Tinereţe versus experienţă, „duelul” pentru Primăria Sărmaşu
10 mai 2016Biroul Electoral de Circumscripţie Nr. 8 Sărmaşu a validat două candidaturi pentru funcţia de primar al oraşului Sărmaşu la alegerile locale din 5 iunie 2016, precum şi cinci liste complete depuse de Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa”, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), Partidul Naţional Liberal (PNL), Partidul Social Democrat (PSD) şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), o listă de 18 candidaţi din partea Partidului Mişcarea Populară (PMP), dar şi o candidatură independentă pentru Consiliul Local, cea a preotului protopop onorific Bucur Ilie Caşu. Pentru funcţia de primar, cei 5.694 de cetăţeni cu drept de vot vor avea de ales dintre actualul edil şef al oraşului, liberalul Ioan Mocean, şi independentul Valer Botezan, fost membru al PDL şi PNL, cu două mandate de consilier local la activ, în perioada 2008-2016.
Ioan Mocean: „Suntem echipa cea mai statornică”
Fost viceprimar între 2000 şi 2004, primar al oraşului Sărmaşu din 2004 până în prezent, Ioan Mocean este de profesie inginer, are vârsta de 55 de ani şi intenţionează să îşi valorifice experienţa acumulată în cei 16 ani de activitate pe plan administrativ pentru un nou mandat. „Candidatura mea se bazează pe experienţa acumulată de-a lungul celor 15 ani petrecuţi pe şantierele gazului metanului şi a celor 16 ani din domeniul administraţiei, patru în calitate de viceprimar şi 12 de primar. Experienţă pe care am câştigat-o atât din punct de vedere al lucrului cu oamenii, pe şantier, cât şi al experienţei din administraţia publică locală. Mizez pe înţelepciunea şi încrederea cetăţenilor din Sărmaşu. Am explicat oamenilor că nu e suficient să votezi candidatul de primar, dacă nu votezi şi echipa de consilieri locali şi în acelaşi timp echipa de consilieri judeţeni, pentru că proiectele primarului trebuie susţinute de Consiliul Local, iar proiectele locale sunt legate de proiectele de la nivel judeţean. Am depus o listă de 19 consilieri locali, aş spune o listă care se caracterizează prin statornicie. Suntem echipa cea mai statornică de 16 ani de când PNL are candidaţi. Este lista cu experienţa cea mai mare în Consiliul Local, iar pe locurile eligibile avem consilieri cu unu, două şi trei mandate. De asemenea, avem lista cu resursa umana cea mai diversificată”, a afirmat Ioan Mocean, care a explicat că lista Partidului Naţional Liberal a fost întocmită astfel încât să conţină viitori consilieri din toate localităţile aparţinătoare ale oraşului Sărmaşu.
Valer Botezan: „Candidez să fiu primarul tuturor cetățenilor”
Contracandidatul actualului primar este independentul Valer Botezan, în vârstă de 39 de ani, de profesie tehnician economist, în prezent contabil, fost contabil şef al Primăriei Sărmaşu care şi-a început cariera politică tot ca independent, în 2004, la alegerile pentru Consiliul Local. „Cu gândul la binele tuturor cetățenilor, mi-am depus candidatura ca și candidat independent la funcţia de primar al oraşului Sărmaşu. Candidez să fiu primarul tuturor cetățenilor, să fiu în slujba cetățenilor și nu stăpânul lor, să gestionez corect banii publici, să fiu cinstit, și cu bun simț să fac totul pentru oameni!”, a declarat Valer Botezan. „După fuziunea dintre PDL, al cărui membru eram, şi PNL, nu m-am mai regăsit în noul partid şi am decis să renunţ, mai ales că foarte mulţi cetăţeni mi-au solicitat să candidez”, a completat Valer Botezan, a cărui candidatură este susţinută de PSD, PMP şi Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa”.
UDMR, în echipă cu actualul primar
Lista UDMR pentru Consiliul Local al oraşului Sărmaşu este deschisă de actualul viceprimar Sallai Imre, care a declarat că la alegerile locale din 5 iunie 2016 „Laleaua” va sprijini candidatura primarului în exerciţiu, Ioan Mocean. „Mai doresc încă un mandat, dacă se poate, de viceprimar. Vreau să ne continuăm proiectele începute în echipa care suntem. Avem o listă de 19 consilieri, toţi de acolo, de la locul 1 până la locul 19, ar putea să facă faţă provocărilor care sunt în Consiliul Local în perioada 2016-2020. Avem oameni bine pregătiţi”, a menţionat Sallai Imre. „Sper să câştigăm patru mandate, prin redistribuire şi poate chiar şi fără”, a completat actualul viceprimar al oraşului Sărmaşu.
PSD susţine schimbarea
Numărul 1 pe lista PSD este ocupat de Doina Moga, actual consilier local, care a declarat că social-democraţii îşi doresc cel puţin trei mandate în viitorul Consiliu Local. „Obiectivele mele sunt de interes local, pentru populaţie, de a susţine proiectele care sunt pentru dezvoltarea infrastructurii, suntem foarte interesaţi ca şi organizaţie de a aduce fonduri europene, pentru că la nivel de Sărmaşu nu s-a întâmplat nici un proiect european, nici un euro, ceea ce pentru noi este un aspect negativ al perioadei trecute. Am încercat să îl sprijinim pe actualul primar să-şi angajeze consilier personal, să accesăm proiecte, dar nu am fost suficient de convingători”, a afirmat Doina Moga.
La alegerile locale din 5 iunie 2016, PSD Sărmaşu nu va avea candidat la funcţia de primar, social-democraţii alegând varianta sprijinirii candidatului independent Valer Botezan. „Am considerat că în contextul acestor alegeri, din dorinţa de a schimba ceva, e mai bine să nu avem alt candidat, să nu avem şi noi candidat, ca să ne maximizăm şansele de a schimba ceva, aşa cum se schimbă în toată ţara. Aşa am decis la nivel de organizaţie, să susţinem un candidat independent”, a precizat Doina Moga.
Părintele Bucur Ilie Caşu, candidat independent
O candidatură interesantă este cea a preotului protopop onorific Bucur Ilie Caşu, aflat pe lista pentru Consiliul Local Sărmaşu. „Candidez independent, am mai fost 12 ani consilier şi sigur că sunt conştient de misiunea încredinţată consilierilor, că trebuie să slujim oamenii. Am câteva puncte bine stabilite, voi fi probabil în comisia de cultură, am fost atâţia ani preşedintele comisiei de cultură şi avem câteva lucruri pe care trebuie să le punem la punct, cu biblioteca, cu căminul. Sunt multe doleanţe pe care le au oamenii şi Primăria sigur că nu se poate ocupa îndeaproape, dar pe secţiunea aceasta ele se pot îndeplini. Vreau ca fiecare localitate să ridic câte o troiţă, câte o bisericuţă mică – pentru că suntem un popor ortodox – pictată în interior, cu candelă aprinsă. La intrările din Sărmaşu îmi doresc să facem aşa cum au majoritatea localităţilor din ţară o binecuvântare pentru cei care intră şi ies din localitate. În calitate de preot cunosc doleanţele şi problemele oamenilor şi pe multe dintre ele doar preotul le ştie. Vreau să ajut oamenii, să le fiu un sprijin real aşa cum am mai fost, în cei 12 ani cât am fost consilier local am făcut foarte multe lucruri pentru zona noastră a Sărmaşului”, a declarat Bucur Ilie Caşu.
Înainte de a intra în competiţia electorală, Bucur Ilie Caşu a cerut acceptul conducerii Arhiepiscopiei Ortodoxe de la Alba Iulia, dar şi al enoriaşilor. „Fiecare preot, pentru a putea să candideze în calitate de independent, trebuie să primească aprobare de la Înalpreasfinţitul Părinte Irineu, care mi-a aprobat această dorinţă a mea. M-am dus, am citit-o în biserica din parohia de care aparţin, oamenii au fost de acord. Le-am spus că dacă vor să îi ajut, atunci le stau la dispoziţie. Mai am patru ani până la pensie şi dacă nu mă votează o să le mulţumesc că mi-au făcut un bine pentru că îmi văd de parohie şi de inima mea, care aşa cum ştiţi acum zece ani a fost operată”, a spus preotul protopop onorific de la Sărmaşu.
Lista „Pro-Europa”
Nume şi prenume Vârsta Ocupaţia
Armin Gaspar 43 ani Fără
Ştefan Cojocnean 49 ani Fără
Casian Lăcătuş 55 ani Fără
Codin Varga 50 ani Fără
Aunel Velcherean 45 ani Fără
Elvis Moldovan 28 ani Fără
Alexandru Ştefan Dascăl 35 ani Fără
Letiţia Lumperdean 38 ani Fără
Geanini Moldovan 25 ani Fără
Eusebiu Florin Fodor 29 ani Fără
Rafael Pihoda 44 ani Fără
Olguţa Gaşpar 39 ani Fără
Ileana Lăcătuş 40 ani Fără
Irina Pihoda 37 ani Fără
Ludivica Anica Gaşpar 34 ani Fără
Cosmin Lăcătuş 31 ani Fără
Robert Daniel Velcherean 25 ani Fără
Marcel Adrian Creţiu 32 ani Fără
Sorinel Gaşpar 34 ani Fără
Lista ALDE
Nume şi prenume Vârsta Ocupaţia
Krisztina Bărăian 30 ani Oficiant poştă
Dan Alex Chertes 29 ani Inginer
Alexandra Felea 24 ani Studentă
Adrian Mureşan 28 ani Şef atelier
Simion Moldovan 27 ani Tapiţer
Petru Bărăian 35 ani Şef atelier
Ioana Lebeniţă 38 ani Croitoreasă
Ana Mureşan 66 ani Barman
Daniel Chiluţ 26 ani Tapiţer
Iuliana Leonte 36 ani Vânzătoare
Iustin Chiluţ 29 ani Liber profesionist
Alexandru Dascăl 64 ani Tâmplar
Ana Odolean 25 ani Croitoreasă
Vasile Legean 31 ani Tâmplar
Tibor Porkolab 29 ani Tapiţer
Gavriel Morar 34 ani Agricultor
Tiberiu Keller 30 ani Tapiţer
Noemi Morar 29 ani Agricultor
Vasile Socaciu 40 ani Ziler
Lista PMP
Nume şi prenume Vârsta Ocupaţia
Florin Feier 31 ani Farmacist
Marinel Bota 39 ani Lăcătuş mecanic
Szilagyi Karoly 42 ani Tehnician veterinar
Ana Zaiţ 50 ani Jurist
Nagy Attila 45 ani Mecanic
Cosmin Sărmăşan 28 ani Profesor
Doru Feier 42 ani Inginer
Traian Ivanovici 41 ani Operator extracţie
Ilie Botezan 37 ani Conducător auto
Felomena Bucur 43 ani Învăţătoare
Sergiu Cornea 35 ani Tinichigiu
Vasile Chiluţ 50 ani Mecanic
Kiraly Carol 56 ani Sculer matriţer
Dumitru Rus 32 ani Muncitor
Mircea Pop 41 ani Operator extracţie
Adriana Cămărăşan 42 ani Asistent medical
Rodica Birta 38 ani Coafeză
Angela Botezan 39 ani Contabil
Lista PNL
Nume şi prenume Vârsta Ocupaţia
Ioan Mocean 55 ani Primar
Marius Baciu 54 ani Director tehnic
Ioan Rus 53 ani Administrator
Tiberiu Pop 41 ani Fermier
Dragoş Mărica 53 ani Şef formaţie extracţie
Cornel Purcar 51 ani Instalator gaz
Cornel Vamoş 48 ani Administrator
Victor Baciu 45 ani Operator extracţie
Pavel Racz 45 ani Manager IT
Florin Munteanu 48 ani Şef district
Tamara Bindiu 41 ani Stomatolog
Nicolae Cămărăşan 48 ani Fermier
Anisia Jucan 37 ani Profesoară
Grigore Bobiş 62 ani Administrator
Vasile Şugar 59 ani Şef sector
Oana Mititean 49 ani Director
Ioan Filimon 65 ani Şef district
Vasile Lăzărean 30 ani Administrator
Petrică Vancea 30 ani Fermier
Lista PSD
Nume şi prenume Vârsta Ocupaţia
Doina Moga 48 ani Director firmă
Ştefan Hădărean 65 ani Pensionar
Maria Chiş 60 ani Director adjunct
Liviu Lumperdean 41 ani Controlor producţie
Laurenţiu Trânc 76 ani Pensionar
Traian Rusu 40 ani Cântăreţ bisericesc
Iosif Pop 31 ani Operator sudor
Daniel Huipe 44 ani Operator gaze
Melian Huipe 45 ani Sudor
Marcel Dumitrescu 57 ani Pensionar
Gheorghe Urcan 66 ani Pensionar
Ioan Miclea 74 ani Pensionar
Delia Corlean 44 ani Casnică
Ioan Istic 50 ani Fără
Ioana Maria Tuşinean 37 ani Asistent medical
Ştefan Man 28 ani Medic veterinar
Ana Hulpe 42 ani Casnică
Felicia Hulpe 41 ani Muncitoare
Ionuţ Dumitrescu 28 ani Fără
Lista UDMR
Nume şi prenume Vârsta Ocupaţia
Sallai Imre 54 ani Viceprimar
Viragos-Toth Alexandru 56 ani Inginer agricol
Nagy Adalbert 77 ani Pensionar
Bartha Lidia 46 ani Profesoară
Feher Edmund 48 ani Întreprinzător
Szep Leona 39 ani Broker asigurări
Lorand Lăcătuş 29 ani Profesor
Ilyes Attila 30 ani Pădurar
Odon Lăcătuşu 25 ani Agent vânzări
Linka Carol 65 ani Operator reţea apă
Borbely Erika 29 ani Asistent medical
Szilagyi Ioan 44 ani Agricultor
Lakatus Geza Denes 65 ani Muncitor
Borbely Ştefan 54 ani Şef echipă
Kovacs Ileana 57 ani Asistent personal
Nagy Csaba 50 ani Croitor
Bodo Ibolya 46 ani Şef atelier
Kis Edit-Erika 41 ani Profesoară
Soos Pavel 46 ani Fermier
Vârsta medie a candidaţilor pentru CL Sărmaşu
48,2 ani – PSD
48,1 ani – PNL
47,4 ani – UDMR
40,6 ani – PMP
37,5 ani – „Pro-Europa”
34,2 ani – ALDE
Reprezentativitate pe sexe
Partid Bărbaţi Femei
PNL 16 3
„Pro Europa” 14 5
PSD 13 6
UDMR 13 6
PMP 13 5
ALDE 12 7
Remember 2012
La alegerile locale din 2012, pentru funcţia de primar al oraşului Sărmaşu s-au înregistrat trei candidaturi: Ioan Mocean (USL – 66,79%),Valer Botezan (ApMS – 27,63%) şi Marcel Dorinel Dumitrescu (PP-DD – 5,58%).
Tot în 2012, rezultatele alegerilor pentru Consiliul Local Sărmaşu au fost următoarele:
USL 45,49% (7 mandate)
UDMR 20,33% (3 mandate)
ApMS 16,68% (3 mandate)
PP-DD 6,33% (1 mandat)
„Pro Europa” 5,55% (1 mandat)
PRM 3,46% (0 mandate)
ACDR 2,15% (0 mandate)
Lasă un comentariu