Moartea pe scenă după 10 ani de „Yorick” Cultură
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 226 Vizualizări

Moartea pe scenă după 10 ani de „Yorick”

DSC_0408Moartea a fost oaspetele de vază pe scena Teatrului „Studio” din Târgu-Mureş duminică, 15 noiembrie, invitată de către realizatorii spectacolului „Măcelarii”, cea mai recentă producţie a Teatrului „Yorick” care sărbătoreşte 10 ani de activitate. Şi cum ar putea să sărbătorească un teatru independent altfel decât tot prin teatru? Un mini-festival, două premiere absolute vin să bucure publicul târgumureşean.

DSC_0513 Facem mişto de subiectele tabu?

Prima premieră, drama “Măcelarii” a dramaturgului târgumureşean debutant Szabó Róbert Csaba, s-a înscris perfect în galeria spectacolelor surprinzătoare cu care ne-a obişnuit „Yorick”, respectiv directorul acestuia, Sebestyén Aba. O adevărată comedie neagră, grotească, hilară şi îngrozitoare în acelaşi timp. Asta deşi am conştientizat deja cu toţii că realitatea găseşte întotdeauna mijloacele pentru a depăşi în intensitate imaginaţia cea mai şocantă. Un teatru mai degrabă jucăuş care trebuie văzut şi îndelung rumegat pentru a putea percepe simbolurile ascunse. O comedie de groază în intenţia autorului, una despre acea realitate extrem de mediatizată în care trăim, în care moartea este şi ea tratată ca un eveniment mediatic. Piesa se petrece în Théâtre du Grand-Guignol din Paris, un spaţiu real, teatru specializat pe producţii de groază care a dat faliment tocmai pentru că nu mai putea concura cu realitatea mult mai brutală decât imaginaţia artiştilor.

DSC_0073Se petrece acolo putându-se la fel de bine petrece oriunde şi oricând într-un spaţiu atemporal, în condiţiile în care moartea a devenit un eveniment public. Piesa atacă subiecte tabu şi face “mişto” de ele. Publicul poate reacţiona complex la astfel de abordări, dar în ultimă instanţă se va vedea obligat să privească în ochi tocmai acele realităţi pe care le-a ignorat până în acel moment.

DSC_0199 Şi sângele va curge…

Nu vreau să stric surpriza viitorilor spectatori dezvăluind prea multe despre subiect. O comedie cu un filon psihologic printre altele şi despre rostul vieţii. Şi ca ironia să fie supremă, dintre toate personajele, ratate fiecare în felul său, supravieţuieşte torentului de violenţă singurul care… dar mai multe pe viu. În schimb spectatorii trebuie să fie pregătiţi să râdă pe săturate. Cel puţin până la acel moment când sângele va îngheţa în vine. Când sângele promite să curgă şi să ne inunde. Moartea pe scenă live, într-o coregrafie atent orchestrată. O producţie închegată, actori, regizor, scenografi şi compozitor, cu toţii conlucrând pentru obţinerea iluziei dorite. Un exemplu în acest sens ar fi coloana sonoră realizată de Zsolt B. Szabó care a introdus în aceasta sunetele infra, cunoscute pentru capacitatea lor de a crea o stare de nelinişte şi de a induce spaima în oameni. O stare pe care spectatorii au resimţit-o din plin, chicotitul permanent îngheţând pe buze în unele momente.

Spaimă şi seducţie, sânge şi erotism. Şi multe altele coexistă perfect în piesa care promite să ne zguduie cu un umor care generează disconfort. Nu întâmplător „Măcelarii” nu este recomandată publicului sub 16 ani. În distribuţie îi putem cunoaşte sau revedea pe Levente Ördög, Örs Bálint, Attila Csaba Gaál, Botond Kovács, Norbert Esti, Anna Hollai-Heiser, Gábor Tollas, Hunor Barabás, Anna Horváth, decorul este semnat de Anna Lokodi, Zsuzsi Szőke, Eszter Nagy, Beatrix Czirják, Botond Bereczki, coreografia de Csaba Györfi, sunetul este realizat de către deja pomenitul Zsolt B. Szabó. Regia este semnată de inepuizabilul Sebestyén Aba.DSC_0245

Perspective ironice şi tandre ale convieţuirii

A doua premieră, a piesei „MaRo” a dramaturgului Csaba Székely şi în regia semnată Andi Gherghe se anunţă a fi „încă un spectacol despre convieţuirea româno – maghiară”, cum au explicat realizatorii. Care susţin că avem nevoie de încă unul, încă zece şi încă o sută, până ajungem să ne cunoaştem. Acestea ajută publicul să perceapă şi din alte perspective această convieţuire care nu arareori a generat drame. Drame care nu sunt cunoscute. „Este important pentru că ăştia suntem, români, maghiari, secui, ce-om fi, trebuie să ne cunoaştem. Iar dacă noi nu ne respectăm între noi cum am putea să clădim o comunitate puternică, ce lăsăm copiilor noştri până la urmă?”, a explicat Andi Gherghe.

Pe de altă parte, realizatorii cred că această convieţuire interetnică poartă atât de mult stres în sine încât trebuie cumva să îl eliberăm. Iar astfel de spectacole care să trateze partea ironică şi comică a situaţiei în care coexistăm pot fi un excelent mijloc de defulare. Mândrie etnică şi complex de inferioritate, sentimente de dominare şi nemulţumiri reale, durere sinceră şi umor, toate condimentate cu gâlcevi şi bruftuluieli. Piesa poate fi vizionată vineri, 20 noiembrie, ora 19.00, în incinta teatrului Studio 2.1 din strada Frunzei nr. 9. Realizatorii afirmă că, în ciuda problemelor, în timpul repetiţiilor niciunul dintre artiştii fie români sau maghiari nu au suferit vătămări corporale.

Yorick în cifre

După 10 ani de activitate, ce s-ar mai putea spune despre Teatrul „Yorick”? 594 de spectacole, 53.000 de spectatori la cele 23 de producţii, nouă premiere absolute dintre care şase în limba maghiară supratitrate pentru publicul român, o mulţime de dramaturgi români traduşi în limba maghiară şi invers, 16 festivaluri naţionale şi 14 internaţionale de prestigiu. 16 premii profesionale, inclusiv un premiu pentru cel mai bun spectacol. 14 oraşe din ţară şi 12 din afară, până hăt în Detroit (SUA). Rampă de lansare pentru peste 100 de tineri artişti, studenţi, dramaturgi, scenografi, regizori sau compozitori. Obiectivele de la începuturi atinse.

Premierele sunt prezentate în cadrul celei de-a VII-a ediţie a proiectului „Dialog intercultural prin prisma teatrului contemporan”, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Fondul Bethlen Gábor şi Primăria Târgu-Mureş, care aduce piese şi teme contemporane pe scenele târgumureşene.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE