie socială în România. Cred că e un domeniu care e depăşit de realitate şi avem o foarte mare nevoie de a regla aceste lucruri, dincolo de problema Legii unitară a salarizării, dincolo de Legea bugetului, asta este unul dintre lucrurile care trebuie puse la punct pe un făgaş mai normal, mai constructiv, care să vină să se adreseze într-adevăr celor care au nevoie de un suport dar în acelaşi timp să fie corecte şi drepte şi stimulative în găsirea unor soluţii şi în plan personal. Eu cred că e un domeniu care va trebui abordat după ce rezolvăm Legea unitară a salarizării şi mă bucur că există nişte discuţii şi un dialog politic constructiv între principalele forţe din Parlament. E foarte important, pentru că dincolo de bătălia politică în orice ţară, inclusiv în România, sunt mai multe chestiuni care nu ţin de culoarea politică. Sunt obiective naţionale care trebuie îndeplinite, trebuie rezolvate. Salariile oamenilor trebuie rezolvate şi trebuie să fie corecte. Protecţia socială trebuie rezolvată, indiferent că eşti de dreapta sau de stânga. Problema de securitate naţională – sigur, nu e domeniul meu – dar vorbesc în general, ea trebuie rezolvată indiferent că eşti de dreapta sau de stânga. Trebuie să înţelegem cu toţii că e foarte important să existe un dialog constructiv între Putere şi opoziţie pe temele majore, fundamentale care constituie esenţa funcţionării statului roman.

Rep.: Cum va fi luna septembrie pentru activitatea Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senatul României?

A.P.F.: Mă aşteaptă un pachet semnificativ de legi care urmează în dezbatere, peste 40 în luna septembrie, ceea ce este foarte mult. Sunt convins că o să le facem faţă, aparatul comisiei este de calitate, cu multă experienţă şi ştie foarte bine meserie. Nu îmi fac probleme şi sper să am o contribuţie bună la bunul mers al lucrurilor. După părerea mea, e importantă direcţia pe care o oferă comisia, preşedintele comisiei, abordărilor Senatului şi chiar politic discutând, asupra temelor care sunt în discuţie. Eu îmi susţin Guvernul, pentru că e Guvernul meu, dar au fost şi situaţii, şi poate vor mai fi, în care poate că nu dă cele mai bune soluţii şi trebuie să ai un punct de vedere foarte clar şi capacitatea de a discuta aceste lucruri şi de a le corecta dacă este cazul.

Rep.: Apropo de protecţie socială… Vă îngrijorează sau nu valul de refugiaţi care se apropie de graniţa ţării noastre?

A.P.F.. E o preocupare. Trebuie să ne preocupe tot ce se întâmplă în jurul nostru, pentru că toate contează. Şi e un moment destul de complicat pentru toată lumea şi pe noi trebuie să ne preocupe chestiunea aceasta. Nu cred că putem vorbi în termeni că ne îngrijorează. Nu ne sperie, trebuie să ne preocupe şi trebuie să abordăm serios problema, în interesul României.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE