Home / Cultură / Sculați gazde mureșeni, nu dormiți, cu colindători de la Vrancea

Sculați gazde mureșeni, nu dormiți, cu colindători de la Vrancea

DSC_0131Seară de Crăciun mai puțin obișnuită pentru cei care au trecut de vârsta copilăriei sau de prima tinerețe. În urmă cu ani, Moș Nicolae, apoi Moș Crăciun („Moș Gerilă” pentru o anumită perioadă) soseau într-un decor diferit de altimii ani. Totul era alb, coșurile scoteau fum și copiii, după ce părăseau derdelușurile înfrigurați, așteptau la gura sobei să vină Moșul.
Astăzi se stă în casă, în fața televizoarelor sau a monitoarelor. Grupurile de colindători se aud mai rar, chiar și la țară. În orașe mai peste tot sunt interfoane la blocuri, chiar și la case, astfel încât „musafirii”, unii nepoftiți, nu mai au acces. Astfel de grupuri își mai fac apariția răzleț, priviți deseori cu suspiciune, chiar iritare. „Temerarii” își mai iau inima în dinți și pornesc să cutreiere, chiar prin alte zone. Unul dintre acestea vizitează Târgu-Mureșul de câțiva ani, venind tocmai din județul Vrancea.
La lăsatul serii acest grup se oprește în parcurile din cartiere, cu „turca”, sau „capra”. „Hărmălaia” pe care o produc îi irită pe unii, le trezesc nostalgii altora. Dintr-un motiv sau altul, să scape de ei sau să-i răsplătească, aceștia primesc câteva bucate, sau bani de la locatarii din zonă și pleacă mai departe. După ce colindă cartirele mureșene, aceștia se îndreaptă spre gară și își continuă periplul prin țară. Destinația următoare este Bistrița, după cum ne spune cel care pare a fi liderul grupului alcătuit din 8 băieți, Daniel Niculae.
„În ultimii ani aceste obiceiuri încep să se stingă în majoritatea locurilor. Tinerii au plecat de la sate și au alte preocupări. Noi, în urmă cu șase ani am alcătuit acest grup și ne-am decis ca an de an să cutreierăm țara, să ducem mai departe tradiția. Am ales zona Ardealului, să transmitem mesajul și în alte părți. Oamenii sunt ospitalieri, unii ne primesc cu mare drag, alții mai puțin, atunci mergem mai departe. Pentru noi este o bucurie să găsim oameni care apreciază acest lucru și mergem mai departe cu sufletul împăcat”, ne dezvăluie Daniel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Admiterea 2020 la Facultatea de Inginerie și Tehnologia Informației din cadrul UMFST

Emisiunea se poate urmări accesând: https://live.umfst.ro/ https://m.facebook.com/umfst https://m.youtube.com/channel/UCT15XZBMHPRCJgLGpB9mgdA 60 SHARES Distribuie pe Facebook Tweet Follow …