Tinereţe versus experienţă, „duelul” pentru Primăria Sărmaşu Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 2276 Vizualizări

Tinereţe versus experienţă, „duelul” pentru Primăria Sărmaşu

cap sarmasu

Biroul Electoral de Circumscripţie Nr. 8 Sărmaşu a validat două candidaturi pentru funcţia de primar al oraşului Sărmaşu la alegerile locale din 5 iunie 2016, precum şi cinci liste complete depuse de Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa”, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), Partidul Naţional Liberal (PNL), Partidul Social Democrat (PSD) şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), o listă de 18 candidaţi din partea Partidului Mişcarea Populară (PMP), dar şi o candidatură independentă pentru Consiliul Local, cea a preotului protopop onorific Bucur Ilie Caşu. Pentru funcţia de primar, cei 5.694 de cetăţeni cu drept de vot vor avea de ales dintre actualul edil şef al oraşului, liberalul Ioan Mocean, şi independentul Valer Botezan, fost membru al PDL şi PNL, cu două mandate de consilier local la activ, în perioada 2008-2016.

5A ioan mocean

Ioan Mocean: „Suntem echipa cea mai statornică”

Fost viceprimar între 2000 şi 2004, primar al oraşului Sărmaşu din 2004 până în prezent, Ioan Mocean este de profesie inginer, are vârsta de 55 de ani şi intenţionează să îşi valorifice experienţa acumulată în cei 16 ani de activitate pe plan administrativ pentru un nou mandat. „Candidatura mea se bazează pe experienţa acumulată de-a lungul celor 15 ani petrecuţi pe şantierele gazului metanului şi a celor 16 ani din domeniul administraţiei, patru în calitate de viceprimar şi 12 de primar. Experienţă pe care am câştigat-o atât din punct de vedere al lucrului cu oamenii, pe şantier, cât şi al experienţei din administraţia publică locală. Mizez pe înţelepciunea şi încrederea cetăţenilor din Sărmaşu. Am explicat oamenilor că nu e suficient să votezi candidatul de primar, dacă nu votezi şi echipa de consilieri locali şi în acelaşi timp echipa de consilieri judeţeni, pentru că proiectele primarului trebuie susţinute de Consiliul Local, iar proiectele locale sunt legate de proiectele de la nivel judeţean. Am depus o listă de 19 consilieri locali, aş spune o listă care se caracterizează prin statornicie. Suntem echipa cea mai statornică de 16 ani de când PNL are candidaţi. Este lista cu experienţa cea mai mare în Consiliul Local, iar pe locurile eligibile avem consilieri cu unu, două şi trei mandate. De asemenea, avem lista cu resursa umana cea mai diversificată”, a afirmat Ioan Mocean, care a explicat că lista Partidului Naţional Liberal a fost întocmită astfel încât să conţină viitori consilieri din toate localităţile aparţinătoare ale oraşului Sărmaşu.

4A valer botezan

Valer Botezan: „Candidez să fiu primarul tuturor cetățenilor”

Contracandidatul actualului primar este independentul Valer Botezan, în vârstă de 39 de ani, de profesie tehnician economist, în prezent contabil, fost contabil şef al Primăriei Sărmaşu care şi-a început cariera politică tot ca independent, în 2004, la alegerile pentru Consiliul Local. „Cu gândul la binele tuturor cetățenilor, mi-am depus candidatura ca și candidat independent la funcţia de primar al oraşului Sărmaşu. Candidez să fiu primarul tuturor cetățenilor, să fiu în slujba cetățenilor și nu stăpânul lor, să gestionez corect banii publici, să fiu cinstit, și cu bun simț să fac totul pentru oameni!”, a declarat Valer Botezan. „După fuziunea dintre PDL, al cărui membru eram, şi PNL, nu m-am mai regăsit în noul partid şi am decis să renunţ, mai ales că foarte mulţi cetăţeni mi-au solicitat să candidez”, a completat Valer Botezan, a cărui candidatură este susţinută de PSD, PMP şi Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa”.

CASETA 6 udmr

UDMR, în echipă cu actualul primar

Lista UDMR pentru Consiliul Local al oraşului Sărmaşu este deschisă de actualul viceprimar Sallai Imre, care a declarat că la alegerile locale din 5 iunie 2016 „Laleaua” va sprijini candidatura primarului în exerciţiu, Ioan Mocean. „Mai doresc încă un mandat, dacă se poate, de viceprimar. Vreau să ne continuăm proiectele începute în echipa care suntem. Avem o listă de 19 consilieri, toţi de acolo, de la locul 1 până la locul 19, ar putea să facă faţă provocărilor care sunt în Consiliul Local în perioada 2016-2020. Avem oameni bine pregătiţi”, a menţionat Sallai Imre. „Sper să câştigăm patru mandate, prin redistribuire şi poate chiar şi fără”, a completat actualul viceprimar al oraşului Sărmaşu.

CASETA 5 psd

PSD susţine schimbarea

Numărul 1 pe lista PSD este ocupat de Doina Moga, actual consilier local, care a declarat că social-democraţii îşi doresc cel puţin trei mandate în viitorul Consiliu Local. „Obiectivele mele sunt de interes local, pentru populaţie, de a susţine proiectele care sunt pentru dezvoltarea infrastructurii, suntem foarte interesaţi ca şi organizaţie de a aduce fonduri europene, pentru că la nivel de Sărmaşu nu s-a întâmplat nici un proiect european, nici un euro, ceea ce pentru noi este un aspect negativ al perioadei trecute. Am încercat să îl sprijinim pe actualul primar să-şi angajeze consilier personal, să accesăm proiecte, dar nu am fost suficient de convingători”, a afirmat Doina Moga.

La alegerile locale din 5 iunie 2016, PSD Sărmaşu nu va avea candidat la funcţia de primar, social-democraţii alegând varianta sprijinirii candidatului independent Valer Botezan. „Am considerat că în contextul acestor alegeri, din dorinţa de a schimba ceva, e mai bine să nu avem alt candidat, să nu avem şi noi candidat, ca să ne maximizăm şansele de a schimba ceva, aşa cum se schimbă în toată ţara. Aşa am decis la nivel de organizaţie, să susţinem un candidat independent”, a precizat Doina Moga.

caseta A bucur ilie casu

Părintele Bucur Ilie Caşu, candidat independent

O candidatură interesantă este cea a preotului protopop onorific Bucur Ilie Caşu, aflat pe lista pentru Consiliul Local Sărmaşu. „Candidez independent, am mai fost 12 ani consilier şi sigur că sunt conştient de misiunea încredinţată consilierilor, că trebuie să slujim oamenii. Am câteva puncte bine stabilite, voi fi probabil în comisia de cultură, am fost atâţia ani preşedintele comisiei de cultură şi avem câteva lucruri pe care trebuie să le punem la punct, cu biblioteca, cu căminul. Sunt multe doleanţe pe care le au oamenii şi Primăria sigur că nu se poate ocupa îndeaproape, dar pe secţiunea aceasta ele se pot îndeplini. Vreau ca fiecare localitate să ridic câte o troiţă, câte o bisericuţă mică – pentru că suntem un popor ortodox – pictată în interior, cu candelă aprinsă. La intrările din Sărmaşu îmi doresc să facem aşa cum au majoritatea localităţilor din ţară o binecuvântare pentru cei care intră şi ies din localitate. În calitate de preot cunosc doleanţele şi problemele oamenilor şi pe multe dintre ele doar preotul le ştie. Vreau să ajut oamenii, să le fiu un sprijin real aşa cum am mai fost, în cei 12 ani cât am fost consilier local am făcut foarte multe lucruri pentru zona noastră a Sărmaşului”, a declarat Bucur Ilie Caşu.

Înainte de a intra în competiţia electorală, Bucur Ilie Caşu a cerut acceptul conducerii Arhiepiscopiei Ortodoxe de la Alba Iulia, dar şi al enoriaşilor. „Fiecare preot, pentru a putea să candideze în calitate de independent, trebuie să primească aprobare de la Înalpreasfinţitul Părinte Irineu, care mi-a aprobat această dorinţă a mea. M-am dus, am citit-o în biserica din parohia de care aparţin, oamenii au fost de acord. Le-am spus că dacă vor să îi ajut, atunci le stau la dispoziţie. Mai am patru ani până la pensie şi dacă nu mă votează o să le mulţumesc că mi-au făcut un bine pentru că îmi văd de parohie şi de inima mea, care aşa cum ştiţi acum zece ani a fost operată”, a spus preotul protopop onorific de la Sărmaşu.

