„Târgul Fetelor”, cea mai veche sărbătoare de pe Valea Gurghiului Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 858 Vizualizări

„Târgul Fetelor”, cea mai veche sărbătoare de pe Valea Gurghiului

O nouă ediție a „Târgului Fetelor” de la Gurghiu a avut loc duminică, 26 iunie, pe Platoul Mocear. Cea mai veche sărbătoare de pe Valea Gurghiului a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local Gurghiu.

1Binecuvântarea creştină a sărbătorii fost adusă de preoţii Călin Şipoş şi Nagy Istvan din Gurghiu, după care gazdele au deschis oficial „Târgul Fetelor”, alături de oficialităţi, printre care s-au numărat senatorul Alexandru Petru Frătean, deputatul Cristian Chirteş şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Szabo Arpad. 2„În urmă cu un an, alături de oameni de ajutor, ne-am gândit să reînviem tradiţia pe Valea Gurghiului, şi anume „Târgul Fetelor”. Este cea mai veche sărbătoare de pe Valea Gurghiului, de peste 100 de ani. Mă bucur şi vă mulţumesc foarte mult tuturor celor care au fost şi sunt alături de noi pentru a reînvia această tradiţie, pentru a duce mai departe portul popular. Vă felicit pe toţi cei care aveţi costume populare, le mulţumesc ansamblurilor. Mai mult de atât, vreau să vă mulţumesc pentru că mi-aţi acordat încrederea de a conduce comuna Gurghiu încă patru ani”, a transmis primarul comunei Gurghiu, Laurenţiu Boar.

 Premierea Cuplurilor de Aur

3Primul moment special al evenimentului a fost premierea Cuplurilor de Aur, a familiilor care în acest an au serbat 50 de ani de căsnicie. „Am premiat un număr de 17 cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Vreau să-i felicit pe toţi, să aibă o bătrâneţe fericită, să se bucure de tot ceea ce îi înconjoară. După discuţiile cu dânşii, am înţeles că s-au cunoscut în urmă cu o jumătate de secol la acest târg al fetelor și acum au din nou ocazia să sărbătorească. Le doresc numai bine şi sănătate”, a mai transmis primarul comunei Gurghiu. 4Printre cei premiaţi s-a numărăt şi familia Ioan şi Silvia Cîmpian, care au trăit din nou emoţia de odinioară a târgului, locul unde s-au întâlnit în urmă cu 50 de ani. „Avem o familie frumoasă, avem copii, nepoţi, strănepoţi, adevărata noastră comoară. Pentru cei care vor să fure fetele din târg, trebuie să ştie cum să conducă o familie pentru a ajunge la o căsnicie de 50 de ani, aşa cum avem noi. Bărbatul să fie bărbat, iar muierea să fie muiere”, a spus Silvia Cîmpian.

7Al doilea moment special al programului a fost prezentarea obiceiurilor de nuntă, de la furatul fetei din târg, negocierea cu părinţii fetei până la momentul nunţii.

8A urmat un maraton al cântecului şi dansului popular deschis de Mihaela şi Ciprian Istrate, continuat de Ansamblul „Hora” din Reghin, Ansamblul de Dansuri Maghiare din Glăjărie, Ansamblul „Dor solovăstrean”, Ansamblul de Dansuri Populare „Ibăşteana” şi soliştii Alexia Aştelean, Dorina Oprea, Daiana Ciurba, Iuliana Ciurba, Florina Oprea, Laura Man Uilăcan, Gabriela Saroşi, Daiana Suceava şi Timar Kincso.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE