Home / Slider / Grupul Milvus a dat startul taberei de la Chituc

Grupul Milvus a dat startul taberei de la Chituc

 

Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus” a dat startul taberei de la Chituc 2016.

Tabăra de inelare a păsărilor migratoare, organizată pe Grindul Chituc în anii anteriori (2014-2015) s-a dovedit un success, în total fiind inelate 24 996 păsări, de către inelatori din România, Ungaria și Israel.

Potrivit membrilor Grupului Milvus, astfel, se conturează dinamica de migrație pentru cel puțin 15 specii, care traversează în număr mare grindul Chituc. Printre cele mai importante rezultate se numără și inelarea în cei doi ani, a 2828 de exemplare de muscar mic (Ficedula parva), posibil cel mai mare număr de indivizi din acestă specie, inelate în migrație, în regiunea Europei Centrale.

Tabăra continuă și anul acesta. Începând cu data de 24 iulie, cei interesați au ocazia să participe pe perioada a 14 săptămâni de inelare intensivă pe malul Mării Negre. Cei care doresc să participe ca voluntari, sunt rugați să-l contacteze pe Attila Marton, pe adresa de email attila.marton@milvus.ro. Numărul locurilor săptămânale este limitat.

În anii anteriori, 25 de mii de păsări au fost inelate, în total. În tabăra desfășurată anul trecut, în perioada 12 iulie – 30 octombrie, în cele 119 zile de inelare constantă, au fost inelate 12177 exemplare de păsări aparținând a 96 de specii. Grindul Chituc, situat la extremitatea estică a României, acționează ca o pâlnie în ceea ce privește migrația păsărilor cântătoare, fiind situat între Lacul Sinoe și Marea Neagră. Pentru a studia intensitatea și dinamica migrației, Grupul Milvus a organizat primele tabere de inelare în 1996 și 1997.

Inelarea păsărilor este cea mai veche și cea mai răspândită metodă de studiu a păsărilor migratoare. Dezvoltată în 1899 de către Hans Christian Mortensen, metoda de inelare se bazează pe noțiunea capturare-marcare-recapturare. Folosit sistematic și standardizat, această metodă permite studierea efectivelor anumitor specii, a raportului sexelor și vârstei în migrației și pentru obținerea datelor demografice relevante. Metoda își atinge succesul deplin atunci, când păsările marcate sunt recapturate, astfel membrii Grupului Milvus află informații despre mișcarea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Dumitrița Gliga, mesaj de Ziua Armatei Române

Președintele interimar al Partidului Social Democrat (PSD) Mureș, Dumitrița Gliga, a postat duminică, 25 octombrie, …