Lista „Pro-Europa”

Nume şi prenume                Vârsta      Ocupaţia

Armin Gaspar                       43 ani       Fără

Ştefan Cojocnean                  49 ani       Fără

Casian Lăcătuş                      55 ani       Fără

Codin Varga                          50 ani       Fără

Aunel Velcherean                 45 ani       Fără

Elvis Moldovan                     28 ani       Fără

Alexandru Ştefan Dascăl      35 ani       Fără

Letiţia Lumperdean               38 ani       Fără

Geanini Moldovan                25 ani       Fără

Eusebiu Florin Fodor           29 ani       Fără

Rafael Pihoda                        44 ani       Fără

Olguţa Gaşpar                       39 ani       Fără

Ileana Lăcătuş                       40 ani       Fără

Irina Pihoda                           37 ani       Fără

Ludivica Anica Gaşpar         34 ani       Fără

Cosmin Lăcătuş                    31 ani       Fără

Robert Daniel Velcherean    25 ani       Fără

Marcel Adrian Creţiu            32 ani       Fără

Sorinel Gaşpar                      34 ani       Fără

Lista ALDE

Nume şi prenume                Vârsta        Ocupaţia

Krisztina Bărăian                 30 ani       Oficiant poştă

Dan Alex Chertes                  29 ani       Inginer

Alexandra Felea                    24 ani       Studentă

Adrian Mureşan                    28 ani       Şef atelier

Simion Moldovan                 27 ani       Tapiţer

Petru Bărăian                        35 ani       Şef atelier

Ioana Lebeniţă                       38 ani       Croitoreasă

Ana Mureşan                         66 ani       Barman

Daniel Chiluţ                        26 ani       Tapiţer

Iuliana Leonte                       36 ani       Vânzătoare

Iustin Chiluţ                          29 ani       Liber profesionist

Alexandru Dascăl                  64 ani       Tâmplar

Ana Odolean                         25 ani       Croitoreasă

Vasile Legean                        31 ani       Tâmplar

Tibor Porkolab                      29 ani       Tapiţer

Gavriel Morar                       34 ani       Agricultor

Tiberiu Keller                        30 ani       Tapiţer

Noemi Morar                        29 ani       Agricultor

Vasile Socaciu                      40 ani       Ziler

Lista PMP

Nume şi prenume                Vârsta        Ocupaţia

Florin Feier                          31 ani       Farmacist

Marinel Bota                         39 ani       Lăcătuş mecanic

Szilagyi Karoly                      42 ani       Tehnician veterinar

Ana Zaiţ                                 50 ani       Jurist

Nagy Attila                            45 ani       Mecanic

Cosmin Sărmăşan                 28 ani       Profesor

Doru Feier                             42 ani       Inginer

Traian Ivanovici                    41 ani       Operator extracţie

Ilie Botezan                           37 ani       Conducător auto

Felomena Bucur                   43 ani       Învăţătoare

Sergiu Cornea                       35 ani       Tinichigiu

Vasile Chiluţ                         50 ani       Mecanic

Kiraly Carol                          56 ani       Sculer matriţer

Dumitru Rus                         32 ani       Muncitor

Mircea Pop                            41 ani       Operator extracţie

Adriana Cămărăşan               42 ani       Asistent medical

Rodica Birta                          38 ani       Coafeză

Angela Botezan                     39 ani       Contabil

Lista PNL

Nume şi prenume                Vârsta        Ocupaţia

Ioan Mocean                          55 ani       Primar

Marius Baciu                         54 ani       Director tehnic

Ioan Rus                                53 ani       Administrator

Tiberiu Pop                           41 ani       Fermier

Dragoş Mărica                      53 ani       Şef formaţie extracţie

Cornel Purcar                        51 ani       Instalator gaz

Cornel Vamoş                       48 ani       Administrator

Victor Baciu                          45 ani       Operator extracţie

Pavel Racz                              45 ani       Manager IT

Florin Munteanu                   48 ani       Şef district

Tamara Bindiu                      41 ani       Stomatolog

Nicolae Cămărăşan               48 ani       Fermier

Anisia Jucan                          37 ani       Profesoară

Grigore Bobiş                       62 ani       Administrator

Vasile Şugar                          59 ani       Şef sector

Oana Mititean                       49 ani       Director

Ioan Filimon                         65 ani       Şef district

Vasile Lăzărean                     30 ani       Administrator

Petrică Vancea                      30 ani       Fermier

Lista PSD

Nume şi prenume                 Vârsta        Ocupaţia

Doina Moga                          48 ani       Director firmă

Ştefan Hădărean                    65 ani       Pensionar

Maria Chiş                              60 ani       Director adjunct

Liviu Lumperdean                41 ani       Controlor producţie

Laurenţiu Trânc                    76 ani       Pensionar

Traian Rusu                           40 ani       Cântăreţ bisericesc

Iosif Pop                                31 ani       Operator sudor

Daniel Huipe                         44 ani       Operator gaze

Melian Huipe                        45 ani       Sudor

Marcel Dumitrescu               57 ani       Pensionar

Gheorghe Urcan                    66 ani       Pensionar

Ioan Miclea                           74 ani       Pensionar

Delia Corlean                        44 ani       Casnică

Ioan Istic                                50 ani       Fără

Ioana Maria Tuşinean           37 ani       Asistent medical

Ştefan Man                            28 ani       Medic veterinar

Ana Hulpe                             42 ani       Casnică

Felicia Hulpe                        41 ani       Muncitoare

Ionuţ Dumitrescu                  28 ani       Fără

Lista UDMR

Nume şi prenume                Vârsta        Ocupaţia

Sallai Imre                             54 ani       Viceprimar

Viragos-Toth Alexandru      56 ani       Inginer agricol

Nagy Adalbert                       77 ani       Pensionar

Bartha Lidia                          46 ani       Profesoară

Feher Edmund                       48 ani       Întreprinzător

Szep Leona                            39 ani       Broker asigurări

Lorand Lăcătuş                     29 ani       Profesor

Ilyes Attila                             30 ani       Pădurar

Odon Lăcătuşu                      25 ani       Agent vânzări

Linka Carol                           65 ani       Operator reţea apă

Borbely Erika                        29 ani       Asistent medical

Szilagyi Ioan                          44 ani       Agricultor

Lakatus Geza Denes             65 ani       Muncitor

Borbely Ştefan                      54 ani       Şef echipă

Kovacs Ileana                        57 ani       Asistent personal

Nagy Csaba                           50 ani       Croitor

Bodo Ibolya                           46 ani       Şef atelier

Kis Edit-Erika                       41 ani       Profesoară

Soos Pavel                             46 ani       Fermier

Vârsta medie a candidaţilor pentru CL Sărmaşu

48,2 ani – PSD

48,1 ani – PNL

47,4 ani – UDMR

40,6 ani – PMP

37,5 ani – „Pro-Europa”

34,2 ani – ALDE

Reprezentativitate pe sexe

Partid                       Bărbaţi     Femei

PNL                              16            3

„Pro Europa”              14            5

PSD                              13            6

UDMR                         13            6

PMP                             13            5

ALDE                           12            7

CASETA 9

Remember 2012

La alegerile locale din 2012, pentru funcţia de primar al oraşului Sărmaşu s-au înregistrat trei candidaturi: Ioan Mocean (USL – 66,79%),Valer Botezan (ApMS – 27,63%) şi Marcel Dorinel Dumitrescu (PP-DD – 5,58%).

Tot în 2012, rezultatele alegerilor pentru Consiliul Local Sărmaşu au fost următoarele:

USL                              45,49%  (7 mandate)

UDMR                         20,33%  (3 mandate)

ApMS                           16,68%  (3 mandate)

PP-DD                           6,33%  (1 mandat)

„Pro Europa”                5,55%  (1 mandat)

PRM                               3,46%  (0 mandate)

ACDR                            2,15%  (0 mandate)

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE